De ce a dat CCR unda verde candidaturii lui Catarama: BEC trebuia sa faca verificari suplimentare in cazul semnaturilor

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 11:16
5002 citiri
De ce a dat CCR unda verde candidaturii lui Catarama: BEC trebuia sa faca verificari suplimentare in cazul semnaturilor

Biroul Electoral Central (BEC) trebuia sa faca si alte verificari, chiar prin sondaj, cu privire la identitatea persoanelor care figureaza pe listele de sustinatori ai lui Viorel Catarama, inainte de a respinge candidatura acestuia la Presedintia Romaniei, arata CCR in motivarea deciziei de a da unda verde candidaturii afaceristului.

Curtea mai spune ca decizia BEC de respingere a fost luata in baza unei simple aprecieri a aspectului unor semnaturi, despre care se spune ca ar fi fost falsificate, dar BEC nu poate proba acest lucru, in absenta altor verificari si elemente obiective.

Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care CCR a admis contestatia formulata de Viorel Catarama contra deciziei BEC. Asa ca CCR a decis inregistrarea de catre BEC a candidaturii si semnului electoral ale lui Catarama la alegerile din luna noiembrie.

Faptul ca BEC a facut plangere penala la Parchetul General cu intarziere de cateva zile dupa ce a respins candidatura lui Viorel Catarama, a fost in favoarea candidatului la Presedintie. Asta pentru ca CCR nu a stiut de existenta acestei plangeri penale, potrivit motivarii.

Motivarea poate fi citita pe site-ul CCR.

BEC a inlaturat 94.170 de semnaturi

BEC a respins candidatura lui Catarama dupa ce a constatat ca un numar de 94.170 de semnaturi, din totalul de 230.341 prezentate de acesta, ar prezenta "elemente de similitudine evidente". Astfel, afaceristul ar fi avut mult sub cele 200.000 de semnaturi necesare sustinerii candidaturii.

Potrivit CCR, constatarea s-a efectuat exclusiv pe verificarea "efectuata de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia".

Aparatul tehnic de lucru al Biroului Electoral Central este compus din "personal de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Autoritatii Electorale Permanente si al Institutului National de Statistica."

CCR: Nu s-au facut verificari suplimentare

Analizand decizia BEC, CCR a explicat ca nu rezulta dispunerea niciunei alte masuri sau efectuarea altor verificari de catre Biroul Electoral Central ori de catre alte autoritati in legatura cu datele consemnate in listele de sustinatori, "de natura a sustine invalidarea semnaturilor respective si a fundamenta respingerea inregistrarii candidaturii pe elemente obiective."

"Pretinsele similitudini intre semnaturi, chiar daca ar avea un caracter evident, asa cum se consemneaza in motivarea deciziei, nu inlatura obligatia de verificare a celorlalte date consemnate in listele de sustinatori, stabilite de legiuitor pentru certitudine cu privire la identitatea persoanelor care figureaza pe aceste liste.

Tinand seama de termenele scurte aplicabile in procedura electorala, aceasta verificare se putea face eventual prin sondaj, intr-o prima etapa, pentru a fundamenta luarea, in continuare, a altor masuri legale," explica CCR.

Sesizarea penala, dupa 4 zile

Curtea a mai constata ca, din motivarea deciziei Biroului Electoral Central, din 20 septembrie, nu rezulta ca s-ar fi formulat vreo sesizare penala in legatura cu suspiciunea care a determinat inlaturarea unui numar semnificativ de semnaturi, cu consecinta respingerii candidaturii.

Trebuie spus ca BEC a facut plangerea penala cateva zile mai tarziu, pe 24 septembrie, in cazul a 8 candidati la Presedintia Romaniei, in contextul in care in urma verificarilor institutia a constatat elemente de similitudine in semnaturile depuse de catre acestia.

Citeste si:
Dacian Cioloș neagă o alianță cu AUR: ”Respectăm niște proceduri parlamentare ca să atingem obiectivele”
Dacian Cioloș neagă o alianță cu AUR: ”Respectăm niște proceduri parlamentare ca să atingem obiectivele”
Europarlamentarul Dacian Cioloş afirmă că USR PLUS nu are o alianţă politică cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), el susţinând că există numeroase demersuri legislative făcute în...
Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT
Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT
Liderul USRPLUS Dacian Cioloş, șef al grupului Renew Europe din Parlamentul European, explică decizia de a vota Rezoluţia Parlamentului European care propune ca familiile LGBT şi cuplurile de...
Sursa: Ziare.com