Alexandru Cumpanasu, Ramona Buynseels, Catalin Ivan si-au depus, duminica, la Biroul Electoral Central, candidaturile la alegerile prezidentiale.
Intre timp, Biroul Electoral Central a validat inregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu si Kelemen Hunor la alegerile prezidentiale.
Totodata, au fost respinse candidaturile lui Miron Cozma si cea a lui Viorel Catarama.
De asemenea, deputatul PSD Liviu Plesoianu a renuntat la candidatura la Presedintie spunand ca nu a strans cele 200.000 de semnaturi necesare. Acelasi a fost cazul si pentru un alt aspirant la functia de presedinte, Andrei Stoican.
Precizam ca si primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, a anuntat ca renunta la candidatura la Presedintie, pentru a nu-i face rau sotiei sale, Gabriela Firea, implicata in campania PSD.
UPDATE 3 Alexandru Cumpanasu a ajuns la sediul BEC in jurul orei 22:00, pentru a depune semnaturile necesare pentru inscrierea in cursa pentru Cotroceni. El a fost aplaudat intens de sustinatori.
UPDATE 2 Ramona Ioana Bruynseels, candidatul Partidului Puterii Umaniste (social liberal) si-a depus duminica, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidentiale. La iesirea ei din sediul BEC, au fost eliberati porumbei albi.
Ea a spus ca a vazut sondaje care indica un scor foarte bun pentru presedintele Iohannis si a caracterizat-o pe Viorica Dancila ca fiind un om bun. Bruynseels a precizat ca modelul ei de om politic este fosta presedinta a Republicii Chile Michelle Bachelet.
Ramona Bruynseels a venit impreuna cu sotul sau si a fost intampinata de simpatizanti, cu care a discutat si s-a imbratisat, relateaza News.ro.
UPDATE 1 Fostul europarlamentar social-democrat Catalin Ivan si-a depus candidatura pentru alegerile prezidentiale, el afirmand la intrarea in sediul BEC ca acest demers inseamna o oportunitate de a face cunoscut proiectul politic in care s-a angrenat, Partidul Alternativa pentru Demnitate Nationala, si care se doreste "o alternativa la actuala clasa politica".
Catalin Ivan a precizat ca va depune la BEC un numar de 235.119 semnaturi pe care a reusit sa le adune cu ajutorul reprezentantilor partidului care-l sustine, Alternativa pentru Demnitate Nationala.
"Inseamna o oportunitate foarte mare de a ne face cunoscut proiectul. In primul rand, ADN inseamna alternativa la actuala clasa politica, ne propunem sa facem altfel politica, sa venim cu altfel de politicieni in fata romanilor si, in al doilea rand, vorbim despre demnitate nationala ca suma a demnitatilor individuale, vorbim despre un proiect coerent de regenerare a Romaniei, de schimbare din temelii a societatii romanesti si a clasei politice", a declarat Catalin Ivan.
Candidatii la alegerile prezidentiale isi pot depune la Biroul Electoral Central candidaturile pana duminica, 22 septembrie, ora 24:00.
Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.
Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dancila, Mircea Diaconu si Theodor Paleologu s-au inscris deja in cursa prezidentiala.
Biroul Electoral Central (BEC) a decis sa respinga inregistrarea candidaturii si a semnului electoral depuse de Viorel Catarama pentru alegerile prezidentiale, iar omul de afaceri a contestat decizia la Curtea Constitutionala.
In decizia BEC se precizeaza ca peste 94.000 de semnaturi depuse de Viorel Catarama au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.
Primul tur al alegerilor prezidentiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotarari de Guvern, romanii din strainatate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidentiale intre 8 si 10 noiembrie, iar la al doilea tur intre 22 si 24 noiembrie.