Lovitură de teatru în dosarul legăturii lui Viorel Cataramă cu Securitatea. CNSAS: „Nu a fost nici colaborator, nici informator. A dat note!”

Miercuri, 03 Mai 2023, ora 21:30
7656 citiri
Lovitură de teatru în dosarul legăturii lui Viorel Cataramă cu Securitatea. CNSAS: „Nu a fost nici colaborator, nici informator. A dat note!”
Viorel „W” „Voicu” Cataramă la Curtea de Apel București pe data de 8 februarie 2023. FOTO / Ionuț Mureșan

Omul de afaceri Viorel Cataramă – fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019 – n-a fost nici colaborator, nici informator al Securității, ci doar a dat note de serviciu către Întreprinderea de Comerț Exterior „Tehnoforestexport”, a declarat în fața instanței de judecată miercuri, 3 mai, chiar reprezentantul CNAS. Curtea de Apel București se va pronunța pe data de 18 mai în procesul legăturilor lui Viorel Cataramă cu Securitatea.

Viorel Cataramă s-a ales cu o adeverință de la Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNAS) pe data de 30.10.2019, în plină cursă pentru fotoliul de la Cotroceni, în urma unei proceduri obligatorii pentru toți cei care candidează la președinție.

Acesta se aștepta la un verdict clar din partea CNSAS, însă Consiliul și-a nuanțat poziția.

În adeverință, cercetătorii CNSAS au menționat negru pe alb că lui Viorel Cataramă „nu i se poate atribui calitatea de colaborator/lucrător al Securității, în sensul legii”, dar că acesta a dat note informative pe vremea când lucra la ICE „Tehnoforestexport”, iar documentele au fost găsite în arhiva Securității.

Locul întreprinderii lui Viorel Cataramă în ierarhia Securității

Ca o paranteză, în regimul comunist nu existau firme private, iar exporturile în străinătate se realizau prin „întreprinderi de comerț exterior”, care țineau de Securitate.

Mai exact, Departamentul Securității Statului (DSS) avea șase Direcții (Informații Interne, Contraspionaj Economic, Contrainformații, Contraspionaj militar, Securitate și Gardă, Anchete penale), precum și opt unități speciale (Antitero, Filaj, Secrete de stat, Comerț Exterior, Documentare, Dezinformare, Juridic și Mobilizare)

Iată ce spune legea cu privire la termenii de „colaborator” sau „informator”:

„Persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Viorel Cataramă a atacat documentul CNSAS în instanță, iar din 2019 se tot judecă pe tema legăturilor lui cu Securitatea. Pe data de 20 mai 2020, Curtea de Apel a „respins acţiunea reclamantului ca fiind lipsită de interes”, dosarul a ajuns la Înalta Curte, care a trimis cauza la rejudecare.

În esență, în procesul dintre Viorel Cataramă și CNSAS, ambele părți au dreptate: omul de afaceri nu a fost colaborator, dar ceva a „turnat”.

Supărarea lui Viorel Cataramă este legată de faptul că CNSAS a dat publicității și notele informative pe care acesta le-a semnat, fie cu numele real, fie cu pseudonim, omul de afaceri susținând că ultimele nu îi aparțin.

Este vorba de note semnate „Viorel Cataramă”, „W”, „Viorel” sau „Voicu”, legate de relațiile cu partenerii străini ai ICE „Tehnoforestexport” în care autorul dă detalii precise cu privire la negocieri și „creionează” portretele celor cu care a discutat: unul era bețiv, altul era mare amator de obiecte de artă, altul i-a adus cașcaval și cafea din străinătate.

La ultimul termen al procesului, reprezentantul CNSAS a declarat în fața instanței că omul de afaceri „nu a fost nici colaborator, nici informator al Securității”, dar că toate notele informative citate în adeverința din data de 30.10.2019 îi aparțin, într-adevăr, lui Viorel Cataramă.

La rândul lui, avocatul omului de afaceri a arătat în fața instanței că clientul lui nu a avut nicio calitate în raport cu Securitatea, ci în raport cu întreprinderea la care lucra.

De asemenea, avocatul a mai spus că Viorel Cataramă, în notele pe care recunoaște că le-a dat (cele cu nume real) nu a încălcat niciun drept fundamental al persoanelor respective.

Curtea de Apel București va anunța verdictul în acest dosar pe data de 18 mai.

Viorel Cataramă: „Conținutul adeverinței este vătămător pentru mine”

Viorel Cataramă a fost audiat la proces pe data de 08.02.2023, ocazie cu care n-a susținut în niciun moment că n-ar fi dat note, ci doar că n-a fost „sursă”, că n-a semnat niciun angajament cu Securitatea și că n-a avut „dosar de rețea”.

  • „Pledoaria mea se va axa pe documentele de la dosar și pe stenogramele ședințelor CNSAS. Adeverința pe care o contest se bazează pe înscrisuri nelegale și nu a fost votată în Consiliu. Vă rog să observați un viciu de formă a adeverinței, care susține că eu, având calitatea de sursă, aș fi transmis Securității note semnate „Viorel”, „ W” sau „Voicu”.
  • Dar dacă e să comparăm nota de constatare cu adeverința acestea sunt total diferite, conținutul adeverinței fiind vătămător pentru mine.
  • Se mai susține că prin informațiile transmise aș fi încălcat drepturile omului, Consiliul susținând că această constatare e preluată dintr-un document al Comisiei juridice. Dar Comisia juridică precizează fără echivoc că nu sunt îndeplinite condițiile pentru constatarea calității de colaborator al Securității și de nicăieri nu rezultă că, vreodată, aș fi adus atingere drepturilor și libertăților unor oameni.
  • Consiliul modifică avizul Comisiei sub aspectul conținutului, dar menține numărul documentului și data. Mi se pare că situația mea este specială și profund ilegală. Deși analiza Comisiei juridice nu constată calitatea de colaborator al Securității, Consiliul o infirmă. Deci, acest document nu are nicio valoare juridică.
  • Având în vedere viciile de formă și de fond, vă rog să constatați că adeverința (n.r. – de colaborator al Securității) este nulă.
  • Nu se menționează în ce situații am încălcat drepturi fundamentale ale omului. Nu am semnat angajament cu fosta Securitate, nu am avut nume conspirative, nu am dosar de rețea. Pe niciunul dintre documentele referitoare la mine nu e menționată sursa”, a declarat în fața instanței Viorel Cataramă.

CNSAS: Viorel Cataramă, informator cu 3 nume conspirative

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat, pe data de 07.11.2019, că a finalizat verificarea candidaţilor la alegerile prezidenţiale, fiind emise adeverinţe pentru toţi cei care au fost cercetaţi.

În ceea ce-l priveşte pe Viorel Cataramă, CNSAS reţine că apare în documente ca informator al Securităţii, dar nu avut calitatea de colaborator.

În adeverinţa emisă pentru Viorel Cataramă, CNSAS notează:

„Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerţ exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum şi în calitate de candidat la recrutare, în atenţia unităţii centrale a Securităţii cu atribuţii pe linia întreprinderilor de comerţ exterior. În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofiţerii de Securitate numele conspirativ „Viorel”, cât şi documente olografe, semnate de către domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât şi cu numele conspirative „W” şi „Voicu””.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#viorel catarama, #colaborator Securitate, #informator Securitate, #CNSAS colaborare Securitate, #curtea de apel bucuresti , #justitie