Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati preventiv

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:20
16585 citiri
Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati preventiv

Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului demisionar Viorel Hrebenciuc, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile. Decizia de vineri dimineata apartine magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs. Si omul de afaceri Paltin Sturdza a fost arestat pentru aceeasi perioada.

Hrebenciuc Jr este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, in dosarul referitor la retrocedari ilegale de terenuri, in care este urmarit penal si tatal sau, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Paltin Sturdza este omul de afaceri care ar fi beneficiat de cele 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal. El este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Fiul politicianului Viorel Hrebenciuc a fost interceptat in timp ce purta negocieri in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri, intervenind pentru printul Paul, intermediar fiind Dan Bengescu.

Printul Paul si sotia sa, printesa Lia, au ajuns si ei la DNA, pe 15 octombrie, pentru a fi audiati in acelasi dosar. Potrivit anchetatorilor, acestia intentionau sa primeasca zeci de mii de hectare de teren din orasul sucevean Brosteni.

Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Adam Craciunescu sunt urmariti penal in dosarul retrocedarilor ilegale. Vinerea trecuta, procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam. Apoi, Hrebenciuc si-a dat demisia din functia de deputat, insa a ramas membru PSD.

Andrei Hrebenciuc fusese retinut, joi, pentru 24 de ore. De asemenea, tot joi a fost retinut si Paltin Sturdza.

Mafia retrocedarilor Hrebenciuc jr, negociator in dosar: intervenea pentru printul Paul - stenograme

Paltin Sturdza este un urmas indepartat al proprietarului de drept al padurilor din Bacau, Dimitrie Sturdza. In mod normal terenurile ar fi trebuit sa ajunga la nepotii lui Dimitrie Sturdza, nu la omul de afaceri, dupa cum sustin angajatii Romsilva.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in 2012, Paltin Sturdza a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel de la Tribunalul Covasna ca, "printr-o analiza si interpretare partinitoare a probelor, sa denatureze starea de fapt si sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favoarea sa, in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala", ceea ce a dus la un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro pentru Romsilva, aceasta fiind contravaloarea celor 43.000 de hectare de teren forestier.

Se pare ca omul de afaceri ar fi cerut judecatorilor acest lucru prin intermediul deputatului PSD Ioan Adam.

Dupa decizia Tribunalului Covasna, obtinuta in mod fraudulos, Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc, Paltin Sturdza si alti suspecti au constituit si coordonat un grup infractional, care urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei.

Mafia retrocedarilor - DNA: Hrebenciuc i-a promis printului Paul interventii pentru imobile

Scopul era urgentarea punerii in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin respectiva hotarare judecatoreasca.

"Dupa ce a obtinut in mod fraudulos decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, pentru a reusi punerea in aplicare a acesteia, inculpatii Sturdza Paltin Gheorghe si Adam Ioan le-au promis lui Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar acestia din urma au promis ca vor determina functionarii publici cu atributii in acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri", se mentioneaza in documentul citat.

De asemenea, procurorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, alaturi de alte persoane, a determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Sturdza, prin care societatea a devenit promitent pentru suprafata de 43.000 de hectare de teren forestier. In cadrul anchetei s-a descoperit ca asociatul unic al societatii este firma Majura Limited, cu sediul in Cipru, persoana juridica al carei asociat real este Hrebenciuc Jr.

Citeste si:
Președintele și autobuzul
Președintele și autobuzul
Prin depunerea listei cabinetului Cioloș și a programului de guvernare, luni, în Parlament, USR a propus, așa cum anunțase deja, varianta cu cele mai puține șanse de reușită: un guvern...
Vasile Dîncu, despre învestirea cabinetului Cioloș: "Nu putem să votăm acest guvern. Sigur că nimic nu este bătut în cuie până în momentul votului"
Vasile Dîncu, despre învestirea cabinetului Cioloș: "Nu putem să votăm acest guvern. Sigur că nimic nu este bătut în cuie până în momentul votului"
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că premierul desemnat, Dacian Cioloş, nu a cerut votul PSD şi nu a venit să facă o ofertă, iar Guvernul său are puţine...
Sursa: Ziare.com