DNA cere pedeapsa maxima pentru Viorel Hrebenciuc in dosarul retrocedarilor: 12 ani de inchisoare

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 17:46
13656 citiri
DNA cere pedeapsa maxima pentru Viorel Hrebenciuc in dosarul retrocedarilor: 12 ani de inchisoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Un procuror de la DNA a solicitat miercuri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie condamnarea tuturor inculpatilor din dosarul retrocedarilor ilegale de paduri la pedepse cu executare, orientate spre maximul prevazut de legea penala.

Astfel, procurorul a cerut o pedeapsa maxima cu executare pentru fostul deputat Viorel Hrebenciuc, acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor. Pedepsa maxima pentru constituire a unui grup infractional organizat este de 10 ani, iar pentru spalare de bani este de 12 ani.

De asemenea, procurorul a cerut pedepse maxime cu executare si pentru ceilalti inculpati din acest dosar: Andrei Hrebenciuc (constituirea unui grup infractional organizat, instigare la spalare a banilor si complicitate la trafic de influenta); fostul deputat Ioan Adam (instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta), fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalarea banilor); Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov), Iulian Durlan (primar al comunei Caiuti, judetul Bacau), Adam Craciunescu (directorul general Romsilva).

"Va rog sa aveti in vedere gravitatea deosebita a faptelor retinute in sarcina inculpatilor si sa aveti in vedere si calitatea persoanelor, care au avut atributii in domeniul legislativ, fosti ministri, oameni de afaceri. Vorbim de o valoare foarte mare a prejudiciului, de 300 de milioane de euro. Coruptia este o amenintare majora la adresa societatii, iar inculpatii au incercat sa corupa pentru a-si atinge scopul", a spus procurorul in sala de judecata.

Procurorul a amintit ca, pe latura civila, Alina Suciu, jurista de la Romsilva, ii cere fostului director Adam Craciunescu daune morale de 500.000 de euro.

Reprezentantul DNA a mai cerut judecatorilor confiscarea sumei de 20.000 de euro de la judecatorul Lorand Andras Ordog, reprezentand mita primita de acesta de la fostul deputat Ioan Adam.

Procurorul a spus ca judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna a dat dovada de "viclenie", prin modul in care a luat decizia de retrocedare, in schimbul mitei primite de la Ioan Adam, si prin ascendentul moral pe care l-a avut asupra unui alt judecator din completul de judecata.

El a aratat ca reconstituirea dreptului de proprietate asupra celor peste 43.000 de hectare s-a facut fara o expertiza topografica, expertiza care ar fi aratat ca 18.000 de hectare din acea suprafata erau deja retrocedate catre alte persoane.

Ca probe in sprijinul acuzatiilor, procurorul a amintit ca exista un denunt depus de Ioan Adam, insemnari din agenda personala a lui Paltin Sturdza (beneficiarul retrocedarii), dar si numeroase inregistrari ambientale si chiar o inregistrare data pe legea de siguranta nationala.

"In legatura cu retrocedarea terenului de 43.000 hectare, in principal au functionat doua grupari, din cea de-a doua facand parte si Viorel Hrebenciuc. De fapt, a doua grupare nu a facut decat sa inlocuiasca membrii ineficienti din prima grupare (...)

Primul interesat de terenuri este Constantin Bengescu, care l-a contactat pe Ioan Adam in vederea aranjarii unei intalniri in anul 2012 cu Paltin Sturdza. Bengescu le-a spus celor doi ca are relatii la minister si ca poate rezolva. La una din intalniri a participat si deputatul Gabriel Vlase, care le-a dat garantii ca ii va ajuta cu punerea in posesie. Gabriel Vlase urma sa primeasca o suma printr-o firma de topometrie.

Bengescu sustinea intr-o convorbire cu Paltin Sturdza ca va da sume de bani si unor functionari insarcinati cu punerea in posesie. Ioan Adam l-a convins apoi pe Paltin Surdza ca trebuie sa apeleze si la alti inculpati, pentru punerea in posesie. Inculpatii Varga si Calugar s-au angajat sa intervina la functionari din Bacau. Acestia au apelat si la Tudor Chiuariu, deputat de Bacau la avea vreme.

Chiuariu a incheiat un contract de reprezentare juridica intre societatea sa si Paltin Sturdza, pentru un onorariu exorbitant de 2,5 milioane euro. Contractul prevedea efectuarea de demersuri pentru titlurile de proprietate a terenurilor. Acest contract de asistenta juridica ascunde pretul influentei pe langa functionarii cu atributii de retrocedare. Asistenta juridica era doar un paravan pentru traficul de influenta (...)

Chiuariu a convocat la o intalnire functionari implicati in procesul de retrocedare. 'Au venit ca la mafie, si-au inchis telefoanele. Poti sa ai tupeu ca functionar sa spui ca nu vii?', se arata intr-o convorbire ambientala inregistrata intre membrii gruparii. Fostul prefect de Bacau a declarat ca Tudor Chiuariu i-a cerut o intalnire privata in legatura cu retrocedarea padurilor", a mai spus procurorul.

Procesul continua cu pledoariile avocatilor, urmand ca ultimul termen efectiv al dosarului sa aiba loc vineri, cand inculpatii vor avea ultimul cuvant in sala de judecata.

Dosarul a fost trimis in instanta in ianuarie 2015, procesul avand peste 60 de termene de judecata. In octombrie 2015, Viorel si Andrei Hrebenciuc, dar si fostul deputat Ioan Adam si-au recunoscut vinovatia, solicitand sa fie judecati prin procedura simplificata.

Ce a recunoscut Hrebenciuc

Astfel, Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut faptele in fata judecatorilor si a povestit ca a acceptat sa intervina pe langa functionarii unor institutii din Bacau pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure. In schimbul interventiei, Hrebenciuc urma sa primeasca 12.000 de hectare, prin incheierea unui act aditional pe numele fiului sau.

Viorel Hrebenciuc a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor. In acelasi dosar, fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta, iar fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalarea banilor.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov), Iulian Durlan (primar al comunei Caiuti, judetul Bacau), Adam Craciunescu (directorul general Romsilva).

Prejudiciul depaseste 300 milioane de euro

Acuzatiile se refera la retrocedarea ilegala a 43.227 hectare teren forestier in judetul Bacau in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA in acest caz se ridica la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentand contravaloarea terenului.

Procurorii sustin ca, la data de 17 aprilie 2012, in urma unei intelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna, din care facea parte si Lorand Andras Ordog, a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situata pe raza judetului Bacau, in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva.

Anterior, in luna iunie 2010, judecatorul Lorand Andras Ordog a primit de la Ioan Adam suma de 10.000 de euro, pentru a formula o solutie favorabila clientului acestuia din urma, Paltin Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul judecatorului de la Tribunalul Covasna.

Dupa ce a primit banii, judecatorul Ordog, impreuna cu membrii completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, Judecatoria Sfantu Gheorghe.

In luna martie 2012, Ordog i-a solicitat de la Ioan Adam suma de 50.000 de euro pentru a-i da o solutie favorabila lui Paltin Sturdza.

Ulterior, dupa formularea deciziei, Ioan Adam i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro din banii promisi anterior.

Citeste si Mafia retrocedarilor ilegale Stenograme DNA: Hrebenciuc era "Spitalul", dosarele - "placinte", iar aranjamentele - "internari"

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a respins ipoteza potrivit căreia, în prezent, s-ar afla în campanie pentru alegerile prezidenţiale, precizând că decizia va fi luată în PNL după...
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
#Viorel Hrebenciuc sentinta, #Hrebenciuc pedeapsa maxima, #Hrebenciuc inchisoare , #Andrei Hrebenciuc