Ziare.com

Hrebenciuc, in topul absentilor la votul final din Parlament

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 17:19

   

Hrebenciuc, in topul absentilor la votul final din Parlament
Senatorii si deputatii PD-L aflati la primul mandat conduc clasamentul celor mai activi alesi, in timp ce topul absentilor este deschis de liderul deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc, dar si liderul UDMR Marko Bela, potrivit unui raport realizat de Institutul de Politici Publice.

Raportul de monitorizare a activitatii parlamentare in sesiunea septembrie-decembrie 2009, dat publicitatii joi de IPP, cuprinde un clasament al prezentei parlamentarilor la lucrarile in plen, realizat luand in calcul exclusiv voturile finale electronice date in plenul fiecarei Camere.

Potrivit IPP, la Camera Deputatilor se inregistreaza o premiera: noua deputati au inregistrat o prezenta de 100% la voturile finale: Adrian Badulescu (PD-L), Gheorghe Ciobanu (PD-L), Marius Dugulescu (PD-L), Erdei Istvan (UDMR), Ovidiu Gant (minoritati), Mircea Grosaru (minoritati), Ciprian Luca (PSD-PC), Serban Mustea (PD-L) si Iuliu Nosa (PSD-PC).

"Fata de sesiunile anterioare, remarcam o crestere a prezentei la vot in plenul Camerei Deputatilor, avand in vedere ca 60% deputati au participat la 60% dintre voturile finale", precizeaza IPP.

Printre cei mai putin activi deputati se numara liderul social-democratilor din Camera, Viorel Hrebenciuc, reprezentantul minoritatilor Dan Pasat, dar si fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, niciunul dintre cei trei nefiind prezent la niciun vot final in plen. Clasamentul continua cu liberalul Nini Sapunaru, cu o prezenta de 8,3% si democrat-liberalul Nicolae Stan cu 8,9%.

IPP precizeaza ca membrii Guvernului sunt scutiti de drept de participarea la sedintele de plen, dar remarca faptul ca, fata de alte sesiuni, unii dintre ministrii-deputati au participat la sedinte. Institutul mai subliniaza faptul ca "fruntasii" din monitorizarile anterioare au fost inlocuiti de parlamentari aflati in general la primul mandat.

In privinta Senatului, IPP apreciaza ca situatia prezentei la lucrarile de plen este mai putin satisfacatoare. "La Senat, lucrurile nu stau asa de bine. Doar 20% senatori au fost prezenti la 60% dintre voturi", a precizat reprezentantul IPP Raluca Mihai.

Astfel, pe primele locuri se afla Vasile Constantin (PD-L), cu o prezenta de 78% la voturile finale din Senat, la egalitate cu Ion Ruset (PD-L), urmat de Gheorghe David (PDL) cu 77%, Liviu Pasca (PNL) cu 75% si Sorin Lazar (73%). IPP subliniaza ca, si in cazul senatorilor, cei mai prezenti sunt cei aflati la primul mandat.

Lista senatorilor cu prezenta cea mai scazuta la lucrarile din plen este deschisa de democrat-liberalii care ocupau functii in Guvern in perioada monitorizata - Mihai Stanisoara, Sorina Placinta, Vasile Blaga si Radu Berceanu, acestia neparticipand la niciun vot final in sesiunea trecuta.

Ministrii sunt urmati de liberalul Ioan Ghise, Viorel Badea (PD-L), tot cu 0% prezente si Marko Bela (UDMR) cu 1%.

Institutul a analizat si activitatea celor doi senatori care au candidat la functia de sef al statului, aratand ca liberalul Crin Antonescu a reusit sa participe la 3% din sedinte, iar social-democratul Mircea Geoana la 7%.

Sursa: rNews

Articol citit de 937 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

OK

Flacara violet la impiedicat sa ajunga la vot,el a vrut dar flacara violet nu si nu si cu flacara violet nu te pui.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor