In umbra flacarii violet

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Februarie 2010, ora 18:17
5665 citiri
In umbra flacarii violet

Daca cineva isi imagina ca reforma este posibila in PSD, realegerea triumfala a lui Viorel Hrebenciuc in fruntea grupului deputatilor social-democrati ar trebui sa aiba efectul unui dus rece.

In urma cu cateva saptamani, Viorel Hrebenciuc parea intr-o situatie chiar mai rea decat Mircea Geoana insusi, fiind considerat principalul responsabil pentru esecul din alegeri. Episodul flacarii violet l-a aruncat intr-un ridicol de care marele combinator nu a avut niciodata parte. Miron Mitrea isi infipsese coltii in gatul lui si nu scapa nicio ocazie sa-l trosneasca din toate pozitiile si sa-i expuna greselile din campanie.

Una peste alta, nimeni nu prea mai paria pe sansele lui Viorel Hrebenciuc sa-si pastreze pozitia. Inainte de votul de luni, deputatii tineri s-au grupat sub conducerea lui Nicu Banicioiu in spijinul lui Ioan Munteanu, care la randul sau parea optimist. Dar nici Viorel Hrebenciuc nu a stat degeaba, iar rezultatele s-au vazut la vot: 59 de voturi, cu 16 mai multe decat cele obtinute de contracandidat.

"Am reusit sa-i conving prin activitatea pe care am desfasurat-o pana in prezent", si-a explicat Viorel Hrebenciuc victoria.

De aceasta activitate sunt legate, daca e sa luam doar bilantul mai recent, toate aranjamentele cu liberalii, incusiv aberanta forma a uninominalului si propulsarea lui Bogdan Olteanu la BNR, dar si toate beneficiile obtinute de PSD din sustinerea parlamentara a Guvernului Tariceanu.

Cu alte cuvinte, aproape ca nu a existat manarie politica care sa nu fie opera, totala sau partiala, a lui Viorel Hrebenciuc.

Asadar, votul din grupul deputatilor PSD a infirmat toate speculatiile privind iminentul sfarsit al lui Viorel Hrebenciuc. Ce ne spune realegerea lui despre rezultatul viitorului congres?

Daca plecam de la premisa fidelitatii lui Viorel Hrebenciuc fata de Mircea Geoana pe care l-a condus intelept catre "victoria finala" am putea spune ca sansele de realegere ale actualului presedinte PSD sunt, impotriva logicii si chiar a bunului simt politic, tot mai mari. Nu este insa o premisa certa.

In urma cu mai putin de doua saptamani, Viorel Hrebenciuc a dat semne ca paraseste corabia "Astazi daca ma intrebati 'Mai, Hrebenciuc, tu cu cine votezi?', va spun sincer: nu stiu. Cred ca dupa Consiliul National voi fi foarte destept pe acest subiect".

Consiliul National urmeaza sa decida si niste modificari importante de statut, inclusiv votare in bloc a intregii echipe de conducere si reinfiintarea pozitiei de primvicepresedinte.

Apoi, fostul si viitorul lider al deputatilor PSD a dat asigurari ca se va afla in tabara invingatorilor. Putea fi insa si o distantare stategica de Mircea Geoana, reciproc avantajoasa, pentru ca Viorel Hrebenciuc sa-si majoreze sansele de realegere si, odata reales, sa puna urmarul la realegerea lui Mircea Geoana.

Este adevarat, viata parlamentara este de multe ori oarecum diferita de viata interna a partidului, iar ponderea voturilor parlamentarilor la votul de la Congres este foarte mica. Deci, teoretic, influenta lui Viorel Hrebenciuc nu ar trebui sa fie foarte mare. Practic insa, domnia sa este o eminenta cenusie a PSD, iar reconfirmarea ii reda posibilitati depline sa faca ce stie mai bine.

Ramane de vazut daca va ramane in barca lui Mircea Geoana sau instinctul ii va indica alt invingator. Greu de crezut insa ca exista vreun presedinte care sa ii dea o mai mare putere lui Viorel Hrebeciuc.

Dar realegerea liderului deputatilor PSD are implicatii importante in tot spectrul politic. In acest moment, de el depinde in mare masura soarta PNL. Democrat-liberalii au pus deja pe masa PSD proiectul de schimbare a legii electorale, in sensul adoptarii unui vot uninominal majoritar, in doua tururi de scrutin, dupa modelul primarilor sau al presedintelui Romaniei.

Parlamentarii PSD pot fi de acord sau nu cu aceasta propunere. Interesul lor cert ar fi in favoarea modificarii. Si daca social-democratii isi vor urma acest interes, liberalii au sanse minime sa mai intre in Parlament, avand in vedere ca imensa majoritate a parlamentarilor PNL si-au obtinut mandatele de pe locurile doi si trei.

"PNL poate sa dispara din Parlament daca schimbam legea electorala", spune insusi Viorel Hrebenciuc, chiar daca a avut grija sa precizeze, imediat, ca, personal, nu este un adept al votului majoritar. Este foarte clar ca in acest moment PSD ii are pe liberali la mana. Iar mana este a lui Viorel Hrebenciuc.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Hrebenciuc reales, #Hrebenciuc flacara violet , #deputat