DNA, despre relatia Adam-Hrebenciuc: Mai degraba una de tip cumparator-traficant de influenta

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 16:45
4180 citiri
DNA, despre relatia Adam-Hrebenciuc: Mai degraba una de tip cumparator-traficant de influenta
Foto: Pro TV

DNA caracterizeaza relatia dintre Hrebenciuc si colegul sau de partid, deputatul Ioan Adam, drept una "specifica cumparator - traficant de influenta", aratand ca Adam il tragea la raspundere Hrebenciuc cand nu-si respecta promisiunile.

Anchetatorii DNA concluzioneaza, intr-un document transmis recent instanei supreme si obtinut de Mediafax, ca Viorel Hrebenciuc avea influenta asupra Romsilva, dar ca, la randul sau, era tras la raspundere de colegul sau din PSD, Ioan Adam, atunci cand nu-si respecta promisiunile sau apareau probleme in aranjamentele lor.

"Imprejurarea ca inculpatul Adam Ioan cunostea despre existenta contractului dintre Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel (prin SC Resedinta Varstnicilor SRL) rezulta din aceea ca Adam Ioan il tragea efectiv la raspundere pe Hrebenciuc Viorel atunci cand nu-si respecta promisiunile sau cand apareau probleme (contestatii ale Directiei Silvice Bacau/Romsilva etc), aceasta relatie nefiind una colegiala, ci mai degraba una specifica unui cumparator-traficant de influenta", noteaza anchetatorii in documentul citat.

Mafia retrocedarilor ilegale Stenograme DNA: Hrebenciuc era "Spitalul", dosarele - "placinte", iar aranjamentele - "internari"

Aceasta concluzie, scriu procurorii, "se poate deduce si din declaratia suspectului Mergeani Nicolae care, la randul sau, a fost luat la intrebari de catre Adam Ioan pe marginea acelorasi teme".

Mafia retrocedarilor: Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut partial faptele - referat DNA

"Influenta lui Hrebenciuc Viorel asupra Romsilva si faptul ca a solicitat sa nu se mai faca noi actiuni in instanta este confirmat si de imprejurarea ca Adam Craciunescu, directorul general al Romsilva, ii solicitase anterior unui angajat, Butnaru Viorel, sa dea declaratie scrisa in sensul ca nu mai are noi documente care sa stea la baza unei cereri de revizuire", mai noteaza anchetatorii in documentul transmis intantei.

Ei arata ca "aceste aspecte sunt confirmate prin SMS-ul trimis de Hrebenciuc Viorel inculpatului Bengescu Dan Costin in data de 3 octombrie 2013: Am rezolvat! Butnaru a dat declaratie scrisa ca nu mai are alte inscrisuri".

Hrebenciuc, lui Adam: L-am sfatuit pe Nastase sa-si ia un om de afaceri si sa faca deal-uri

Mafia retrocedarilor: pagube de sute de milioane de euro pentru stat

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor.

Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani.

Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Din 10 ianuarie este cercetat in dosar si senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, in cazul caruia procurorii DNA Brasov au luat masura controlui judiciar, pana in 8 februarie, pentru trafic de influenta si spalare de bani.

Initial, procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat ca ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane de euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica.

Chiuariu ar fi discutat sa intervina la functionari de la Comisia Judeteana de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacau, RNP Romsilva - Directia Silvica Bacau si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

In 15 ianuarie, procurorii au extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari din judetul Bacau, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de padure.

In dosarul retrocedarii sunt urmariti penal si senatorii Dan Sova si Ilie Sarbu, precum si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Viorel Hrebenciuc relatie Ioan Adam, #Viorel Hrebenciuc dosar retrocedari , #DNA
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Aveti poze cu tovarasul intelectual Ioan Adam la parnaie?