Dosarul Romsilva-Hrebenciuc: Inalta Curte amana procesul, pentru ca procurorul general sa-si spuna punctul de vedere

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 13 Mai 2019, ora 14:33
9421 citiri
Dosarul Romsilva-Hrebenciuc: Inalta Curte amana procesul, pentru ca procurorul general sa-si spuna punctul de vedere
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Procurorul de sedinta care intra in dosarul Romsilva-Hrebenciuc a aratat astazi completului de 5 judecatori de la Inalta Curte ca l-a sesizat pe procurorul general cu privire la faptul ca seful Sectiei Speciale, Gheorghe Stan, a retras apelul declarat de DNA in acest dosar.

UPDATE 2 Inalta Curte a amanat acest caz pana pe 12 iunie, pentru a da posibilitatea procurorului general sa-si spuna punctul de vedere pe retragerea apelului facuta de catre SIIJ. La acelasi termen, urmeaza sa se pronunte si pe sesizarea CCR.

Functia de procuror general al Romaniei este detinuta, in calitate de interimar, de procurorul general adjunct Bogdan Licu.

UPDATE 1 Inalta Curte s-a retras pentru a delibera daca amana acest caz si daca sesizeaza Curtea Constitutionala cu prevederile articolului care stabileste dreptul SIIJ de a declara apel in dosarele in care sunt implicati magistrati.

Este vorba de un articol din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, introdus recent prin Legile Justitiei. Procurorul a fost cel care a cerut sesizarea CCR, avocatii au pus concluzii impotriva acestei sesizari.

Articolul 88^8

(1) Atributiile Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie sunt urmatoarele:

a)efectuarea urmaririi penale, in conditiile prevazute inLegea nr. 135/2010,cu modificarile si completarile ulterioare, pentru infractiunile aflate in competenta sa;

b)sesizarea instantelor judecatoresti pentru luarea masurilor prevazute de lege si pentru judecarea cauzelor privind infractiunile prevazute lalit. a);

c)constituirea si actualizarea bazei de date in domeniul infractiunilor aflate in domeniul de competenta;

d)exercitarea si retragerea cailor de atac in cauzele de competenta Sectiei, inclusiv in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acesteia potrivitOrdonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Cererea de amanare

"Noi cerem amanarea procesului, pana cand procurorul general o sa ia o decizie in acest caz. Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ) este in subordinea Parchetului General, iar seful SIIJ este subordonat ierarhic procurorului general al Romaniei", a explicat procurorul de sedinta.

Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, denumita si Sectia Speciala, a retras apelul facut in Dosarul Romsilva, in care sunt judecati fostii deputati PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam. Adresa transmisa la Inalta Curte este semnata de Gheorghe Stan si este datata 10 mai.

Detalii aici: Seful Sectiei Speciale, Gheorghe Stan, numit de PSD la CCR retrage apelul in Dosarul Romsilva-Hrebenciuc

Avocatii inculpatilor s-au opus acestei solicitari si cer aplicarea prevederilor din Legile Justitiei. Alti aparatori sustin ca decizia de a retrage apelul este din 10 mai si a intrat in vigoare imediat, asa ca pentru persoanele achitate in faza de fond a procesului, sentinta a ramas definitiva.

"Cererea de retragere a apelului este irevocabila", au insistat avocatii.

Procurorul a aflat astazi

Procurorul a aratat completului de 5 judecatori un referat pe care l-a inaintat procurorului general. El sustine ca nu a stiut de adresa SIIJ pana astazi, care ar fi fost trimisa vineri: Am aflat astazi de la un avocat.

"Procurorul-sef al SIIJ este un procuror care isi exercita atributiile in cadrul Ministerului Public, posibilitatea care-i este conferita de noile legi ale Justitiei, de a retrage apelul exercitat de DNA, dar asta nu-l situeaza in afara Ministerului Public. Exista o jurisprudenta.

Paragraful 149 al deciziei CCR, prin care s-a analizat constitutionalitatea, spune ca aceasta sectie este constituita in masura in care este subordonata ierarhic PG. Procurorul sef al acestei structuri este subordonat procuroruluui general al Romaniei", explica acesta.

Potrivit procurorului, decizia sefului Sectiei Speciale este supusa controlului ierarhic, in speta procurorului general al Romaniei: "El exercita acest control."

"Eu am intocmit un referat, la Sectia Judiciara din Parchetul General. In acest moment, procurorul general nu a luat o decizie, dar urmeaza sa ia o decizie. Este un act intern al Parchetului.

Cererea mea este sa nu luati o decizie cu privire la adresa sefului SIIJ. Aceasta decizie este supusa controlului ierarhic al procurorului general, este supusa controlului ierarhic si nu a fost exercitat", spune magistratul.

Procesul este in derulare in acest moment la Inalta Curte, avocatii si procurorul discuta in contradictoriu pe aceasta tema.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#Gheorghe STan Hrebenciuc, #gheorghe stan romsilva, #procurorul general hrebenciuc, #procuror general romsilva , #DNA