Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, urmarit penal - ce intelegeri avea cu Hrebenciuc

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 11:19
4762 citiri
Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, urmarit penal - ce intelegeri avea cu Hrebenciuc

Procurorii DNA au inceput, joi dimineata, urmarirea penala fata de fostul sef al Serviciului de Paza si Protectie (SPP), Dumitru Iliescu, acuzat ca i-ar fi furnizat deputatului demisionar Viorel Hrebenciuc informatii din dosare penale.

Astfel, Dumitru Iliescu este suspectat de cumparare de influenta si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, potrivit unui comunicat al DNA.

Procurorii anticoruptie arata ca Viorel Hrebenciuc ar fi facut demersuri pentru a obtine informatii din anchetele penale desfasurate de DNA pe numele sau, "promitand in schimb ca va determina diversi functionari publici, asupra carora are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu in asa fel incat sa obtina pentru persoanele care il ajuta cu astfel de informatii diverse foloase necuvenite".

Hrebenciuc voia sa stie daca e ascultat

Astfel, inainte de 13 august 2014, Viorel Hrebenciuc i-ar fi cerut lui Dumitru Iliescu sa obtina date referitoare "emiterea unor mandate de supraveghere tehnica prin care s-a dispus interceptarea comunicatiilor efectuate de el, durata unor astfel de mandate, daca exista posibilitatea de a fi prelungite masurile de supraveghere tehnica, precum si institutia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Directia Nationala Anticoruptie sau Serviciul Roman de Informatii".

Ulterior, pe date de 13 august 2014, fostul sef al SPP i-ar fi spus lui Hrebenciuc ca are posibilitatea reala de a obtine aceste informatii, prin intermediul unui angajat care activeaza in cadrul DNA.

"Cu aceeasi ocazie, Iliescu Dumitru i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel ca i-a cerut angajatului sa obtina astfel de informatii, iar acesta i-a comunicat ca Hrebenciuc Viorel a fost si este interceptat in baza unui mandat de supraveghere tehnica, emis la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie", precizeaza procurorii.

Totodata, Dumitru Iliescu l-ar fi asigurat pe deputatul demisionar ca, prin intermediul angajatului DNA, poate sustrage in continuare informatii cu privire la evolutia dosarelor in care Hrebenciuc este cercetat, dar si a altor dosare penale de interes.

In acest sens, Viorel Hrebenciuc "i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicitatii", sustine DNA.

Fostul sef al SPP voia sa-si angajeze fiica

In schimbul "ajutorului" acordat, fostul sef SPP i-ar fi cerut lui Viorel Hrebenciuc sprijin pentru angajarea fiicei sale, iar pesedistul i-ar fi promis ca, prin intermediul fiului sau, Andrei Hrebenciuc, "va determina functionari publici sa o angajeze intr-o institutie publica".

Fiul lui Hrebenciuc, retinut de DNA pentru spalare de bani

De asemenea, Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Dumitru Iliescu ca "va interveni pe langa diverse persoane influente (printre care si un functionar public, asupra caruia a lasat sa se creada ca are influenta), pentru a le determina sa mentina in functie o anumita persoana, functionar in cadrul Fondului National de Garantare".

"In acelasi context, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Iliescu Dumitru ca va interveni pe langa un functionar in cadrul Oficiului National al Registrului Comertului, astfel incat sa ajute persoana sa inregistreze, la Registrul Comertului, drepturile asupra unei societati comerciale", mai mentioneaza procurorii anticoruptie.

La intalnirea dintre Hrebenciuc si Iliescu din 13 august 2014, acesta din urma i-a cerut social-democratului sa intervina pe langa functionari publici pentru a-i determina sa il destituie din functie pe vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Iliescu avea divergente cu aceasta persoana, iar Viorel Hrebenciuc i-a acceptat solicitarea.

Fostul sef al SPP a fost ridicat de procurorii DNA, miercuri, la scurt timp dupa revenirea in tara. El a fost dus la audieri in aceeasi seara.

Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, saltat de DNA

Dumitru Iliescu este implicat in dosarul de trafic de influenta in care Viorel Hrebenciuc si Dan Sova sunt urmariti penal.

Sova si Hrebenciuc, urmariti penal: Perchezitii la fostul sef al SPP, Dumitru Iliescu

Luni dupa-amiaza, procurorii DNA au efectuat perchezitii la locuintele lui Dumitru Iliescu. Potrivit datelor din dosar, Iliescu l-ar fi ajutat pe Viorel Hrebenciuc "sa gaseaca un lucrator din cadrul DNA, dispus sa il ajute cu informatii despre anchetele care-l vizau".

Fostul sef al SPP, despre discutia cu Hrebenciuc: I-am cerut doar sa-mi angajeze fiica somera

Ulterior, Dumitru Iliescu a precizat luni seara ca, intr-adevar, s-a intalnit cu Viorel Hrebenciuc si a purtat o discutie cu acesta pe data de 13 august 2014, dar nu i-a furnizat date din dosar, ci i-a cerut sa gaseasca un loc de munca pentru fiica sa, care este somera.

Generalul in rezerva Dumitru Venicius Iliescu a fost primul sef al SPP, in perioada mai 1990 - noiembrie 1996.

D.T.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Dumitru Iliescu urmarit penal, #fost sef SPP urmarit penal, #Dumitru Iuliescu Hrebenciuc , #DNA