Hrebenciuc, lui Adam: L-am sfatuit pe Nastase sa-si ia un om de afaceri si sa faca deal-uri

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 15:51
4870 citiri
Hrebenciuc, lui Adam: L-am sfatuit pe Nastase sa-si ia un om de afaceri si sa faca deal-uri
Foto: B1 TV

Hrebenciuc le spunea lui Sturdza si Adam ce sfat i-a dat lui Adrian Nastase dupa ce acesta din urma i-a luat un "deal" si l-a dat altui coleg de partid, respectiv sa isi ia parteneri de afaceri cu care sa faca "deal"-uri, iar cu restul sa fie "cel mai curat om din lume", potrivit unor interceptari.

Intr-un document transmis recent instantei supreme de DNA in dosarul retrocedarilor ilegale, anchetatorii redau pe larg o inregistrare ambientala a unei discutii dintre Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc si Paltin Sturdza.

In timpul discutiilor despre situatia dosarului de retrocedare al lui Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciu le-a povestit, intre altele, interlocutorilor sai cum si-a inceput cariera politica si ce l-a sfatuit pe Adrian Nastase la finalul lui 2002.

Mafia retrocedarilor: Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut partial faptele - referat DNA

"Hrebenciuc: Eu sunt de 20 de ani in politica, de dupa '90, asa, s-au spus toate prostiile despre mine, dar pana la urma, daca stam sa ne uitam nu s-a dovedit absolut nimic. Si n-am fost chemat niciodata niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorba cu oricine si nu mi-e frica pentru ca n-am..., hai sa va spun si de ce n-am probleme, ca sa ma intelegi exact, e o discutie cu Nastase, ca e la moda astazi, da.

Eu lucrez cu Nastase din '94, si va si spun ca-n '92, eu l-am pus seful Camerei Deputatilor, ca eu eram consilierul lui Iliescu... lui Iliescu '92, si eu stiu exact in 15 august '92, cand l-am lamurit pe Nastase la Iliescu la Predeal sa vina pe liste la noi, ca nu vroia sa vina aici, mergea in partea cealalta.

Adam: Asa e, asa e.

Hrebenciuc: Nu conteaza asta. Castigam alegerile, ne-am pregatit din '98 in 2000 perfect, niciodata nu s-a pregatit o guvernare, cum am pregatit-o noi atuncea, doi ani de zile.

Adam: Aia din '90-2000.

Hrebenciuc: A mers perfect, adica noi in prima zi, atuncea am dat 22 de hotarari de guvern de reorganizare a ministerelor, acuma dupa cinci luni nu le avem inca.

Adam: Da, da. Era totul pe masa, era in sertar.

Hrebenciuc: Acuma-i talmes balmes, nu se compara, nu, asa... Si prieten foarte bun cu el, nu va spun ca aveam si anumite deal-uri, foarte... eu tot timpul le faceam, cand eram in opozitie, si aveam o singura pretentie, cand vin la putere, deal-ul, care-l duc din opozitie sa continue, in rest nu ma intereseaza nimic si nimeni, asa.

Normal cu Adrian, fiind prieten i-am spus. In 2002 imi taie deal-ul si da credit altui coleg de-al meu din guvern.

El a crezut ca sunt foarte suparat, si am avut o discutie cu el in octombrie 2002, si am zis: 'Ma Adrian, nu sunt suparat deloc, dimpotriva eu sunt bucuros ca mi-ai luat o chestiune de pe creier, pentru ca tu ai inceput sa faci presiuni foarte mari, nu stiu cati bani vrei sa faci tu, tu stii, eu nu stiu, dar eu, daca as fi in locul tau, uite cum as face: mi-as lua un partener, doi, oameni de afaceri mari si foarte seriosi, cu care as face niste deal-uri, iar cu restu' sunt cel mai curat om din lume, pentru ca sunt prim-ministrul acestei tari'.

Adam: Si deal inseamna lucru curat, si auzi deal inseamna lucru curat."

Mafia retrocedarilor ilegale Stenograme DNA: Hrebenciuc era "Spitalul", dosarele - "placinte", iar aranjamentele - "internari"

"Deal"-ul lui Hrebenciuc

In cadrul acelorasi discutii Hrebenciuc le prezinta celor doi propriul sau "deal", respectiv acumularea de teren pe care ulterior sa faca livezi prin prisma unor programe europene si critica inspiratia nefasta a unor persoane cercetate pentru evaziune fiscala ce si-au depus banii in conturile bancilor din Cipru.

"Hrebenciuc: (...) Toti ministrii care s-au ocupat de privatizare in toate tarile (din Europa de Est) au fost arestati, si-n Polonia, si-n Cehia, si-n Ungaria. (...) Oameni de afaceri care au castigat bani, au intrat toti prin puscarii sau au probleme cu legea, in toate tarile, nu eram noi... E clar ca se va intampla si la noi treaba asta, vine valul si la noi.

Pai vreau ca valul ala sa ma gaseasca... sa fac, sa n-am probleme, ma, si cand o trece valul, o sa ridic capu' si-o sa incerc sa ma apuc sa fac niste treburi serioase. Valul a trecut, domnnu' Sturdza. (...) Cine a facut evaziune si nu l-a prins nimeni, sa fie sanatos, si s-a si dovedit ca asa cum au venit banii, asa i-au si cheltuit, ca n-au avut creier.

Adam: I-au pus in Cipru, ha, ha, ha!

Hrebenciuc: Sunt idioti, sunt idioti!

Sturdza: In loc sa-i puna in Romania, i-a pus in Cipru, ce bine i-au pedepsit!"

.....

Hrebencuc: Si acuma ma apuc, cumpar pamant sa fac livezi super intensive, ca vor fi programe europene foarte mari pe chestia asta. (...)

DNA, despre relatia Adam-Hrebenciuc: Mai degraba una de tip cumparator-traficant de influenta

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor.

Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani.

Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Din 10 ianuarie este cercetat in dosar si senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei. De asemenea, in dosarul retrocedarii sunt urmariti penal senatorii Dan Sova si Ilie Sarbu, precum si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Hrebenciuc Nastase, #Hrebenciuc dosar retrocedari , #DNA