Hrebenciuc, un nou dosar - presiuni pentru amnistie, informatii obtinute ilegal de la DNA

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 13:12
6805 citiri
Hrebenciuc, un nou dosar - presiuni pentru amnistie, informatii obtinute ilegal de la DNA
Foto: ziuaconstanta.ro

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este urmarit penal intr-un nou dosar deschis de DNA, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, de trafic de influenta, cumparare de influenta si folosire a influentei in vederea obtinerii de foloase necuvenite.

Deputatul PSD ar fi reusit sa obtina informatii secrete care il vizau despre activitatea DNA, prin intermediul unei persoane care lucra in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, se arata intr-un comunicat al DNA remis Ziare.com.

"Suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepresedintele Camerei Deputatilor, ar fi intreprins demersuri pentru a obtine informatii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie fata de persoana sa, promitand in schimb ca va determina diversi functionari publici, asupra carora are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, in asa fel incat sa obtina pentru persoanele care il ajuta cu astfel de informatii diverse foloase necuvenite", arata procurorii.

Dan Sova, audiat in noul dosar al lui Hrebenciuc: Ar fi sustinut amnistia pentru a deveni seful PSD

Hrebenciuc stia ca ii e ascultat telefonul

Procurorii arata ca prin intermediul unei persoane "fost sef al unei structuri de protectie", Viorel Hrebenciuc a gasit un lucrator din cadrul DNA dispus sa il ajute cu informatii despre anchetele care il vizau. Potrivit Realitatea Tv, "fostul sef al unei structuri de protectie" este generalul Dumitru Iliescu, fost sef al SPP.

"Persoana solicitata i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel ca i-a cerut angajatului sa obtina astfel de informatii, iar acesta i-a comunicat ca Hrebenciuc Viorel a fost si este interceptat in baza unui mandat de supraveghere tehnica, emis la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie.

Totodata, persoana l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel ca, prin intermediul angajatului DNA, poate sa obtina in continuare informatii cu privire la evolutia dosarelor in care acesta este cercetat, dar si alte dosare penale de interes, sens in care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicitatii", arata procurorii.

Ce a oferit Hrebenciuc la schimb - si-a implicat si fiul in dosar

In schimbul serviciilor oferite, persoana cu care discuta Hrebenciuc a cerut sprijinul lui Hrebenciuc pentru "pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens in care Hrebenciuc Viorel i-a promis ca, prin intermediul fiului sau, va determina functionari publici sa o angajeze intr-o institutie publica".

Mafia retrocedarilor - DNA: Hrebenciuc i-a promis printului Paul interventii pentru imobile

Tot in pretul serviciilor, aceeasi persoana a cerut destituirea presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), doar pentru ca cei doi aveau un litigiu comercial, lucru care, potrivit procurorilor DNA, a fost acceptat de Viorel Hrebenciuc.

Presiuni pentru amnistie si gratiere

In acelasi timp Hrebenciuc ar fi incercat sa obtina initierea unei legi pentru gratierea unor pedepse, folosindu-si influenta asupra unui coleg de partid. Potrivit Digi 24, colegul de partid este Dan Sova, care a fost chemat si el luni la DNA, pentru audieri.

"La data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului respectiv si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si-a folosit influenta fata de un membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse", se arata in comunicatul DNA.

Mafia retrocedarilor: De ce ii vrea DNA arestati pe Hrebenciuc si Adam

Procurorii sustin ca cei doi ar fi discutat "in detaliu despre acuzatiile aduse lui Viorel Hrebenciuc in legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier",

si despre riscurile pentru deputatul PSD de a fi arestat in acest dosar.

"Pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului sau de partid sa il asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o", se arata in comunicatul DNA.

Presedintia PSD, negociata de Hrebenciuc in schimbul libertatii

Procurorii DNA afirma ca Viorel Hrbenciuc era pregatit sa isi ofere sprijinul total in schimbul obtinerii unei legi care sa il gratieze sau sa ii dezincrimineze faptele din dosarul retrocedarilor abuzive, in care este cercetat de DNA.

Astfel, el ar fi oferit colegului sau de partid sprijinul pentru obtinerea presedintiei PSD.

"In acelasi context, colegul sau de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati, pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000", arata comunicatul DNA.

Articolul 13 din Legea nr. 78/2000 incrimineaza "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

Intelegerea a fost agreata de "colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc".

"Colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis ca, in schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, avand in vedere ca el personal nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect. In schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului sau de partid ca va convinge mai multi membri ai partidului, aflati in sfera sa de influenta, sa il sustina", se mai arata in comunicatul DNA.

A.V.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Hrebenciuc nou dosar DNA, #Hrebenciuc urmarit penal DNA, #Hrebenciuc Sova presedintie PSD , #DNA