Mafia retrocedarilor ilegale Stenograme DNA: Hrebenciuc era "Spitalul", dosarele - "placinte", iar aranjamentele - "internari"

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 17:33
7007 citiri
Mafia retrocedarilor ilegale Stenograme DNA: Hrebenciuc era "Spitalul", dosarele - "placinte", iar aranjamentele - "internari"
Foto: Tim News

Numele de cod pe care inculpatii din dosarul retrocedarilor ilegale il foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era "Spitalul", la dosare se referau cu termenul de "placinte", instantele sau complete de judecata erau "clinici", iar aranjamentele judiciare erau denumite "internari", potrivit DNA.

Anchetatorii DNA arata, intr-un document recent transmis instantei supreme, ca "din declaratia inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe si din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezulta ca membrii grupului infractional aveau un limbaj codificat si ii spuneau lui Hrebenciuc Viorel 'spitalul'".

DNA, despre relatia Adam-Hrebenciuc: Mai degraba una de tip cumparator-traficant de influenta

In acest sens anchetatorii anticoruptie dau drept exemplu magistratilor ICCJ o convorbire telefonica din 12 decembrie 2013 intre Sturdza si deputatul Ioan Adam, despre problema stramutarii (dosarului de retrocedare):

"Strudza Paltin Gheorghe: Nu ma intereseaza, ca 'spitalul' nu face nimic. Nu ma intereseaza.

Ioan Adam: Ma rog, lasa-i! E treaba mea, nu-i treaba ta!".

Anchetatorii redau o alta discutie relevanta pentru caz dintre sotii Adam, in care Roxana Adam, judecatoare, ii divulga sotului ei o serie de informatii de la nivelul instantei la care lucreaza, acesta fiind interesat de aranjarea dosarului de retrocedare.

"In 3 februarie 2014, la ora 11:14, Anca Roxana Adam l-a informat pe sotul ei, in mod codificat (folosind, in mod vadit, un limbaj specific infractional, de natura a conspira mesajele transmise), ca a discutat cu judecatorul (doctorul/directorul) de la Tribunalul Sibiu pentru dosarul nr.2209/119/2013 - insa s-a trezit 'cu o placinta' deoarece termenul ce urma sa se stabileasca era data de 20 sau 27 martie 2014" arata procurorii.

"In acest context, Ioan Adan a insistat pentru obtinerea unui termen si mai apropiat, solicitare considerata de sotia sa ca 'nerealista', aceasta justificand prin faptul ca nu este/nu se poate invoca nicio urgenta a cauzei", au adaugat procurorii.

Hrebenciuc, lui Adam: L-am sfatuit pe Nastase sa-si ia un om de afaceri si sa faca deal-uri

In plus, arata anchetatorii, Roxana Adam a indicat ca nici solicitarea unei audiente la nivelul conducerii Tribunalului Sibiu nu ar avea efectul scontat, intrucat in luna februarie 2014 nu se mai pot acorda termene, respectiv "nu se mai fac internari":

"Adam Anca Roxana: M-am trezit cu o placinta.

Adam Ioan: Vai de mine! No asta-i de pomina, pai ziceai ca-i tocma vara.

Adam Anca Roxana: Nu, nu are zi.

Adam Ioan: Pai da... A, credeam ca e pa strada... ta..

Adam Anca Roxana: Nu, nu-i stabilita ziua de plecare.

Adam Ioan: Pai nu aia... pai asta era ideea ca asteapta cu nerabdare sa vada cand se duce, cand il programeaza la spital, la operatie. Era... era cu sufletu' la gura.

Adam Anca Roxana: 20 sau 27 martie.

Adam Ioan: Ma asa... ma rog era cu sufletu' la gura ca... ca el vrea sa faca reprogramare dupa aia sa se duca la directorul spitalului sau sa se duca la cine dracu...

Adam Anca Roxana: Nu, nu, nu atuncea... nu. Nu pentru ca...

Adam Ioan: Si spitalu' nu-l poate programa mai repede, macar mai repede un pic?

Adam Anca Roxana: Nu poate pentru ca daca-i stabileste regim preferential te-a facut praf.

Adam Ioan: Pai nu-i vorba de regim, da' da-l dracu de director.

Adam Anca Roxana: N-ai, n-ai, n-ai cum, n-ai cum ca te face praf, te canta pana la minister.

Adam Ioan: Nu, ma, da' nu-i nimic...

Adam Anca Roxana: Tocmai ca nu este, nu exista nici o urgenta, daca omu' trebuia operat era alta poveste, da nu e urgenta la asa ceva. In conditiile in care...

Adam Ioan: Poate totusi...

Adam Anca Roxana:... tara-i in foamete.

Adam Ioan:... poate gaseste domnu' director asta, medicu' asta, directoru' asta, poate gaseste o solutie sa dea macar mai repede un pic ma cu vreo saptamana, doua, dracului.

Adam Anca Roxana: Mai repede cu o saptamana, doua inseamna decapitarea directorului.

Adam Ioan: Asta-i de toata pomina, tara asta nu mai are leac, ma, sa mor eu. 20 ai zis?

Adam Anca Roxana: 20 sau 27.

Adam Ioan: 20... 27.... Doamne fereste. 20 martie, na, ce dracu sa... Na, hai treaba lui ce sa-i fac sa... si n-are nicio sansa sa se duca cu... in audienta cu cerere de... sa-l puna mai in fata.

Adam Anca Roxana: Pai, nu are cum, nu are cum pentru ca in luna februarie nu se pot face internari.

Adam Ioan: Doamne fereste-ma.".

Paltin Sturdza: La "clinica" nu e asa de rau

Mafia retrocedarilor: Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut partial faptele - referat DNA

Anchetatorii mai dovedesc modul codat in care discutau cei din acest dosar cu agendele lui Paltin Sturdza in care acesta notase despre o vizita la "clinica". In data de 9 iunie 2010, cand a fost inregistrat recursul la Tribunalul Covasna, Sturdza si-a notat in agenda urmatoarele: "Adam a chemat si a spus ca la 'clinica' nu e asa de rau".

"Astfel cum rezulta din mai multe interceptari telefonice aflate la dosarul cauzei, prin 'clinica; se intelege instanta, in context fiind vorba despre Tribunalul Covasna", se arata in documentul anchetatorilor.

Mafia retrocedarilor: prejudiciu de sute de milioane de euro

Dosarul in care vor fi judecati Hrebenciuc, Adam si Sturdza vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani.

Grupul infractional ar fi fost constituit in aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, impreuna cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor.

Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Eveniment Quarterly Report

Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul...
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
#Viorel Hrebenciuc nume cod retrocedari, #Viorel Hrebenciuc dosar retrocedari , #DNA