Stenograme in dosarul retrocedarilor - Hrebenciuc: Sa-l calce pe cap Ilie Sarbu pe directorul Romsilva?

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 19:50
7655 citiri
Stenograme in dosarul retrocedarilor - Hrebenciuc: Sa-l calce pe cap Ilie Sarbu pe directorul Romsilva?

Deputatul Viorel Hrebenciuc ii spunea lui Dan Bengescu, referitor la cele peste 43.000 de hectare de padure retrocedate, ca trebuie sa discute cu Ilie Sarbu "sa-l calce pe cap" pe directorul Romsilva, pentru ca nu respecta sarcinile trasate de el, potrivit DNA.

Procurorii DNA arata, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a sase persoane, printre care Dan Bengescu si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole, ca Viorel Hrebenciuc ii spunea lui Bengescu, intr-o intalnire din august 2014, ca trebuie sa discute cu Ilie Sarbu pentru a-l "calca pe cap" pe Adam Craciunescu, directorul general al Romsilva, pentru ca acesta a refuzat sa respecta sarcinile trasate de Hrebenciuc privind punerea in posesie pentru unele terenuri.

Mafia retrocedarilor: Judecatorii Ordog si Uta, cercetati sub control judiciar

"Viorel Hrebenciuc:...?...? Acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap......? ", potrivit referatului procurorilor.

In acelasi context, noteaza anchetatorii, discutand despre punerea in posesie a terenurilor din localitatea Brusturoasa, Hrebenciuc i-a spus lui Bengescu: "Pot face presiuni pe aia acolo, ca nu stiu ce, merge in sedinta peste ei".

Mafia retrocedarilor Hrebenciuc: Suntem in plin razboi cu Romsilva. Suta la suta fac ordine!

"Viorel Hrebenciuc: Eu maine dupa-amiaza la patru jumate vorbesc inca o data... la Bacau. Sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-a primit, te trimit la Craciunescu sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut. Ai inteles?

Bengescu Dan: Da.

V.H.: Adica, o lucram...

B.D.: Asa.

V.H.: Asa.

B.D.: Haideti sa va spun...?... Gata, deci n-a promis nimic, a zis ca-mi rezolva ei. Si saptamana trecuta l-a sunat pe Sorin...?... Da-i drumul inainte, nu-ti mai contesta nimic.

V.H.:...?... Sau cum?

B.D.: Ai inteles? Nu-ti mai contesta, stai linistit. Ne ocupam de tot. Si de Sibiu ne ocupam noi, tot".

DNA mai arata ca, "avand in vedere ca promisiunile lui Viorel Hrebenciuc nu au dus la rezolvarea imediata a 'problemei', avand in vedere si problemele penale ale acestuia dintr-un alt dosar, in interiorul grupului au aparut persoane care au dobandit un rol important, precum inculpatii Iacob Sorin Ioan, Matasel Ioan zis Nelu, Kadas Iosif, Bocan Claudiu Octavian, Olari Aurel, Poenaru Janica sau Poteaca Andrei".

Anchetatorii au mai aratat ca "inculpatii au inteles ca pentru a avea rapid castig de cauza trebuie sa actioneze la nivelul conducerii de varf a Romsilva, motiv pentru care, pe diferite cai, s-a incercat influentarea directorului acestei institutii, inculpatul Craciunescu".

Mafia retrocedarilor: E oficial - Ilie Sarbu si Ioan Adam, urmariti penal alaturi de Hrebenciuc

"Spre exemplu inculpatul Bengescu Dan discuta cu inculpatul Viorel Hrebenciuc despre posibilitatea influentarii lui Craciunescu prin intermediul suspectului Ilie Sarbu. Inculpatii Iacob si Kadas afirma ca s-au deplasat personal la biroul lui Craciunescu si acesta le-a promis o rezolvare favorabila, iar inculpatul Poenaru Janica a apelat la cunostintele sale din ministere pentru a gasi o 'cale batuta' pentru discutie privata cu inculpatul Craciunescu Adam".

Procurorii mai arata ca "sub protectia si pretextul unor mandate de reprezentare date de suspectul Sturdza, inculpatii au efectuat orice fel de demers, inclusiv nelegal, pentru atingerea scopului grupului (dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta) ".

"Periculozitatea acestora rezulta si din modul concret de actiune, de faptul ca nu au limite, iar pentru atingerea scopului grupului au fost dispusi si au incercat sa corupa orice functionar sau demnitar din stat, inclusiv ministri", se arata in referatul anchetatorilor.

De asemenea, procurorii au aratat ca Viorel Hrebenciuc a refuzat sa-i mai vorbeasca lui Adam Craciunescu, dupa ce acesta a refuzat sa execute solicitarile deputatului.

Hrebenciuc n-a vrut sa mai vorbeasca cu directorul Romsilva, "intrucat nu a executat ordinul"

Potrivit documentului citat, "din probe rezulta ca Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe numitul Adam Craciunescu, deplasandu-se in biroul acestuia, unde a purtat o discutie reprosand opozitia la punerea in posesia a lui Sturdza la Bacau".

Mafia retrocedarilor: DNA cere aviz pentru arestarea lui Hrebenciuc si Ioan Adam (Video)

"Inculpatul Adam Craciunescu a mentionat in declaratia data in cauza ca inculpatul Viorel Hrebenciuc l-a contactat repetat la telefon pentru a discuta despre 'problema Bacau', iar ulterior, intrucat nu a executat ordinul, Hrebenciuc a refuzat sa mai vorbeasca cu el, desi fac parte din acelasi partid politic", se arata in documentul citat.

DNA subliniaza ca, "anterior, in nicio alta ocazie, Viorel Hrebenciuc nu a cerut explicatii de la directorul Romsilva in legatura cu deciziile luate referitor la retrocedari de padure si puneri in posesie".

Mafia retrocedarilor: Hrebenciuc, urmarit penal. Sarbu si Ioan Adam, implicati in dosar

Anchetatorii mai arata ca, "pentru a reusi in activitatea infractionala, Viorel Hrebenciuc l-a cooptat apoi pe Viorel Ghelasa, vicepresedinte PSD Bacau, instigandu-l la inactiune, instigarea sa fiind urmata de executare".

In referatul procurorilor este redata si o alta discutie interceptata de procurori, intre Janica Poenaru si Sorin Ion Iacob, din care rezulta ca acestia erau dispusi "sa faca donatii" unor functionari publici pentru a-i "convinge" sa le rezolve favorabil cererile privind retrocedarile ilegale de paduri si terenuri agricole.

"Poenaru Janica: V-ati gandit sa-i lasati suprafata aia cuiva...?...

Iacob Sorin Ion: Depinde cat.

Poenaru: Sa i-o donati.

Iacob: Depinde cat.

Poenaru: Pai... ca se poate...

Iacob: Da, sa zica cat. Deschis.

Poenaru: Ca decat cu banu', care e periculos, o donatie facuta pe nu stiu ce neam al lui, de-a cata spita...

Iacob: N-am nimica impotriva... Dar sa ne zica... Adica clar; ei ne contesta un drept...?... ", potrivit documentului DNA.

Magistratii instantei supreme au emis, vineri, mandate de arestare preventiva pe numele lui Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas, in timp ce in cazul lui Jenica Poenaru si al lui Sorin Ion Iacob au luat masura arestului la domiciliu.

Judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetati sub control judiciar in dosarul retrocedarilor, dupa ce instanta suprema a respins propunerea de arestare formulata de procurorii anticoruptie.

Pe de alta parte, in cazul deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal in dosarul retrocedarilor, DNA cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lor. In acelasi dosar sunt urmariti penal senatorul Ilie Sarbu si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

Citește și:
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a venit joi, 9 februarie, cu o replică pentru președintele Klaus Iohannis, afirmând că desemnarea premierului este un atribut care revine, conform Constituției,...
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene,...