Statul corupt si clientelar, cumparat de securisti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 13:36
9649 citiri
Statul corupt si clientelar, cumparat de securisti (Opinii)

Procurorii DNA sunt pe cale sa franga doua cariere politice nobile, puse in slujba binelui public. Mielul Domnului, Robert Negoita, si ascetul Viorel Hrebenciuc - acuzati de spalare de bani in dosarul finantarii ilegale a campaniei lui Mircea Geoana de catre Ioan Niculae - au cazut victime imaculate show-ului televizat dupa care procurorii se innebunesc, se stie.

Si nici macar nu au sansa vreunei imunitati pe care colegii lor sa o apere vigilenti, dupa cum i-a indemnat chiar seful statului.

Dar procurorii acestia nesatiosi si neprofesionisti, carora independenta li s-a suit la cap ceva de speriat, chiar daca nu reusesc sa sparga de cate ori ar trebui barajul instantelor, si ele mari iubitoare de politicieni, ne arata periodic cate o bucatica din acea Romanie monstruoasa care ne sufoca vietile si sperantele.

Cazul Apostu ne-a aratat in toata splendoarea ei coruptia institutionalizata, la scara industriala, metodica si profesionista, prin filtrul careia trecea de la multinationala la vanzator de pepeni. Ei bine, descoperim acum alte capete ale monstrului: relatia dintre politicieni si clientela, punand degetul pe sursa tututor relelor si anume modul de finantare a partidelor politice, dar si motivele pentru care sondajele de opinie nu mai pot fi credibile.

Istoria relatata de procurori, disjunsa din marele dosar transpartinic InterAgro, e simpla, parca de manual. In 2009, Gheorghe Bunea Stancu, presedintele PSD Braila, a obtinut de la Ioan Niculae, patronul InterAgro SA, un milion de euro pentru campania electorala prezidentiala a lui Mircea Geoana, campanie al carei sef era Viorel Hrebenciuc, iar purtator de cuvant, Victor Ponta.

Banii urmau sa fie platiti indirect, prin plati catre diferiti furnizori de servicii in cadrul campaniei, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie, in speta INSOMAR, institut detinut de Sorin Ovidiu Vintu. De altfel, Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR a fost deja trimis in judecata pe 11 ianuarie. Sa fie irelevant ca INSOMAR l-a indicat pe Mircea Geoana drept castigator al alegerilor imediat dupa inchiderea urnelor si a facut asadar posibil momentul "Mihaela, dragostea mea!"?

Dar Ioan Niculae nu dadea acesti bani din pura generozitate dezinteresata. Nu, pretul milionului era sustinerea intereselor sale la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce au ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural, Transgaz si Romgaz.

Din stenogramele interceptarilor telefonice aflate la dosar aflam ca Ioan Niculae a impus si viitorul ministru al Economiei in cazul victoriei lui Mircea Geoana. Mihai Tanasescu nu era pe placul patronului InterAgro care il dorea pe Iulian Iancu. Oare de ce?

Cine este Ioan Niculae? Cine nu stie poate afla din dosarul InterAgro: securistul acuzat de subminarea economiei nationale pentru ca din 2005 incoace primeste neintrerupt gaze naturale la pret preferential, atat din productia interna, cat si importate din Rusia. Asadar, Ioan Niculae incerca sa-si cumpere cu un milion de euro cel putin conservarea unui privilegiu oficial socotit acum de procurori letal pentru economia nationala.

Oare cu cat o fi platit, in campania cui, prin intermediul cui, obtinerea acestor privilegii in 2005? Cu cat o fi platit conservarea lor la schimbarea de guvern din 2008? Si ca sa vezi ciudatenia ciudateniilor, desi Mircea Geoana nu a castigat alegerile, Ioan Niculae a ramas cu gazul la pret preferential.

Ioan Niculae este baiatul destept de pe piata gazelor, un fost securist ajuns miliardar de carton prin jumulirea economiei nationale cu ajutorul politicienilor corupti pana in maduva oaselor. Dar va imaginati cumva ca ceilalti baieti destepti din celelalte domenii si-au obtinut altfel privilegiile si averile colosale?

Si inca o ciudatenie, eu nu l-am auzit niciodata pe Traian Basescu vorbind despre baietii destepti din domniul gazelor naturale. O fi zis, dar nu l-am auzit eu.

Refrenul in care toate puterile impacheteaza aceste afaceri se invarte in jurul sintagmei - importanta strategica pentru economia nationala. Adica, ce ne-am face noi fara locurile de munca, exporturile si contributia lor la PIB? Am face minunat, cu afaceri mai curate, cu o piata autentic concurentiala, cu preturi corecte, cu mai putina coruptie si mai putina mita electorala.

Dar ce s-ar face partidele fara finantarile acestea mizerabile? Asta-i problema. Tot ce e strategic in aceste istorii murdare este interesul corupt al partidelor politice.

Nu e nicio strategie nationala in aceste istorii. Este, in schimb, in toata splendoarea lui, statul clientelar si corupt, este intreg sistemul transpartinic securist si putred. Pentru o asemenea imagine cred ca merita distruse niste cariere de ingerasi, nu-i asa?

Robert Negoiță, ieșire nervoasă de față cu polițiștii, după ce Nicușor Dan a oprit lucrările neautorizate de pe Calea Dudești VIDEO
Robert Negoiță, ieșire nervoasă de față cu polițiștii, după ce Nicușor Dan a oprit lucrările neautorizate de pe Calea Dudești VIDEO
Robert Negoiță, edilul de la Sectorul 3, a țipat la agenții Poliției Locale a Municipiului București, luni, 18 martie, în timp ce transmitea live, pe Facebook, de la lucrările din fața...
”Misterul” pavelelor înlocuite an de an în Sectorul 3. Contracte cu primăria obținute de City Manager pentru familia sa. Investigație Recorder VIDEO
”Misterul” pavelelor înlocuite an de an în Sectorul 3. Contracte cu primăria obținute de City Manager pentru familia sa. Investigație Recorder VIDEO
În Sectorul 3, City Managerul Marius Daniel Ciobîcă ar fi facilitat contracte pentru realizarea de borduri, pavele și chiar de salubritate, care au mers către firme conduse de cumnata sa,...
#Ioan Niculae Interagro, #coruptie politicieni Romania, #campanie Geoana spalare bani, #Viorel Hrebenciuc, #Robert Negoita , #Mircea Geoana