Boss, eu te fac presedinte! (Opinii)

Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 22:37
5208 citiri
Boss, eu te fac presedinte! (Opinii)

Mai intai o informatie si apoi doua surprize. Informatia ar fi ca mai multi analisti, jurnalisti si personalitati respectabile au sarit in sus de bucurie sa ne anunte ca moare lumea relatiilor politice dubioase, urmand sa se nasca alta (din spuma marii?). Si fenomenul ar avea o singura cauza: dosarele in instante ale multor capi politici postdecembristi.

Iar cele doua surprize sunt si ele legate de respectivele dosare: 1. afirmatia lui Viorel Hrebenciuc ca "s-a focusat" pe Dan Sova si-l va pune presedinte nu a starnit cine stie ce mirari in spatiul public; 2. nici ceilalti lideri, dar nici membrii de partid nu au protestat impotriva "tragatorilor de sfori", semn ca fenomenul le convine. De demonstrat.

Sforarii fac legea in partide nu de azi, de ieri

Ideea ca moare lumea combinagiilor politici si se naste un alt viitor, unul curat, mi se pare o utopie si iata de ce: modalitatea iesita la iveala din transcriptul convorbirilor intre primii lideri ai PSD a devenit o obisnuinta, practicandu-se nu doar la social-democrati, ci si la alte partide. Intotdeauna a existat un personaj sau grup influent in fiecare partid care a tras sforile, adica a manipulat, in vederea alegerii unui anume lider, asa cum s-a manipulat mereu pentru o decizie sau alta. Ce e drept, combinatori de talia lui Cozmanca, Hrebenciuc, Ilie Sarbu... nu stiu sa fi avut alte partide.

Insa, pentru a se naste o lume politica noua, e nevoie de cateva conditii sine qua non: dorinta liderilor si a membrilor de partid de a se scutura de vechile metehne, existenta unor personalitati purtatoare a noului stindard si aparitia unui mediu social-politic si juridic septic. Neexistand deocamdata nici una, nici alta in stare de masa critica, entuziasmul meu dispare pe data. Deci inca nu va fi. Ar putea fi insa un inceput.

Conteaza doar ce vrea seful

Pana la urma, pacatul cel mai mare nu cred ca e alegerea unui lider reprezentativ sau nu, daca hotararile se iau democratic, ci insusirea si promovarea in primul rand a increngaturii sale de interese in dauna unei majoritati docile. Pentru ca prin programele partidelor inregistrate la tribunal toate isi declara tinte democratice si scopuri nobile. Iar forma aceasta exista de 25 ani. Din pacate, o forma fara fond.

Partea cea mai rusinoasa este ca increngatura de interese personale de la varf a determinat aproape intotdeauna politica partidului, ceea ce ma face sa cred, ca in formula actuala de organizare interna a formatiunilor noastre politice gena democratica lipseste. Si deocamdata nici sanse sa apara nu sunt. Fiindca partidele romanesti au existat si exista numai si numai in masura in care au lideri tari, iar exemplele sunt numeroase.

Mereu liderii puternici si-au impus punctul de vedere, iar atunci cand nu au fost in stare au fost inlaturati, fortati sa plece sau, extraordinar de rar, au plecat din proprie initiativa. In timp ce in cazul vechilor formatiuni occidentale au functionat doua tendinte: crearea unor curente de opinie (mainstream) in jurul unor idei programatice sau/si alcatuirea unor majoritati in jurul unor purtatori de mesaj, cu alte cuvinte, o combinatie intre personaj politic si program.

De ce puterea nu e la membrii de partid?

Din pacate, propozitia "Boss, eu te fac presedinte!" nu s-a auzit acum pentru ultima data, ci va continua pana cand conditiile care au generat-o vor disparea. Dar nu vor disparea de la sine. Doar atunci cand vointa si poftele de putere ale unor lideri vor fi tinute in frau de catre partide si societatea civila. Tocmai de aceea viitorul nu-mi pare deloc optimist.

Caci nu exista democratie puternica in lipsa partidelor puternice, intemeiate pe valori consacrate: sa se afle in serviciul tarii si al cetateanului, sa puna dreptatea, democratia, libertatile si drepturile celorlalti mai presus de propriile interese...

Or, judecand lucrurile din aceasta perspectiva, partidele noastre sunt doar centre de gestionare a puterii politice, suprapuse peste serviciile publice de administratie, educatie, sanatate, ordine publica, Justitie. Este si motivul pentru care coruptia a devenit endemica, iar separatia celor trei puteri ale statului de drept este atacata din toate partile.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Hrebenciuc sustinere Sova, #Sova presedinte PSD , #PSD