Șansa nesperată a lui Viorel Hrebenciuc de a scăpa din pușcărie: Decizia de condamnare riscă să fie desființată

Marti, 08 Februarie 2022, ora 03:25
7173 citiri
Șansa nesperată a lui Viorel Hrebenciuc de a scăpa din pușcărie: Decizia de condamnare riscă să fie desființată

Viorel Hrebenciuc, fost deputat PSD condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru că a favorizat televiziunea lui Gheorghe „Pinalti” Ștefan la CNA, are șansa de a scăpa din pușcărie. Una dintre părțile vătămate din Dosarul Giga Tv nu a fost citată în faza de apel și acum procesul riscă să fie trimis spre rejudecare.

SC Sonic Media SRL – firma care administra televiziunea lui „Pinalti” – a depus la Curtea de Apel București o contestație în anulare împotriva deciziei definitive de condamnare pe motiv că nu a fost citată în apel. Judecătorii au rămas în pronunțare, luni, 7 februarie, cu privire la admisibilitatea contestației în anulare, o etapă premergătoare dezbaterilor pe fond.

Dacă magistrații constată că această contestație este admisibilă, atunci vor avea loc dezbateri cu privire la aspectul sesizat, anume acela că SC Sonic Media SRL nu a fost citată.

Avocatul Dumitru Păpușă, reprezentantul SC Sonic Media SRL, a declarat pentru Ziare.com că efectul juridic al faptului că partea vătămată nu a fost citată în apel ar putea merge până la desființarea hotărârii și rejudecarea dosarului.

Motivele contestației în anulare

„La judecarea cauzei pe fond, Sonic Media SRL figura în citativ ca persoană vătămată, aceasta a fost citată la termenele de judecată, fiindu-i comunicată inclusive sentința penală nr. 1959 pronunțată la data de 24.12.2019 de Tribunalul București, Secția Penală. În schimb, în calea de atac a apelului, persoana vătămată Sonic Media SRL nu a fost citată niciodată, iar de existența deciziei penale nr. 943A pronunțată la data de 14.09.2021 de către Curtea de Apel București am aflat de pe portalul instanțelor de judecată. Potrivit art. 420 alin 1 Cod procedură penală, `judecarea apelului se face cu citarea părților și a persoanei vătămate`, or persoana vătămată Sonic Media SRL nu a fost legal citată în calea de atac a apelului în dosarul 25140/3/2015*. (…) Pentru aceste considerente, solicităm respectuos admiterea contestației, desființarea deciziei penale nr.943A pronunțată în data de 14.09.2021 de Curtea de Apel București și rejudecarea apelului după desființare”, se arată în cuprinsul contestației în anulare.

Efectul desființării hotărârii ar fi anularea condamnării pronunțate de Curtea de Apel pe numele lui Viorel Hrebenciuc și a celorlalți inculpați.

Viorel Hrebenciuc, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV. Decizia definitivă a fost pronunțată pe data de 14 septembrie 2021.

În acelaşi dosar, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a primit 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, fiindu-i majorată pedeapsa primită iniţial la Tribunalul Bucureşti.

Fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului Laura Georgescu a fost condamnată la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Narcisa Iorga, fost membru CNA, a fost condamnată la 3 ani închisoare cu suspendare, instanţa impunându-i acesteia să desfăşoare o activitate neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 120 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 2 sau Administraţiei Domeniului Public Sector 6. Iniţial, Iorga primise o pedeapsă cu executare.

În iulie 2015, Laura Georgescu, Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan şi Narcisa Iorga au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.

Acuzațiile procurorilor în Dosarul Giga TV

Laura Georgescu era acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată pentru folosirea de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Ştefan, care controla postul de televiziune Giga TV, şi Narcisa Iorga au fost deferiţi justiţiei pentru instigare la folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Potrivit DNA, în data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan.

În consecinţă, a fost emisă Decizia 483/2013, în care, după o elaborată expunere de motive şi consideraţii de natură tehnică, s-a hotărât că respectivul post tv a încălcat dispoziţiile art. 57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr. 504/ 2002 a audiovizualului, în sensul că a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei.

„Ulterior, Narcisa Iorga l-a îndrumat pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona să o formuleze. În acest context, Narcisa Iorga a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. Printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga s-a numărat şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc. Ca urmare a indicaţiilor primite, Ştefan i-a solicitat sprijin lui Hrebenciuc, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din CNA ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv”, susţineau procurorii.

Viorel Hrebenciuc i-a „salvat” televiziunea lui „Pinalti”

Conform DNA, în urma solicitării făcute de reprezentantul postului tv, Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca instituţia pe care o conducea să revină asupra deciziei.

„Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două săptămâni, la 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr. 514/ 2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale. Prin acţiunea sa, Laura Georgescu a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa”, explicau procurorii.

Ei susţineau că astfel au fost afectaţi implicit şi ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi al încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică.

Citeste si:
Contestație la Evaluare Națională 2022. Cum se completează fișa care poate fi depusă la secretariatul școlii sau trimisă prin e-mail
Contestație la Evaluare Națională 2022. Cum se completează fișa care poate fi depusă la secretariatul școlii sau trimisă prin e-mail
Elevii care nu au luat notă de trecere la Evaluarea Națională sau care sunt nemulțumiți de rezultate pot depune contestații. Contestațiile se depun pe 23 iunie, între orele 16.00-19.00,...
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...