Tezaurul Romaniei de la Moscova, solicitat de parlamentarii romani la APCE

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 19:59
3622 citiri
Tezaurul Romaniei de la Moscova, solicitat de parlamentarii romani la APCE

Trei parlamentari romani din delegatia Romaniei la APCE - Viorel Badea, Cezar Preda si Tudor Pantiru, au depus un amendament privind returnarea de catre Federatia Rusa a tezaurului Romaniei, evacuat in 1917, in timpul Primului Razboi Mondial.

Amendamentul a fost depus la raportul privind indeplinirea de catre Moscova a obligatiilor asumate catre Consiliul Europei, realizat de co-raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliul Europei (APCE) pentru Rusia, Gyorgy Frunda si Andreas Gross, raport supus marti votului in plenul APCE.

Senatorul PDL Viorel Badea a precizat ca amendamentul este motivat de "evolutia prea putin satisfacatoare a negocierilor romano-ruse cu privire la tezaurul Romaniei depozitat la Moscova".

Vezi cat valoreaza tezaurul BNR depozitat la Moscova

Potrivit acestuia, autoritatile ruse au refuzat dialogul legat de ultimul raport APCE referitor la Rusia, elaborat in 2004, prin care se facea trimitere la necesitatea returnarii catre Romania a stocului metalic al BNR.

In textul amendamentului consemnat si de deputati APCE din Ungaria, Cipru, Lituania si Republica Moldova se mentioneaza ca evacuarea din 1917 a fost facuta "in baza unui agrement bilateral intre autoritatile Romaniei si Rusiei, atunci cand cele doua tari erau aliate si guvernul Rusiei garanta securitatea transportului, siguranta depozitului, precum si returnarea catre Romania a acestui tezaur".

"Restituirea ar trebui sa inceapa cu cantitatea de aur a BNR care consista in 93,4 tone in monede si lingouri pentru care Romania a transmis si in 2004 catre Federatia Rusa, pentru documentare, inventarii si documente in acest sens", se mentioneaza in amendament, potrivit senatorului PDL.

El a aratat ca depunerea acestui amendament este "coordonata cu MAE roman" si este exclus sa afecteze relatia bilaterala.

"Avem pe agenda bilaterala cu Rusia acest subiect de foarte multa vreme, nu ii punem in fata faptului implinit, nu venim cu o chestiune care sa arunce in aer relatia bilaterala", a subliniat Badea.

Raportul de monitorizare a indeplinirii de catre Rusia a angajamentelor asumate la momentul aderarii la Consiliul Europei este unul dintre subiectele cele mai importante ale sesiunii APCE din 1-5 octombrie.

Presedintele Dumei de Stat de la Moscova, Serghei Nariskin, a anuntat, saptamana trecuta, ca renunta la participarea sa la sesiunea plenara a APCE.

Rapoartele de monitorizare privind statele membre ale Consiliului Europei trebuie elaborate de APCE la interval de doi ani, insa in cazul Rusiei intervalul a depasit sapte ani.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...