Ziare.com

Tezaurul Romaniei de la Moscova, solicitat de parlamentarii romani la APCE

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 19:59

   

Tezaurul Romaniei de la Moscova, solicitat de parlamentarii romani la APCE
Trei parlamentari romani din delegatia Romaniei la APCE - Viorel Badea, Cezar Preda si Tudor Pantiru, au depus un amendament privind returnarea de catre Federatia Rusa a tezaurului Romaniei, evacuat in 1917, in timpul Primului Razboi Mondial.

Amendamentul a fost depus la raportul privind indeplinirea de catre Moscova a obligatiilor asumate catre Consiliul Europei, realizat de co-raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliul Europei (APCE) pentru Rusia, Gyorgy Frunda si Andreas Gross, raport supus marti votului in plenul APCE.

Senatorul PDL Viorel Badea a precizat ca amendamentul este motivat de "evolutia prea putin satisfacatoare a negocierilor romano-ruse cu privire la tezaurul Romaniei depozitat la Moscova".

Vezi cat valoreaza tezaurul BNR depozitat la Moscova

Potrivit acestuia, autoritatile ruse au refuzat dialogul legat de ultimul raport APCE referitor la Rusia, elaborat in 2004, prin care se facea trimitere la necesitatea returnarii catre Romania a stocului metalic al BNR.

In textul amendamentului consemnat si de deputati APCE din Ungaria, Cipru, Lituania si Republica Moldova se mentioneaza ca evacuarea din 1917 a fost facuta "in baza unui agrement bilateral intre autoritatile Romaniei si Rusiei, atunci cand cele doua tari erau aliate si guvernul Rusiei garanta securitatea transportului, siguranta depozitului, precum si returnarea catre Romania a acestui tezaur".

"Restituirea ar trebui sa inceapa cu cantitatea de aur a BNR care consista in 93,4 tone in monede si lingouri pentru care Romania a transmis si in 2004 catre Federatia Rusa, pentru documentare, inventarii si documente in acest sens", se mentioneaza in amendament, potrivit senatorului PDL.

El a aratat ca depunerea acestui amendament este "coordonata cu MAE roman" si este exclus sa afecteze relatia bilaterala.

"Avem pe agenda bilaterala cu Rusia acest subiect de foarte multa vreme, nu ii punem in fata faptului implinit, nu venim cu o chestiune care sa arunce in aer relatia bilaterala", a subliniat Badea.

Raportul de monitorizare a indeplinirii de catre Rusia a angajamentelor asumate la momentul aderarii la Consiliul Europei este unul dintre subiectele cele mai importante ale sesiunii APCE din 1-5 octombrie.

Presedintele Dumei de Stat de la Moscova, Serghei Nariskin, a anuntat, saptamana trecuta, ca renunta la participarea sa la sesiunea plenara a APCE.

Rapoartele de monitorizare privind statele membre ale Consiliului Europei trebuie elaborate de APCE la interval de doi ani, insa in cazul Rusiei intervalul a depasit sapte ani.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3377 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Moment pr.ost ales.

Nimeni nu vrea sa irite Rusia acum cand se pregateste interventia occidentala contra Iranului.

 

Dottore...

Niciodata nu e prea tarziu!
Cu un ministru de externe valabil se poate negocia...
...altceva ca ala nu o sa il vedem!

Io, badea, catre senatoru' badea:

Amu' t-ai gasit, cumetre, sa ceri auru'?!
Cand ii PLINA TARA de h o t i ???!!!
Cu cin' te-i inhaitat?!

Desteapta-te, Romane!

Incarcerati rusofilii de la Bucuresti si redobandim tot !

Multi,cand se vorbeste de rusia vede in ea o putere invincibila.Imbe.cilitatea multora care cred acest lucru, nu da vreme altora sa inteleaga cat de usor ar fi pentru Romania sa obtina beneficii din partea rusiei daca partidele politice de la Bucuresti nu le-ar face jocul, daca nu le-ar canta rusilor in struna.Daca dupa caderea comunismului am fi avut la Bucuresti partide politice si politicieni uniti la politica externa,azi aveam si tezaurul si Bucovina de nord si Basarabia si Buceag-ul inapoi.In viata sunt perioade istorice de care trebuie sa sti sa profiti iar romanii si Romania daca a obtinut ceva in trecut a obtinut pebntru faptul ca la momentul potrivit am avut politicienii potriviti.Cat timp nu vor fi incarcerati langa N0049 toti tradatorii de tara iliescieni, Romania nu va obtine de la rusi nimic.

Rusia are grija sa intretina ca momentul sa fie prost ales,

in mod constant ,asa ca returnarea acestui tezaur care ne apartine trebuie facut constant de catre autoritatile Romane.

ce credeti...

...ca de tezaur o sa aiba parte poporul roman? Bine ar fi dar eu cred ca nu prea mai e nimic valoros de furat din Romania si s-au gandit sa aduca tezaurul sa si-l imparta intre ei Patriciu si restul capuselor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor