Guvernul anunta credite cu dobanda zero si garantate de stat. Potentiali beneficiari: 8 milioane de romani

Marti, 29 Mai 2018, ora 19:28
71530 citiri
Guvernul anunta credite cu dobanda zero si garantate de stat. Potentiali beneficiari: 8 milioane de romani
Foto: Arhiva Hepta.ro

Guvernul va aproba, in sedinta de saptamana viitoare, un program prin care va acorda credite fara dobanda, garantate de stat, mai multor categorii de persoane si pentru diverse cheltuieli - de la cursuri pana la abonamente de sport sau amenajarea locuintei, in scopul dezvoltarii personale a acestora, a anuntat vicepremierul Viorel Stefan, marti seara, intr-o declaratie de presa.

Programul se numeste "Investeste in tine", iar persoanele eligibile sunt circa 8 milioane de romani, a estimat vicepremierul, care a motivat demersul si prin dorinta de a-i descuraja pe romani sa plece din tara.

Beneficiari si conditii

Beneficiarii programului vor fi doua categorii de persoane - tineri intre 16 si 26 de ani si persoane intre 26 si 55 de ani care urmeaza o forma de invatamant, cursuri de specalizare acreditate de Ministerul Educatiei Nationale sau urmeaza cursuri de reconversie profesionala.

In principiu, este vorba de persoane care nu au un loc de munca, dar se acorda sume suplimentare in cazul in care persoanele solicitante de credit au un loc de munca sau se angajeaza pe parcursul programului.

Pentru o persoana cu varsta intre 16 si 26 de ani, valoarea initiala a creditului este de 40.000 de lei si poate fi suplimentata cu 20.000 de lei, daca este angajata sau se angajeaza in perioada de derulare a programului.

Pentru o persoana cu varsta intre 26 si 55 de ani, valoarea initiala este de 35.000 de lei si se poate suplimenta cu 20.000 de lei, daca este angajata sau se angajeaza in perioada de derulare a programului.

Dobanda este zero din persectiva beneficiarului, dobanzile si comisioanele bancare urmand a fi suportate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, pe intreaga perioada de 10 ani, care include si perioada de gratie cat au loc studiile, cu conditia ca ratele creditului sa fie platite la scadenta.

Creditul va fi garantat 80% de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM si contragarantat de Fondul Roman de Contragarantare, diferenta de 20% urmand sa fie garantata de beneficiar sau de un codebitor.

Cum functioneaza creditul

Este un credit cu trageri multiple - se pot face oricate trageri pentru maxim 5 ani, fiind decontate facturi sau facute plati directe pe baza de proforma.

Cheltuielile eligibile pot viza titularul creditului sau familia acestuia.

"Pot fi folositi banii pentru a plati scoala sau gradinita copiilor sau luate medicamente pentru sotie", a explicat vicepremierul.

Cateva cheltuieli eligibile:

- educatie - plata cursurilor de specializare, calificare, carti, rechizite, reviste de specialitate, costuri de transport pentru participarea la manifestari stiintifice din Romania sau din strainatate, achizitionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri, plata chirie, utilitati, loc cazare in camine scolare sau studentesti

- cultura si sanatate - abonamente culturale, medicamente, analize medicale, servicii dentare, interventii chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul National de Asigurari de Sanatate

- sport - echipamente sportive de uz personal, abonamente la activitati sportive

- locuinte - achizitia sau constructia de locuinte, modernizare sau renovare

Programul va fi adoptat saptamana viitoare in sedinta de guvern. "Ne adresam la circa 8 milioane de persoane in Romania care vor putea fi eligibile pentru aceste credite", a mai informat vicepremierul Viorel Stefan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Viorel Stefan credite fara dobanda , #vicepremier