În cât timp trebuie administrat serul antiviperin pentru a evita șocul anafilactic. Medic: ”Important este să ajungă la spital în cel mai scurt timp”

Marti, 28 Iunie 2022, ora 06:11
3531 citiri
În cât timp trebuie administrat serul antiviperin pentru a evita șocul anafilactic. Medic: ”Important este să ajungă la spital în cel mai scurt timp”

Mai multe persoane au ajuns în ultima săptămână la urgențe după ce au fost mușcate de vipere. Patru dintre acestea au fost internate la Spitalul Județean Argeș iar un copil la Mehedinți. Vara se înregistrează cele mai multe astfel de accidente.

Specialiștii spun că viperele nu atacă dacă nu se simt în pericol. Astfel că cele mai multe cazuri apar în urma unor imprudențe.

Cum îți dai seama că te-a mușcat o viperă

În cazul în care te-a mușcat o viperă și există șansa să nu o vezi, durerea intensă la locul mușcăturii și urmele colților sunt semne care nu se pot ignora.

”Nu ai cum să nu-ți dai seama că ai fost mușcat de viperă. Durerea este foarte mare la locul mușcăturii. În plus se observă urmele colților iar zona respectivă se înroșește și se umflă”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași pentru Ziare.com.

Pe lângă aceste simptome se instalează în cazuri frecvente, semiconştienţa, senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Primele măsuri în cazul mușcăturii de viperă

Victima trebuie să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. Astfel, primul gest care trebuie făcut după sesizarea mușcăturii este apelarea serviciului 112.

Apoi este important ca victima să nu se agite pentru că ritmul bătăilor inimii va crește, circulația este accelerată, iar veninul pătrunde mai repede în sistemul circulator. Mai degrabă pacientul va trebui să stea într-un loc umbrit.

”În niciun caz nu aplicăm metoda extracției veninului cu gura. Există posibilitatea unor leziuni la nivelul cavității bucale, la nivelul dinților, iar acest lucru poate dăuna și mai tare.

În schimb, trebuie aplicat cât mai repede posibil un garou. Acesta poate fi confecționat din orice are omul asupra lui. Bănuiesc că nimeni nu pleacă cu un garou medical pe câmp, însă are un tricou pe el. Astfel limităm cât mai mult răspândirea în organism a veninului. De obicei, mușcătura este ori la mână ori la picior. Cel mai des aceste accidente apar ca urmare a călcării pe viperă. Doar dacă ești inconștient și vrei să mângâi vipera, aceasta te mușcă de mână”.

Ce se întâmplă dacă victima este în câmp deschis, este singură și nu are telefon? Unii medici spun că aceasta trebuie să facă tot posibilulul ca, după ce își aplică un garou desupra mușcăturii, să ajungă către cea mai apropiată persoană care poate apela serviciu de urgență.

”Chair dacă omul nu are un telefon la el să sune la 112, cel mușcat de viperă, este obligatoriu să facă tot posibilul să se deplaseze la cel mai apropiat punct medical pentru a i se face serul antiviperin”, a mai spus dr. Florin Roșu.

În cazul în care deja au fost chemate ajutoare, dacă există posibilitatea, rana trebuie dezinfectată cu apă oxigenată. Nu se bea alcool sau cafea. Hidratarea se face cu apă. În caz de hipotermie se acoperă pacientul cu o pătură.

Este important ca rana să fie menținută sub nivelul inimii.

Ce se întâmplă dacă unitatea medicală nu are ser antiviperin

Se pare că în România sunt încă rare dozele de ser antiviperin. Însă acestea sunt aduse de la alte spitale în caz de nevoie. Dar în acest fel se întârzie administrarea, iar pacientul, mai ales dacă vorbim despre un copil sau o persoană cu sistemul imunitar slăbit, este posibil să nu reziste, chiar dacă i se administrează antidotul.

”Sunt foarte puține seruri la nivel național.

Dacă în unitatea medicală respectivă nu este ser antiviperin, se împrumută de la unitatea unde există acesta. Acesta trebuie să se administreze în primele ore de la mușcătură. Cât mai repede posibil. Important este ca pacientul să ajungă la spital. Cu cât este administrat mai repede cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari. Este singurul tratament pentru mușcătura de viperă”, a mai spus dr. Florin Roșu.

Specialiștii spun că decesul se poate produce la cel puțin 12-24 ore de la muşcătură, doar dacă şarpele a reuşit să administreze încărcatura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare.

Este important de știut

Salvamont Argeș, explică într-o postare pe pagina de Facebook cât de important este ca oamenii să nu-și piardă cumpătul și să încerce să rețină cât mai multe lucruri despre șarpele care i-a atacat.

”Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din mușcături, se întâmplă atunci când oamenii încercă să le prindă, sau să le ia în mână!

Purtând bocanci și pantalon lung, sunteți feriți de eventualitatea unei mușcături (la fel și în cazul căpușelor) dacă animalul nu v-a simțit și nu s-a retras sub bolovani. De obicei, vipera are o culoare măslinie, cu o dungă în zig-zag lată, neagră pe spate și cu celebrul V pe cap, pe care oamenii speriați nu apucă să-l mai vadă.

Vipera mușcă doar dacă se simte amenințată! Nu aleargă după oameni (dimpotrivă, fuge!) și nu urcă niciodată în copaci, de unde să se năpustească asupra oamenilor. Circulă astfel de mituri hazlii, așa că e bine de știut adevărul!

Este bine să rețineți foarte bine aspectul șarpelui care v-a mușcat, pentru a nu fi confundat cu o altă specie și pentru că serul antiviperin să nu fie administrat degeaba, pentru că serul este un venin "îmblânzit", așa că administrarea lui nu este deloc prietenoasă pentru organism.

În zona noastră, este comuna Vipera Berus, adică vipera comună, cu subspeciile sale. Vipera este singurul șarpe veninos din țara noastră. Asta nu înseamnă că mușcătura este ireversibilă, nu se mai poate face nimic. De fapt, dimpotrivă, mușcătura poate să fie "seacă", fară venin, sau doar cu o cantitate mică de venin, din cauză că animalul își poate doza injectarea de venin. O parte dintre noi, cei de aici, am fost muscați de vipera și am supraviețuit fară probleme și fară antivenin. Mușcătura cauzează reacții alergice, astfel că, alergicii și cardiacii mușcați de viperă, sunt urgențe!”, au explicat salvamontiștii în postare.

De altfel, medicul Florin Roșu a explicat că ”sunt și persoane care au toleranță la veninul de viperă”. ”Cum sunt crescătorii de astfel de șerpi care au dezvoltat în timp o oarecare toleranță. Însă nu este cazul la noi. În India am putea vedea astfel de persoane”.

Ce să poți pentru a te feri de vipere? ”Încălțămintea de munte cu carâmbul peste glezne protejează și împotriva mușcăturilor de viperă, care în perioada asta a anului este foarte activă.

Suntem complet depășiți în momentul acesta de numărul turiștilor în sandale sau "adidași"”, au explicat salvamontiștii argeșeni pe pagina de Facebook a organizației.

Unde sunt vipere în România

În România trăiesc mai multe varietăţi de vipere: vipera comună (vipera berus), vipera cu corn (vipera ammodytes), dar şi cel puţin trei subspecii de viperă de stepă (vipera ursini).Cea mai răspândită este vipera comună (sau vipera cu cruce), din care pe teritoriul Românei trăiesc circa 30.000 de exemplare, urmată de vipera de stepă şi de cea cu corn. Aceasta din urmă este cea mai periculoasă, dar şi cea mai rară, scrie B1.ro.

Vipera comună este întâlnită cel mai adesea la marginile pădurilor de foioase, în poieni însorite, dar și în interiorul pădurii unde se ascunde în covorul de frunze. Ea se mai poate ascunde și sub stâncile sau în crăpăturile acestora din pădure.

Vipera cu corn trăiește în Munții Banatului, Munții Retezat, Valea Cernei și Valea Nerei, potrivit atlasgeografic.net.Ea este întâlnită, de obicei, în zonele stâncoase, dar se întâlnește și în apropierea apelor și în pădurile de foioase.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...