Primul parlamentar roman in functie, condamnat si incarcerat - presa straina

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 10:27
4493 citiri
Primul parlamentar roman in functie, condamnat si incarcerat - presa straina
Foto: cdep.ro

Justitia din Romania a condamnat definitiv la inchisoare un parlamentar aflat in functie pentru prima oara in istorie, deputatul PNL Virgil Pop primind o pedeapsa de cinci ani de detentie.

Aceasta masura indica faptul ca tara din sud-estul Europei devine mai serioasa in legatura cu eradicarea coruptiei, dupa presiunile din partea Bruxelles-ului, scrie agentia Reuters, preluata de Arab News.

In acest sens, Uniunea Europeana s-a aratat ingrijorata in multe randuri in legatura cu lipsa de progres in condamnarea oficialilor de inalt nivel din Romania.

Impreuna cu vecinii bulgari, romanii au interzis deocamdata la Schengen, din cauza ingrijorarilor legate de coruptie.

Stirea agentiei Reuters este transmisa si de Trust.org, care scrie ca deputatul Virgil Pop a fost acuzat de abuz de putere, fals si spalare de bani, iar ce recursul sau a fost respins, luni, condamnarea ramanand astfel definitiva.

Pop, in varsta de 44 de ani, s-a autosuspdendat din PNL dupa condamnarea sa, formatiune descrisa ca fiind "un partid mai mic de opozitie".

Procurorii au declarat ca deputatul si-a folosit influenta pentru a acorda contracte publice unei firme private din Cluj-Napoca.

"Curtea a respins apelul, luni. Politia s-a dus dupa el pentru a aplica sentinta astazi (marti - n. red.)", a precizat un purtator de cuvant al Curtii Supreme.

Articolul aminteste ca, in timp ce mai multi parlamentari si un fost prim-ministru au fost condamnati, fiind acuzati de coruptie, anul trecut, toti au primit pedepse cu suspendare sau au ramas in liberatate in asteptarea rezolvarii recursurilor.

Uniunea Europeana a laudat eforturile Romaniei in ultimele sale rapoarte despre reforma justitiei, aratand insa ca trebuie luate si mai multe masuri.

Cel mai cunoscut caz este acela al fostului premier roman, Adrian Nastase, care a primit doi ani de inchisoare, acesta fiind inca membru al Partidului Social Democrat, "principalul partid de opozitie", noteaza sursa citata.

Nastase ar putea fi primul fost prim-ministru care sa fie trimis la inchisoare de la caderea comunismului, in 1989, dar el ramane deocamdata in liberatate, in asteptarea rezolvarii recursului.

Si Romania Insider noteaza ca Virgil Pop are de ispasit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, pentru spalare de bani si coruptie, mentionand totodata ca este primul parlamentar in functie care este inchis in timpul desfasurarii mandatului.

Politia l-a ridicat din apartamentul sau din Hotelul Radisson Blu, din Bucuresti, marti, hotel care gazduieste parlamentarii romani din afara Capitalei.

Deputatul PNL Virgil Pop va executa cinci ani de inchisoare

Pop a fost trimis la Penitenciarul Rahova, din Bucuresti, dar va fi transferat ulterior la Gherla, in judetul Cluj. Dupa executarea pedepsei, el nu va mai putea sa candideze pentru o functie publica timp de doi ani.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Virgil Pop inchisoare, #deputat PNL inchisoare, #recurs respins Virgil Pop, #inchisoare deputat PNL , #stiri Virgil Pop
Comentarii