Ministrul Economiei explica cum ar putea fi salvat Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste: "Un scenariu este conversia datoriilor in actiuni"

Marti, 25 August 2020, ora 15:20
4390 citiri
Ministrul Economiei explica cum ar putea fi salvat Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste: "Un scenariu este conversia datoriilor in actiuni"
Foto: Facebook/ Virgil Popescu

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat marti, la Gaesti, judetul Dambovita, ca unul dintre scenariile avute in vedere pentru salvarea Combinatului de Oteluri Speciale (COS) Targoviste este conversia datoriilor in actiuni.

"COS Targoviste este, din punctul nostru de vedere, o fabrica de interes national. Am evaluat mai multe scenarii, unul este conversia datoriilor in actiuni, daca acest scenariu este fezabil il vom face, vom merge pe el.

Alt scenariu este ca activele functionale si activele acelea care cu adevarat sunt functionale si pot sa contribuie la o viitoare companie sa fie extrase de acolo in contul datoriei si impreuna cu Fortus Iasi, de exemplu, ca si acolo avem o situatie cat de cat similara, sa facem o companie detinuta de statul roman si sa o pornim.

Este foarte important pentru noi COS Targoviste si ne vom bate sa realizam acest lucru. Nu este usor, s-au intamplat multe lucruri ciudate la COS Targoviste, dar ne batem sa le scoatem la capat", a afirmat ministrul Virgil Popescu, intrebat de jurnalisti despre cum poate fi salvat combinatul targovistean.

Si premierul Orban a spus ca sunt solutii pe care Guvernul le are in analiza.

"Am purtat discutii despre COS Targoviste, m-am intalnit si cu reprezentantii sindicatelor. Sunt mai multe solutii pe care le avem in analiza", a precizat Ludovic Orban.

Primul pas: concedierea colectiva

Conducerea COS Targoviste a anuntat concedierea colectiva a salariatilor combinatului, motivand suspendarea activitatii, pagubele provocate de pandemia COVID-19 si situatia generala a combinatului aflat in insolventa.

Sindicatul Valahia Targoviste a precizat in luna iulie ca a primit o notificarea de conducerea COS Targoviste ca inceteaza productia pe termen nedefinit si se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective.

"Nu se precizeaza data de la care se vor face aceste concedieri", a sustinut sindicatul Valahia Targoviste.

Sindicatul Valahia a mai anuntat ca a prezentat parlamentarilor de Dambovita situatia existenta la COS Targoviste si le-a cerut sprijinul pentru ca statul roman sa-si converteasca creanta pe care o are la COS Targoviste, de circa 10 milioane de euro, in actiuni la COS Targoviste. Pe intreaga durata a anului 2020, societatea a avut sistata activitatea de productie.

Instanta a admis cererea de reorganizare

In luna februarie 2013 pentru Mechel Targoviste a fost admisa cererea de reorganizare si s-a deschis procedura generala a insolventei. Asta dupa ce, tot in luna februarie 2013, a fost facuta publica informatia ca Mechel si-a vandut toate activele detinute in Romania, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot in 2013 Mechel a anuntat ca, la Targoviste, se revine la denumirea de Combinatul de Oteluri Speciale.

Pe pagina de internet a COS Targoviste este explicata si situatia juridica in care se afla combinatul.

"Prin Sentinta nr. 98 din data de 04.02.2015, in dosarul de insolventa nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dambovita, instanta a confirmat Planul de reorganizare a activitatii COS Targoviste S.A. (...). 2019 (decembrie) - Prin Hotararea intermediara 417 din data de 04.12.2019, in dosarul de insolventa nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dambovita, instanta a confirmat Planul de reorganizare a activitatii COS Targoviste S.A. propus de creditorul Alphard Financial Corp. si votat de Adunarea Creditorilor in data de 24.10.2019", se mai precizeaza pe pagina de internet a combinatului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Virgil Popescu targoviste, #Virgil Popescu combinat targoviste, #Virgil Popescu ministru , #ministrul Economiei