Ministrul Economiei: Nu vorbim de taierea salariilor bugetarilor. Inghetarea salariilor demnitarilor se va intampla cu certitudine

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 23:20
3715 citiri
Ministrul Economiei: Nu vorbim de taierea salariilor bugetarilor. Inghetarea salariilor demnitarilor se va intampla cu certitudine
Virgil Popescu/Facebook

Programul de guvernare al PNL nu vorbeste despre taierea salariilor bugetarilor, dar, cu certitudine, salariile demnitarilor vor fi inghetate, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Antena 3.

Acesta a fost intrebat care este punctul sau de vedere in legatura cu afirmatia economistului sef al BNR, Valentin Lazea, care propunea ca din 2021 salariile bugetarilor sa fie taiate cu 20%.

"Am citit afirmatia domnului economist. Este parerea dansului. Este un scenariu la care dansul s-a gandit. Nu cred ca ati vazut in programul de guvernare al Partidului National Liberal ca vorbim de taieri de salarii in sectorul bugetar. Deci nu vorbim despre asa ceva. Vorbim eventual de inghetarea, si cred ca cu certitudine, a salariilor demnitarilor. Asta se va intampla cu certitudine, cum s-a intamplat la 1 ianuarie 2020: salariile demnitarilor nu au crescut", a spus Popescu.

Si ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat ca o asemenea solutie nu este fezabila.

"Nici eu nu cred ca este fezabila o asemenea solutie. Sigur, orice analist are dreptul la o opinie. Probabil se bazeaza pe niste date la care dansul are acces, dar nicio clipa in Guvern sau in Partidul National Liberal nu s-a vorbit despre acest lucru", a precizat Oros.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi ca se pot imagina solutii pentru bugetari - pentru ca nu este deloc normal ca salariul mediu in sectorul bugetar sa fie mai mare decat in mediul privat.

El a venit cu un exemplu de solutie, respectiv saptamana de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

"O solutie ar putea fi, de exemplu, saptamana de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Macar asa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru intre salariile bugetare si salariile din mediul privat. Iarasi, o solutie ar fi din nou o intrare in sectorul bugetar la sapte iesiri, cum s-a mai aplicat in trecut si se mai pot imagina", a spus Lazea.

CITESTE SI

Un economist BNR propune taierea cu 20% a lefurilor angajatilor la stat: Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar sa fie mai mare decat in cel privat

#virgil popescu, #Program de Guvernare, #taiere salarii bugetari, #BNR, #deficit, #buget, #bugetari , #ministrul Economiei