Cum să te protejezi eficient împotriva virozelor și răcelilor de sezon

Luni, 19 Februarie 2024, ora 03:45
3702 citiri
Cum să te protejezi eficient împotriva virozelor și răcelilor de sezon
Gripa face victime FOTO Pixabay

Cu venirea sezonului rece, crește și riscul de a contracta viroze sau răceli. Deși nu există o soluție magică pentru a evita complet aceste afecțiuni, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a-ți întări sistemul imunitar și a reduce șansele de a cădea victimă răcelilor neplăcute.

Igiena mâinilor

Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun este una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni răspândirea virusurilor.

Asigură-te că îți speli mâinile cu atenție, mai ales după ce ai atins suprafețe publice sau persoane bolnave.

Vaccinarea antigripală

Vaccinarea anuală împotriva gripei este o modalitate sigură și eficientă de a-ți proteja organismul împotriva virusului gripal, care poate slăbi sistemul imunitar și face organismul mai vulnerabil la alte infecții respiratorii.

Alimentația sănătoasă

O dietă echilibrată, bogată în vitamine și nutrienți, poate contribui la întărirea sistemului imunitar. Consumă fructe și legume proaspete, alimente bogate în vitamina C și zinc pentru a-ți menține organismul puternic și pregătit pentru combaterea infecțiilor.

Evitarea contactului cu persoanele bolnave

Dacă cineva din jurul tău suferă de viroze sau răceală, evită pe cât posibil contactul direct și împărtășirea obiectelor personale. Virusurile respiratorii se pot răspândi prin picături de salivă, tuse sau strănut.

Odihna și gestionarea stresului

Un somn adecvat și gestionarea stresului sunt esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Asigură-te că dormi suficient și găsește modalități de a gestiona stresul, precum meditația sau exercițiile fizice regulate.

Masca de protecție

În anumite situații, purtarea măștilor de protecție poate ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor respiratorii. În special în locuri aglomerate sau atunci când interacționezi cu persoane bolnave, o mască poate oferi o barieră suplimentară de protecție.

Luarea unor măsuri preventive simple poate face o mare diferență în protejarea sănătății tale în sezonul rece.

Virusurile gripale fac ravagii

Incidenţa infecţiilor respiratorii, în săptămâna 29 ianuarie - 4 februarie, a depăşit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane, iar activitatea gripală a continuat cu o intensitate înaltă şi o răspândire geografică extinsă a circulaţiei virusurilor gripale la nivelul întregii ţări, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit INSP, au fost comunicate 14 decese noi confirmate cu virus gripal.

În perioada 29 ianuarie - 4 februarie au fost raportate 135.870 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 36,5% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (99.564) şi cu 2,1% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (133.057). Variaţia în plus faţă de media calculată de 123.007 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016 - 2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 10,5%.

De asemenea, în aceeaşi perioadă s-au înregistrat 8.391 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 2.788 de cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 9.151 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1.116) şi în judeţele Cluj (953), Braşov (566), Constanţa (490), Prahova (476) şi Iaşi (474).

Au mai fost raportate 45 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu două mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 19 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, precum şi 268 de cazuri de gripă confirmată de laborator (42 cu virus gripal AH1, 48 cu virus gripal AH3, 171 cu virus A nesubtipat, 4 cu virus B şi 3 coinfecţii cu virus gripal AH1 şi AH3).

De la începutul sezonului au fost raportate 1.509 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 291 cazuri cu virus gripal AH1, 218 cazuri cu virus gripal AH3, 18 cazuri cu virus gripal B, 979 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 3 cazuri cu virus gripal AH1 şi AH3, 54 coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 19 coinfecţii de virus gripal cu VRS, 3 coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS.

Până în prezent au fost comunicate 65 de decese confirmate cu virus gripal: 37 tip A, subtip H1 (din care 3 coinfecţii cu SARS-CoV-2), 13 tip A, subtip H3, 15 tip A, nesubtipat (din care 3 coinfecţii cu SARS-CoV-2.

Make-up artista Anca Molnar, decedată la 35 de ani. Simptomul care a trimis-o la medic: ”Îmi spunea de mult timp că o doare...”
Make-up artista Anca Molnar, decedată la 35 de ani. Simptomul care a trimis-o la medic: ”Îmi spunea de mult timp că o doare...”
Anca Molnar, cunoscut make-up artist în lumea celebrităților din România, a decedat la vârsta de 35 de ani, răpusă de o tumoră la creier. Diagnosticată cu cancer în România, Anca...
Boala cumplită care face ravagii în Japonia. Este cauzată de o bacterie "mâncătoare de carne"
Boala cumplită care face ravagii în Japonia. Este cauzată de o bacterie "mâncătoare de carne"
Sindromul de şoc toxic streptococic este o boală potenţial fatală, cauzată de o bacterie "mâncătoare de carne", care a cunoscut o dezvoltare importantă în Japonia, numărul cazurilor din...
#viroze, #raceala, #boala , #stiri sociale
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil