Un studiu științific a relevat detectarea în două provincii chineze a 35 de infecții la oameni cu un nou virus de origine animală de tip Henipavirus, potrivit presei de stat.
Cazurile, niciunul dintre ele grave, au fost descoperite în Shandong (est) și Henan (centru), potrivit cotidianului oficial Global Times, care citează un articol publicat de oamenii de știință chinezi și singaporezi în New England Journal of Medicine, una dintre cele mai prestigioase reviste medicale din lume.
Virusul, pentru care în prezent nu există vaccinuri sau tratamente, a fost depistat prin probe prelevate din gâtul pacienților care avuseseră contact recent cu animalele și este asociat cu simptome precum febră, oboseală, tuse, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, dureri musculare și greață.
Potrivit ziarului, investigațiile ulterioare au relevat că 26 din cei 35 de pacienți purtători de acest Henipavirus au dezvoltat aceste simptome clinice, la care se adaugă durere în gât și vărsături.
Potrivit portalului de știri de stat The Paper, Henipavirusul este una dintre principalele cauze emergente ale saltului de la bolile animale la cele umane (un proces numit zoonoză) în regiunea Asia-Pacific.
Mediul menționat indică faptul că unul dintre vectorii de transmitere a virusului este liliacul de fructe, considerat gazdă naturală a două dintre henipavirusurile cunoscute: virusul Hendra (HeV) și virusul Nipah (NiV).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că virusul Hendra provoacă la oameni infecții care variază de la cazuri asimptomatice la infecții respiratorii acute și encefalită severă, cu o rată estimată a mortalității între 40 și 75% care „poate varia în funcție de capacitățile locale pentru epidemiologie, cercetare și management clinic”, potrivit El Mundo.
Greierele de casă devine... Vezi tot