Oganizația Mondială a Sănătății a lansat un nou apel către toate statele lumii pentru a lua măsuri sporite împotriva gripei aviare. În urma analizelor de laborator a reieșit că virusul H5N1 se răspândește mai rapid la mamifere, inclusiv vaci, ceea ce înseamnă că a suferit mutații și caută noi „gazde”.
Președintele Societății Române de Epidemiologie, medic primar epidemiolog, a menționat, pentru ziare.com, că autoritățile statului au primit avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) tocmai pentru a lua măsuri împotriva răspândirii gripei aviare, însă nu consideră că urmează o nouă pandemie. Cu toate acestea, este bine ca statele să nu ignore avertismentul specialiștilor, întrucât gripa aviară poate face ravagii.
„Autoritățile statului au primit acest avertisment de la OMS tocmai pentru a lua măsuri de prevenire, pentru a limita răspândirea virusului H5N1 și pentru a evita o nouă pandemie. La acest moment, nu consider că se prefigurează o nouă pandemie, dar este important să știm care sunt efectele gripei aviare, e bine ca statele să fie pregătite, așa cum trebuie să o facă și în cazul altor virusuri”, ne-a precizat președintele Societății Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi.
Deși virusul nu se transmite încă de la om la om, specialiștii în sănătate publică, avertizează că această posibilitate nu poate fi exclusă. Conform datelor OMS, virusul H5N1 are o rată a mortalității de 52% la oameni, fiind inclus în categoria virusurilor extrem de periculoase.
Oamenii de știință au creat deja un „vaccin-test”, pentru a studia forma virusului izolat din cazuri recente descoperite la om, astfel încât să se stabilească tratamentul potrivit, au transmis oficialii OMS.
Gripa aviară se transmite, în mod special, prin intermediul păsărilor migratoare, în special a celor acvatice, care sunt considerate „rezervorul natural” pentru acest virus.
Astfel, contaminarea se face prin contact cu păsările, respectiv mamiferele bolnave, cadavrele, secreţiile şi excreţiile păsărilor infectate, apa, furajele, echipamentele, adăposturile şi mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul, menționează reprezentanții OMS.
Gripa aviară la oameni are simptome asemănătoare cu gripa obișnuită: tuse, oboseală, febră și durere în gât. Totuși, în anumite situații, virusul H5N1 poate cauza complicații grave și chiar deces.
De-a lungul timpului, în țara noastră s-au înregistrat mai multe focare de gripă aviară. Au fost afectate zeci de ferme de păsări, însă virusul nu s-a transmis la oameni. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial, în octombrie 2005.
Primul deces de gripă aviară la om, cu „simptome” de pneumonie, s-a înregistrat în 2023, la o femeie din China.
Experții din cadrul OMS au menționat că femeia avea predispoziții de îmbolnăvire, având păsări de curte bolnave. Conform sursei citate, decesul a fost provocat de o mutație a virusului H5N1, respectiv H3N8.
În primele luni ale anului 2024, în țara noastră nu au fost raportate în mod oficial focare de gripă aviară, ci în statul vecin, Ungaria. Cu toate acestea, transporturile de carne, ouă și păsări vii care provin din Ungaria nu sunt oprite, ci doar verificate temeinic, spun reprezentanții Autorității Sanitar-Veterinare.
Specialiștii recomandă să luăm următoarele măsuri de prevenire a gripei aviare:
-separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
-evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute în spații de cazare special amenajate, închise, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice,
-se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
-se va evita intrarea mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană care are grijă de animale;
-se va avea în vedere prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie.