Un medic de familie din Sibiu vorbeşte, sâmbătă, despre ”un cocktail infecţios” care circulă în creşe, grădiniţe şi şcoli şi care este ”sârguincios întreţinut de miserupismul societăţii legat de sănătatea şi starea de bine a copiilor”.
”În această perioadă, în creşe, grădiniţe şi şcoli circulă virusurile gripale A şi B, virusul varicelo-zosterian (varicela), streptococul de grup A (faringita, scarlatina) şi alţi viruşi care determină îmbolnăviri cu febră înaltă şi stare generală proastă. Acest cocktail infecţios este sârguincios întreţinut de miserupismul societăţii legat de sănătatea şi starea de bine a copiilor”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Egri Eduard, medic de familie din Sibiu.
Acesta afirmă că ar fi mult mai bine ca cei bolnavi să fie ţinuţi acasă, odihna urmând a le scurta perioada de boală.
”Nu înţeleg de ce este atât de greu să ţii copilul de la primele semne acasă să se odihnească ceea ce, posibil, i-ar scurta evoluţia bolii, dar i-ar proteja şi pe ceilalţi colegi, decât să îl laşi în colectivitate până nu mai poate dar reuşeşte să îi îmbolnăvească şi pe ceilalţi”, a mai scris medicul.
Acesta face apel la copii să nu procedeze la fel când, la rândul lor, vor avea copii.
”În fine, dragi copii va trebui să vă obişnuiţi cu atitudinea adulţilor şi cu suferinţa care v-o crează, dar când veţi fi mari la rândul vostru şi veţi avea responsabilităţi să nu procedaţi la fel cu viitori voştri copii”, a mai scris medicul.
INSP a anunţat, joi, că, de la debutul sezonului gripal, s-au confirmat prin analize de laborator 2.418 cazuri de gripă şi 65 de decese. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii înregistrate în perioada 6-12 februarie a fost cu peste 9% mai mare decât în săptămâna precedentă.