Avertisment de la OMS: Europa, pregateste-te de acum pentru virusul Zika!

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 18:33
4362 citiri
Avertisment de la OMS: Europa, pregateste-te de acum pentru virusul Zika!
Foto: Pexels.com

Virusul Zika s-ar putea raspandi in toate tarile europene daca tantarul tigru intra pe continent, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Seful OMS Europa, Zsuzsanna Jakab, a aratat ca riscul ca virusul sa cuprinda continentul va creste in timpul primaverii si verii, pe masura ce vremea se incalzeste, scrie Sky News.

Cel mai probabil, virusul s-ar putea extinde in afara Americii Latine prin tantari adusi accidental in bagaje sau prin sangele persoanelor care se intorc din vacanta.

Tantarul Aedes care transmite boala se gaseste foarte rar in Europa, insa expertii din sanatate spun ca ar putea supravietui daca ajunge in tari mai calduroase.

Momentan, tantarul se gaseste doar pe insula portugheza Madeira, potrivit Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CEPCB). Tantarul a provocat o epidemie de febra dengue pe insula la finalul anului 2012.

Insecta a mai fost depistata recent si in Olanda, unde se crede ca a ajuns cu o nava care transporta anvelope, dar si pe coasta de nord-est a Marii Negre.

"Orice tara europeana in care sunt prezenti tantarii Aedes este supusa riscului de raspandire a virusului Zika", a declarat Jakab.

"Mai mult turisti infectati cu Zika au intrat in Europa, insa boala nu a fost transmisa mai departe, pentru ca tantarii sunt inca inactivi. Odata cu venirea primaverii si verii, riscul ca Zika sa se raspandeasca va creste", a averizat ea.

Mai multe persoane din Irlanda si Elvetia care au calatorit intr-o tara afectata de Zika s-au intors in Europa infectate, insa si-au revenit de atunci, intrucat virusul afecteaza doar femeile insarcinate, in sensul ca acestea pot da nastere unor bebelusi cu malformatii.

Femeile din mai multe tari, avertizate sa nu ramana insarcinate

Virusul care a panicat America a ajuns oficial in Europa

Avertizarea vine dupa ce, luni, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat virusul Zika un pericol la nivel international, masura luata foarte rar de specialistii de la OMS, care arata cat de nociva poate fi raspandirea infectiei.

Virusul Zika, declarat amenintare globala: Se raspandeste periculos de repede

Primele cazuri de Zika au fost raportate in Brazilia, in mai anul trecut, iar virusul s-a raspandit de atunci intr-un ritm alarmant. Majoritatea cazurilor nu au simptome, iar oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au estimeaza ca 1,5 milioane de persoane au fost infectate in aceasta tara.

Virusul Zika ar putea cauza o pandemie exploziva - Milioane de oameni ar fi deja infectati

Virusul Zika, o amenintare globala? Ce masuri a luat OMS

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#virus Zika Europa, #cazuri Zika Europa , #Europa