Cum ne protejam de virusul Zika: Sfaturi pentru cei care se intorc din tari exotice

Marti, 12 Iulie 2016, ora 14:29
3955 citiri
Cum ne protejam de virusul Zika: Sfaturi pentru cei care se intorc din tari exotice
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministerul Sanatatii a publicat, marti, informatii importante pentru persoanele care revin din regiuni cu risc de transmitere a virusului Zika, in special tari din America Latina.

Oficialii ministerului fac aceste recomandari in contextul in care virusul Zika a fost confirmat pentru prima data in Romania, la o tanara de 27 de ani.

Asadar, femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika - adica prin intepatura de tantar - "ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina", se arata intr-un comunicat al institutiei.

De asemenea, pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in astfel de zone exotice "ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii".

Cum se transmite virusul Zika: Ministerul Sanatatii ne recomanda prezervative si spray de tantari

In acelasi timp, celor care revin din regiuni afectate li se recomanda sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele opt saptamani dupa revenirea in tara, pentru a reduce riscul de a transmite acest virus.

"Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului si au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire ar trebui sa se prezinte la medical curant", mai mentioneaza autoritatile sanitare.

Daca apar simptomele infectiei cu virusul Zika, cei afectati ar trebui sa se abtina de la sex sau sa aiba relatii sexuale protejate timp de cel putin sase luni. Printre simptome se numara febra, eruptii cutanate si conjunctivita.

Ministerul Afacerilor Externe a publicat o lista cu tari in care exista risc de infectare cu Zika, in timp ce autoritatile sanitare din tara noastra au realizat o harta a acestor zone:

Iata care sunt cele mai eficiente produse pentru a ne proteja vara de insecte

Amintim ca Primaria Capitalei a inceput inca de luni combaterea tantarilor in parcurile Bucurestiului.

Vezi care este programul de dezinsectie a parcurilor din Bucuresti

D.T.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#sfaturi calatorii Zika, #tari risc Zika , #Romania
Comentarii