Virusul Zika, o amenintare globala? Ce masuri a luat OMS

Autor: Ana Ilie
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 17:01
2602 citiri
Virusul Zika, o amenintare globala? Ce masuri a luat OMS
Foto: Pexels

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a creat o echipa de urgenta pentru Zika, dupa ce virusul a inceput sa se raspandeasca cu viteza.

Directorul general OMS, Margaret Chan, a atras atentia ca Zika a trecut de la "o amenintare usoara la una de proportii alarmante" si are un impact cutremurator, scrie BBC.

Echipa de la OMS se intalneste luni pentru a decide daca Zika trebuie tratat ca amenintare globala. Ultima data cand a fost declarata urgenta internationala a fost pentru epidemia de Ebola din vestul Africii, soldata cu peste 11.000 de morti.

Vesti tot mai proaste: Virusul care face ravagii in America Latina s-ar transmite si pe cale sexuala

Brazilia a raportat primele cazuri de Zika din America de Sud in mai 2015. Majoritatea cazurilor nu au simptome si oficialii OMS apreciaza ca aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost infectate in aceasta tara.

Virusul raspandit de tantari a ajuns, din mai 2015, in peste 20 de tari. In acelasi timp, s-a inregistrat o crestere abrupta a cazurilor de microcefalie - copii nascuti cu capete anormal de mici - si de afectiune rara a sistemului nevos, sindromul Guillain-Barre. Intr-un spital din Recife, in nord-estul Braziliei, s-a ajuns ca de la cinci cazuri pe an medicii sa vada 300 de cazuri doar in ultimele sase luni.

Legatura intre virus si aceste afectiuni nu a fost confirmata, insa, spune Chan, exista o "puternica suspiciune" si este "profund alarmant".

Femeile din mai multe tari, avertizate sa nu ramana insarcinate

Chan a avertizat ca situatia se poate agrava intrucat fenomenul El Nino poate duce la cresterea populatiei de tantari in unele regiuni. "Nivelul de ingrijorare e ridicat, la fel ca si nivelul de incertitudine. Intrebarile abunda - trebuie sa obtinem raspunsuri rapid. Din toate aceste motive, am decis sa infiintez un Comitet de Urgenta. Solicit Comitetului consiliere cu privire la nivelul potrivit de alerta internationala si sa recomande masuri care trebuiesc luate in tarile afectate si altele".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#OMS virus Zika, #OMS Zika epidemie , #sarcina