Avertisment sumbru legat de virusul Zika: Epidemie globala de microcefalie

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 18:32
5047 citiri
Avertisment sumbru legat de virusul Zika: Epidemie globala de microcefalie
Foto: Arhiva Pixabay

Cercetatorii avertizeaza in legatura cu o epidemie de microcefalie in tarile afectate de Zika, intr-un studiu care ofera dovezi suplimentare privind existenta unei legaturi intre acest virus si microcefalia fetala.

"Trebuie sa ne pregatim pentru o epidemie de microcefalie", care se va intinde in toate tarile cu transmitere locala a virusului Zika, precum si in tarile unde s-ar putea extinde infectarile, scriu cercetatori brazilieni si britanici ca o concluzie a unui studiu publicat vineri in revista medicala britanica The Lancet Infectious Diseases.

Diverse studii bazate pe o serie de cazuri sau pe cercetari efectuate in laborator au stabilit din punct de vedere stiintific ca virusul Zika ar putea fi cauza microcefaliei si a altor anomalii ale creierului la fat. Dar niciun cercetator nu a realizat inca un studiu care sa compare un grup de persoane infectate si un grup de control, adica persoane sanatoase dar care prezinta caracteristici similare.

Comparand 32 nou-nascuti care sufera de microcefalie cu 62 nou-nascuti care nu au fost afectati, cercetatorii brazilieni au descoperit ca in cazul a aproape jumatate dintre cei dintai testele au fost pozitive pentru infectia cu virusul Zika, fie in sange, fie in lichidul cefalorahidian. Nici un test pozitiv nu a fost totusi detectat la cel de-al doilea grup.

Aceasta "asociere remarcabila" i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca epidemia de microcefalie "a fost rezultatul infectiei congenitale cu virusul Zika".

Cu toate ca nu este vorba decat de rezultate preliminare si ca studiul prevede sa includa in viitor 600 de copii, cercetatorii nu ezita sa avertizeze inca de acum impotriva unei "epidemii globale" de microcefalie legata de Zika.

"Rezultatele noastre sugereaza ca virusul Zika ar trebui sa fie adaugat oficial pe lista de infectii congenitale, in acelasi mod ca si toxoplasmoza, sifilisul, varicela, parvovirusul B19, rubeola, citomegalovirusul si herpesul", spune dr. Thalia Velho Barreto de Araujo, care a coordonat studiul.

Actuala epidemie de Zika din America Latina, care a inceput in 2015, afecteaza in principal Brazilia unde 1,5 milioane de persoane au fost infectate si unde 1.600 copii s-au nascut cu microcefalie.

In acest stadiu nu exista nici un tratament sau vaccin.

In studiul publicat vineri, marea majoritate a femeilor testate au fost infectate cu Zika in timpul sarcinii.

In Romania au fost confirmate trei cazuri de infectare cu virusul Zika. Tot trei sunt vaccinurile testate, care s-au dovedit eficiente inca de la inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#epidemie globala Zika, #studiu virus Zika, #virus Zika microcefalie, #epidemie microcefalie Zika , #stiri virusul Zika