Brazilia a declarat razboi virusului Zika: Functionarii si armata, mobilizati sa starpeasca tantarii

Joi, 04 Februarie 2016, ora 13:22
1599 citiri
Brazilia a declarat razboi virusului Zika: Functionarii si armata, mobilizati sa starpeasca tantarii

Presedintele brazilian Dilma Rousseff a declarat razboi tantarilor responsabili de raspandirea virusului Zika, facand acest anunt intr-un mesaj televizat catre natiune.

Oficialul a anuntat ca sambata va fi o zi de mobilizare nationala, in care mii de soldati si functionari publici vor fi implicati in actiuni care sa duca la eradicarea insectelor din case si birouri, informeaza BBC.

Presedintele a mai anuntat ca tantarii se inmultesc in sau langa casele oamenilor.

In mesajul sau catre natiune, Rousseff a explicat ca s-au pus la dispozitie resurse substantiale pentru a lupta cu tantarul Aedes aegypti, afirmand ca aceasta "e o lupta care nu poate fi pierduta".

Locul de bastina al virusului Zika - In tara unde a aparut s-au inregistrat doar doua cazuri in ultimii 70 de ani

"Toti trebuie sa luam parte la aceasta lupta", a mai spus presedintele. "Avem nevoie de ajutor si bunavointa din partea tuturor. Colaborati, mobilizati-va familia si comunitatea din care faceti parte!", a indemnat oficialul.

"Insist, din moment ce stiinta nu a realizat inca un vaccin impotriva virusului Zika, ca singura metoda eficienta de a preveni aceasta boala este lupta hotarata cu acest tantar", a completat seful statului.

Rousseff a transmis si un mesaj mamelor afectate de virus, dar si gravidelor: "Vom face orice, absolut orice ne sta in putinta pentru a va proteja. Vom face orice, orice putem sa oferim sprijin copiilor afectati de microencefalie si famiilor lor".

In ciuda mobilizarii anuntate de presedintele brazilian, ONU si SUA sunt insa de parere ca Brazilia nu face destul. Acestia au acuzat-o ca nu ofera indeajuns de multe mostre si date, pentru a se afla daca numarul din ce in ce mai mare de cazuri de microencefalie este cauzat de virusul Zika.

ONU si SUA spun ca lipsa informatiilor face ca multi sa nu fie diagnosticati, nici medicamente sau vaccinuri sa nu existe, informeaza AP.

Laboratoarele din SUA si Europa au transmis ca au nevoie de mostre din epidemii trecute pentru a putea realiza cercetari eficiente si a stabili cum va evolua virusul.

Un obstacol major e legea din Brazilia, care stabileste ca este ilegal pentru cercetatorii brazilieni si pentru institutele din aceasta tara sa distribuie material genetic, inclusiv mostre de sange infectate cu Zika sau alte virusuri.

Tarile Europei au fost avertizate miercuri sa ia de asemeni masuri, pentru ca tantarul ar putea fi activ pe continent incepand din primavara si pana in vara.

Avertisment de la OMS: Europa, pregateste-te de acum pentru virusul Zika!

Virusul Zika, despre care s-a confirmat oficial ca se transmite inclusiv pe cale sexuala, a fost deja depistat in multe state, inclusiv in SUA sau pe continentul european.

E oficial: Virusul Zika se transmite pe cale sexuala

Pericolul Zika: Stare de urgenta intr-un stat american

Statul Florida a declarat stare de urgenta in domeniul sanatatii publice in patru dintre comitatele sale, dupa ce 9 cazuri de prezenta a virusului Zika au fost confirmate.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...