Locul de bastina al virusului Zika - In tara unde a aparut s-au inregistrat doar doua cazuri in ultimii 70 de ani

Marti, 02 Februarie 2016, ora 12:38
4980 citiri
Locul de bastina al virusului Zika - In tara unde a aparut s-au inregistrat doar doua cazuri in ultimii 70 de ani

Virusul Zika, despre care se crede ca a dus la aparitia a mii de cazuri de microencefalie in randul bebelusilor din Brazilia (nascuti de mame intepate de tantarul purtator), se raspandeste cu o viteza uimitoare, determinand Organizatia Mondiala a Sanatatii sa-l declare pericol la nivel global.

Insa in tara unde a fost depistat prima oara nu s-au inregistrat decat 2 cazuri in ultimii 70 de ani.

Virusul Zika, declarat amenintare globala: Se raspandeste periculos de repede

Virusul care ingrozeste nu numai America Latina, dar si Europa, unde s-au inregistrat deja cateva cazuri (de oameni intorsi din zona in care acesti tantari s-au raspandit), isi are originea intr-o padure din Uganda, unde a fost descoperit in urma cu 70 de ani.

Virusul care a panicat America a ajuns oficial in Europa

BBC a mers in aceasta zona, descoperind o vegetatie densa, cu o mare diversitate de arbori si animale mici. Singurii oameni ce pot fi intalniti aici sunt padurarul si familia sa, care traiesc intr-o casa mica, chiar in padure.

In momentul descoperirii virusului, in padure se afla un mic centru ce cercetare. Virusul Zika a fost descoperit accidental, in 1947, de o echipa de oameni de stiinta din Uganda, America si Europa. Acestia faceau cercetari legate de o alta boala transmisa de tantari, febra galbena.

In timp ce testau maimutele din padure, in cadrul unui studiu finantat timp de 10 ani de Fundatia Rockefeller, au dat peste un nou microorganism transmis de tantari, pe care l-au numit Zika.

Totusi, din acel moment, doar doua cazuri de infectare la om au fost inregistrate.

O posibila explicatie e aceea ca tantarii care transmit virusul nu intra prea des in contact cu populatia, explica dr. Julius Lutwama, specialist in virologie la Institutul pentru cercetarea virusurilor din Uganda.

"Specia de tantari Aedes pe care o avem noi, Aedes aegypti formosus, in mod normal nu inteapa oamenii", a explicat cercetatorul.

Asta, spre deosebire ce un tantar inrudit, Aedes aegypti aegypti, cel care raspandeste virusul in America Latina. Acesta din urma pare sa aiba o predilectie pentru oameni.

Virusul Zika ar putea cauza o pandemie exploziva - Milioane de oameni ar fi deja infectati

Cat despre padurea in care a aparut virusul, aflata de-a lungul unei rute importante, ce asigura accesul intre capitala Kampala si Aeroportul International Entebbe, aceasta dispare vazand cu ochii, zona fiind impanzita de constructii, pe masura ce populatia Ugandei creste.

Din padure va mai ramane o foarte mica parte, ce va fi pastrata pentru cercetari stiintifice. La mica distanta de aceasta se afla Institutul de Cercetare a Virusurilor din Uganda, un campus masiv, aflat pe un deal, ce ofera priveliste inspre Lacul Victoria. Acesta este foarte bine pazit, pentru ca in interior se afla mostre de virusuri ca Ebola, febra galbena si Zika. Aici e si singurul loc din Uganda unde poti fi testat pentru Zika.

Unul dintre motivele pentru care in Uganda sunt inregistrate atat de putine cazuri de infectari cu Zika este acela ca oamenii nu vin sa se testeze de obicei. Se crede ca cei infectati cu Zika nu se prezinta nici la spital, pentru a beneficia de tratament.

"Exista posibilitatea sa fie mai multe cazuri", explica dr. John Kayuma, unul dintre managerii laboratorului.

Abia in cateva luni in Uganda va fi demarat un studiu, finantat de Guvern, care va arata cat de raspandit in randul populatiei este virusul Zika, dar si incidenta febrei galbene, dengue sau West Nile.

Citeste si:
Premierul britanic Boris Johnson a devenit din nou tată. Nimeni nu știe câți copii are politicianul!
Premierul britanic Boris Johnson a devenit din nou tată. Nimeni nu știe câți copii are politicianul!
Soţia premierului britanic Boris Johnson, Carrie, a dat naştere unei fetiţe, a anunţat cuplul, al doilea lor copil, după Wilfred, născut în aprilie 2020, şi cel puţin al şaptelea al...
Reacție după apariția a două românce în topul celor mai influente personalități din Europa: "Un exemplu că situația poate fi mereu mai bună, oricât de întunecat ar părea prezentul"
Reacție după apariția a două românce în topul celor mai influente personalități din Europa: "Un exemplu că situația poate fi mereu mai bună, oricât de întunecat ar părea prezentul"
Au început să apară reacții după ce Laura Kovesi, fosta șefă DNA și actual procuror șef al Parchetului European, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, au apărut în topul...
Comentarii
Vintage
rank 5
"In tara unde a aparut s-au inregistrat doar doua cazuri in ultimii