Temutul virus Zika ar putea vindeca un tip de cancer

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 16:28
3756 citiri
Temutul virus Zika ar putea vindeca un tip de cancer

Virusul Zika a reprezentat o adevarata sperietoare pentru mamele din multe zone ale lumii, in ultimii doi ani, deoarece putea cauza defecte din nastere precum microcefalia. Insa, surprinzator, Zika ar puta ajuta la vindecarea unui tip de cancer.

Rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul Medicinii Experimentale arata ca virusul ar putea reprezenta in viitor un tratament pentru glioblastom, exact tipul agresiv de cancer de creier de care sufera fostul candidat republican la prezidentialele din 2008 John McCain, scrie Forbes.

O echipa de cercetatori a descoperit, intr-un laborator, ca virusul Zika ar putea ucide selectiv celulele tumorii la creier, fara a afecta celulele sanatoase ale creierului.

Experimentele au fost realizate pe mai multi soareci. Astfel, virusul a fost injectat direct in tumora cerebrala a 18 rozatoare, iar altor 15 soareci li s-a injectat apa sarata. Apoi, cercetatorii au observat ce se intampla cu tumorile si cu soarecii.

Astfel, rozatoarele carora le-a fost injectat virusul Zika au inregistrat tumori semnificativ mai mici decat celelalte, la doua saptamani dupa injectie, supravietuind o perioada mai lunga.

Apoi, tesut de creier uman a fost injectat cu Zika, tot intr-un experiment de laborator, iar virusul a parut ca infecteaza selectiv celulele canceroase, in locul celor normale. Un al treilea pas a fost sa se injecteze o forma mai slaba a virusului, care insa nu a fost la fel de eficienta, dar a putut in continuare sa omoare celulele canceroase.

Explicatiile ar fi ca, asemenea situatiei in care virusul ataca celulele imature, in crestere, din creierele fetusilor, la fel se intampla si cu celulele canceroase, de asemenea unele imature si in dezvoltare.

Rezultatele echipei sunt astfel promitatoare, insa, noteaza sursa citata, mai este drum lung pana cand acest "tratament" sa poata fi folosit si pe oameni.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 28 noiembrie, că se înţelege instituţional cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi că...
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Sărbătoarea Hanuka reprezintă lumină şi biruinţă, iar cei care aprind lumânările de Hanuka sunt împreună pentru a cinsti memoria celor jertfiţi pentru libertate şi unitate, fiind...