Americanii de rând susțin scoaterea vizelor pentru români. Rezultatele celui mai recent studiu

Joi, 31 Martie 2022, ora 12:26
3705 citiri
Americanii de rând susțin scoaterea vizelor pentru români. Rezultatele celui mai recent studiu
New York, SUA FOTO Pixabay

Un sondaj realizat în SUA de The Bullfinch Group în parteneriat cu INSCOP Research, în perioada 19 - 23 februarie arată că mai mult de jumătate dintre americani susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români.

Întrebaţi dacă susţin sau nu includerea României, un aliat al SUA care sprijină politicile americane în lume, în Programul Visa Waiver ce presupune eliminarea vizelor şi pentru cetăţenii români, majoritatea americanilor chestionați (53%) au declarat că susţin acest demers, 21% se opun, iar 25% nu şi-au format o opinie, fiind nehotărâţi.

Raportat la opţiunile politice, cel mai ridicat sprijin pentru eliminarea vizelor pentru români se înregistrează în rândul votanţilor democraţi. Astfel, 57% dintre votanţii Partidului Democrat susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în timp ce 15% se opun, iar 28% sunt nehotărâţi.

Jumătate dintre votanţii Partidului Republican (50%) susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, 29% se opun, iar 21% sunt nehotărâţi.

În ceea ce priveşte sprijinul votanţilor independenţi pentru eliminarea vizelor pentru români acesta este similar celui înregistrat la nivelul populaţiei generale. Astfel, 54% dintre votanţii independenţi susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în timp ce 21% se opun, iar 25% sunt nehotărâţi.

Programul Visa Waiver al Departamentului pentru Securitate Internă din Statele Unite ale Americii permite cetăţenilor din 40 de ţări să călătorească în SUA în scop de turism sau afaceri pentru o perioadă de 90 de zile fără a avea nevoie de viză.

"Datele noastre arată clar că americanii au o opinie foarte bună despre ţările aliate care susţin politicile SUA în întreaga lume şi că americanii nu percep România ca pe o sursă de imigraţie ilegală. De aceea, majoritatea americanilor susţin includerea României în Programul Visa Waiver; procentul celor care se opun este semnificativ mai mic. De asemenea, este foarte relevant că nu există absolut nicio categorie de populaţie pe care am testat-o în SUA în care procentul celor care se opun eliminării vizelor pentru cetăţenii români să fie mai mare decât procentul celor care susţin eliminarea vizelor", a afirmat Brett Loyd, preşedinte şi CEO al The Bullfinch Group, conform unui comunicat transmis, joi, de INSCOP Research.

La rândul său, Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group - Grupul de Gândire Strategică, a susţinut că datele pot contribui suplimentar la admiterea României în Programul Visa Waiver.

"Datele arată foarte clar că ponderea populaţiei SUA, a votanţilor înregistraţi, a votanţilor din toate spectrele politice (democraţi, republicani sau independenţi) care susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români este mai mult decât dublă comparativ cu ponderea celor care se opun eliminării vizelor. Acest lucru poate contribui suplimentar la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA şi ai administraţiei americane de a include România, unul dintre cei mai serioşi aliaţi ai Americii, în Programul Visa Waiver", a spus el.

Sondajul de opinie naţional din SUA a fost realizat în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de think-tank-ul Strategic Thinking Group - Grupul de Gândire strategică. Datele au fost culese în perioada 19 - 23 februarie prin interviuri telefonice, volumul eşantionului fiind de 1.044 de votanţi înregistraţi. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%.

Eveniment Quarterly Report

SUA au trimis Ucrainei o listă de reforme necesare dacă vrea asistență suplimentară
SUA au trimis Ucrainei o listă de reforme necesare dacă vrea asistență suplimentară
SUA au trimis Ucrainei o listă de reforme pentru discuții și feedback pe adresa Platformei de coordonare a donatorilor multilaterali pentru Ucraina de la Bruxelles. potrivit site-ului Ambasadei...
Prima parada militară organizată de Coreea de Sud în ultimii 10 ani. Avertismentul transmis Coreei de Nord
Prima parada militară organizată de Coreea de Sud în ultimii 10 ani. Avertismentul transmis Coreei de Nord
Coreea de Sud a dat startul marţi primei sale parade militare de amploare din ultimul deceniu, cu arme de la rachete balistice la elicoptere de atac, care vor trece prin Seul într-o demonstraţie...
#Visa Waiver, #vize romani SUA, #SUA , #SUA