Cum își apără colegii infractori preoții, profesorii, medicii sau politicienii. Singurul grup din România lăsat de izbeliște: "Tot nu vi se pare nimic aiurea?"

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 11:17
6207 citiri
Cum își apără colegii infractori preoții, profesorii, medicii sau politicienii. Singurul grup din România lăsat de izbeliște: "Tot nu vi se pare nimic aiurea?"
Părintele Visarion Alexa este acuzat de agresiune sexuală FOTO Facebook / Visarion Alexa

Pornind de la scandalurile acestei perioade, sociologul Gelu Duminică a făcut un portret al societății românești.

Acesta a amintit de cazul preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală, de cel al medicului celebru din Timișoara prins în flagrant când lua mită, dar și la cel al ministrului Educației, acuzat de plagiat, amintind de reacțiile pe care acestea le-au stârnit.

"Un preot este prins când își hărțuiește sexual enoriașele. Mare parte din tagma preoțească, și din societate, sare să-l apere.

Un medic este prins cu mita în buzunar. Mare parte din tagma medicilor sare să-l apere.

Un profesor este prins când își abuza elevii. Mare parte a profesorilor fac zid în jurul acestuia.

Un politician este dovedit hoț. Politicienii fac scut în jurul lui. Societatea se polarizează.

Un fost rector este acuzat, cu dovezi, că plagiază. Alți rectori încearcă să ne spună că nu-i nimic greșit acolo. Parte din susținători, așijderea.

Un etnic rom comite un act reprobabil. Mai toată lumea care apăra pe cei de mai sus îmi cere să mă delimitez public, să spun ce fac eu să nu se mai întâmple astfel de lucruri, pune eticheta pe toți romii și împroașcă cu ură.

Și tot nu vi se pare nimic aiurea?", se întreabă, retoric, Gelu Duminică, într-o postare pe pagina sa de pe Facebook.

"Trist, dar așa sunt oamenii în general"

Postarea a adunat în scurt timp zeci de comentarii, iar părerile sunt împărțite.

"Preot, medic, profesor, politician, rector - sunt la alt nivel, nu sunt oameni "normali", sunt superiori celor mulți, sunt "aleși" de Cel de Sus sau de cei de jos. În schimb, etnic rrom, autist, sărac, șomer, țăran, orfan, divorțat, șamd - sunt "nimeni" și pot fi blamați, etichetați, ne-integrați și marginalizați ...ei sunt la "și alții" ... trist, dar așa sunt oamenii în general."

"Romul de care vorbiți este femeia violată, elevul abuzat, studentul furat, pacientul excrocat. Și mie mi-e frică de romii în grupuri mari care păzesc copiii care spală parbrize la intersecții, cu nasul și gură în țevile de eșapament. Părinții și frații ii supraveghează de pe trotuar, vorbesc urat cu trecătorii, sperie copiii și femeile singure, înjură, scuipă și amenință. În această situație ei înșiși își abuzează copiii. Deci nu de rasism e vorba aici, nu trebuie să vă delimitați de nimic, e vorba de o societate abuzată și lipsită de educație, din păcate și de valori morale frecvent, care-și abuzează membrii."

"Vă faceți că nu știți de ce..deoarece cazurile de profesori, preoți, doctori corupți, sunt relativ rare, excepții, pe când cazurile de romi...întrebați la Poliție, Procuratură, etc dacă "nu ați auzit" unele că acestea."

"Bine, mergea și: Un etnic rom, comite un act reprobabil. Comunitatea romilor sare să-l apere. Romii nu fac excepție când e vorba de spiritul de gașcă".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraț?!”. Continuă replicile acide între Emilia Șercan și Adrian Cioroianu
”Doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraț?!”. Continuă replicile acide între Emilia Șercan și Adrian Cioroianu
Conflictul dintre jurnalista Emilia Șercan și Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României (BNaR), nu pare a se stinge. Pe scurt, după cum Ziare.com deja a relatat, Șercan...
Două familii de medici români, victimele unui accident grav la Dubai. Unul dintre doctori este în comă
Două familii de medici români, victimele unui accident grav la Dubai. Unul dintre doctori este în comă
Două familii de medici români, aflate în vacanță în Dubai, au suferit un accident rutier extrem de grav. Momente de cumpănă în familia doctorilor Cosmin și Andreea Ursăchescu. Conform...
#visarion alexa, #medici, #mita, #Sorin Cimpeanu, #plagiat, #rromi, #reactii, #Gelu Duminica sociolog , #stiri sociale