Preot celebru despre Visarion Alexa: "Greșeala principală e că nu a fost prudent. Am avut suficiente enoriașe din astea"

Sambata, 24 Septembrie 2022, ora 08:10
18676 citiri
Preot celebru despre Visarion Alexa: "Greșeala principală e că nu a fost prudent. Am avut suficiente enoriașe din astea"
Părintele Calistrat Chifan FOTO captură YouTube

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a comentat cazul de agresiune sexuală în care este implicat preotul Visarion Alexa.

Acesta a menționat într-o emisiune postată pe YouTube că a trecut prin situații similare.

„Şi eu am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriașe din astea. Nu obraznice, oleacă de îndrăzneală si au aruncat tot felul de aluzii sau tot felul de chestiuni. Acum eu cred următorul lucru, părerea mea personală: nu știu în ce măsură a greșit părintele, mai ales că e om însurat cu soție, cu copii.

Nu cred că era neapărat pentru dânsul, cheia principală, ca să facă el avansuri persoanei respective, treaba lor ce or fi vorbit. Auzisem ceva că erau prieteni de doi ani și vorbeau permanent la telefon."

Părintele Calistrat Chifan a mărturisit a avut la rândul lui conversații cu astfel de persoane și le-a salvat în telefon în funcție de „problemele" pe care le avea fiecare.

Potrivit preotului, ajunsese la 200 de mesaje și 800 de apeluri primite în aceeași zi, de la aceeași persoană.

"Aflați că am avut și eu persoane, nu le spun obsedate, era ceva patologic, acum le am însemnate în telefon după apucături: doamna cu chef de vorbă, doamna cu vrăji în cap, doamna cu chef de ceartă, doamna îndrăzneață, doamna tupeistă, și când sună scriu: sunt la spovedit sau la slujbă, vă rog lăsați mesaj.

Nu știu la ce record a ajuns părintele Visarion, dar eu am ajuns la 200 de mesaje primite într-o zi de la aceeași persoană și 800 de apeluri. Îmi spunea același lucru: dacă mă calci pe bec mă duc la Mitropolie și spun că îți bați joc de mine”, a povestit acesta.

Părintele Calistrat Chifan crede că acest caz este o telenovelă și că vina este a femeii care susține că a fost agresată sexual de părinte, că nu s-a opus ferm, dar și a preotului pentru că nu a fost prudent.

„Părinte sunteți un nesimțit. Dacă ați încercat cu altcineva, opriți-vă, cu mine nu încercați așa ceva că vă dau cu geanta în cap. Și eu cred că părintele nu continua.

Aici greșeala principală o are părintele pentru că nu a fost prudent: să ai undeva un loc vizibil, uitați este cameră, se vede, nu încercați să faceți prostii sau gesturi obscene.

De ce-mi miroase mie că ar fi ceva cusut ușor cu ață alba. Pare interesant următorul fenomen: cum de tu, supărată, atinsă, deranjată, abuzata, agresată de ce ți s-a întâmplat ție treaba asta în aprilie și tu ai venit tocmai în septembrie? Dacă ți s-a întâmplat azi, azi te-ai dus! Ca să nu se perpetue problema. Aș putea spune că doamna a fost bine pregătită exact în ce trebuia să facă sau dirijată de cineva. Și biserica are dușmanii ei”, a mai spus părintele Calistrat.

Preotul Visarion Alexa și-a recunoscut faptele de care este acuzat în dosarul de hărțuire sexuală deschis pe numele său, au anunțat joi, 22 septembrie, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

Citește și:
Un preot de 56 de ani a murit în curtea bisericii. Un enoriaș l-a găsit fără suflare și a dat alarma în sat
Un preot de 56 de ani a murit în curtea bisericii. Un enoriaș l-a găsit fără suflare și a dat alarma în sat
Un preot în vârstă de 56 de ani a murit subit în apropierea bisericii din comuna suceveană Sadova, unde slujea. Marți, în jurul orei 13.30, polițiștii de la Secția Rurală Pojorâta...
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...