Cele zece semne care arată o lipsă de vitamina C din organism. Fructele și legumele pe care medicii le recomandă

Duminica, 05 Martie 2023, ora 11:41
4909 citiri
Cele zece semne care arată o lipsă de vitamina C din organism. Fructele și legumele pe care medicii le recomandă
Vitamina C este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură FOTO Pixabay

Mihaela Bilic, medic nutriționist și realizatoare de emisiuni, a scris pe Facebook o postare în care prezintă care sunt semnele carenței de vitamina C.

„Vitamina C este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură ea ne împiedică îmbătrânirea și îmbolnăvirea. Organismul nu poate sintetiza vitamina C și nici rezerve nu poate face, așa că suntem obligați să o aducem din alimentație.

Găsim vitamina C doar în fructe și legume. Important de știut: vitamina C este o substanță care oxidează rapid, temperatura crescută, prezența aerului și depozitarea pe termen lung o distrug. Prin urmare alimentația nu reușește să acopere nevoile zilnice ale organismului”, a transmis nutriționistul.

Cele 10 semne care arată o lipsă de vitamina C, potrivit Mihaelei Bilic:

 • 1.Senzație de oboseală cu lipsă de energie și tulburări de concentrare.
 • 2.Imunitate scăzută și îmbolnăvi repetate, nivelul de vitamina C este direct proporțional cu rezistența la boli.
 • 3.Lipsa de apetit este tot un semn al carenței de vitamina C. Și fără poftă de mâncare se accentuează și mai tare oboseala și lipsa de energie. 4.Apare stare de slăbiciune și chiar pierdere de greutate pe cîntar.
 • 5.Dureri articulare cu inflamație și risc de entorse, pentru că vitamina C este implicată direct în sinteza colagenului și funcționarea optimă a articulațiilor.
 • 6.Pielea uscată trădează și ea lipsa de vitamina C, necesară hidratării și supleței tegumentului.
 • 7.Cicatrizare lentă și defectuoasă a rănilor? Tot de vitamina C e nevoie!
 • 8.Nici sistemul nervos nu funcționează corect fără vitamina C, apare nervozitatea și iritabilitatea
 • 9.Sângerarea mucoaselor la nivelul nasului și gingiilor este un semn sigur de carență în vitamina C, lipsa ei fragilizează vasele de sînge.
 • 10.Pe lângă multiplele roluri în organism, vitamina C participă la absorția fierului. Un nivel scăzut de vitamina C crește riscul de anemie și scade aportul de oxigen la nivelul tuturor celulelor.

Nutriționistul adaugă că „în sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă/răceală este recomandat să apelăm chiar la suplimente cu vitamina C, pentru o funcționare a organismului la cote maxime”.

Vitamina C, numită și acid L-ascorbic, este o vitamină solubilă în apă care este o parte esențială pentru un organism sănătos și funcțional. Deși unele animale își pot produce singure vitamina C, oamenii trebuie să o obțină din alte surse.

Vitamina C se găsește în multe fructe și legume proaspete, dar poate fi, de asemenea, transformată în suplimente alimentare.

Alimente cu vitamina C:

 • Pepenele galben
 • Citricele
 • Broccoli
 • Varză roșie
 • Kiwi
 • Ardei gras

Quarterly Report - Editia 4

Beneficiile postului intermitent. Nutriționist: ”Ne e mai ușor să facem foamea”
Beneficiile postului intermitent. Nutriționist: ”Ne e mai ușor să facem foamea”
Nutriționista Mihaela Bilic vorbește, într-o postare pe Facebook, despre beneficiile postului intermitent. ”Putem face din acest stil alimentar un obicei de viață”, susține ea. Bilic...
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
#vitamina C, #vitamina C sanatate, #vitamina C surse, #carenta Vitamina C, #suplimente vitamina c, #mihaela Bilic , #stiri life style