Mesajul de recunoştinţa adresat Regelui Charles al III-lea de către Klaus Iohannis, la Cotroceni, ”în numele tuturor românilor”

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 16:58
2220 citiri
Mesajul de recunoştinţa adresat Regelui Charles al III-lea de către Klaus Iohannis, la Cotroceni, ”în numele tuturor românilor”
Klaus Iohannis și Regele Charles al III-lea, la Cotroceni FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit vineri, 2 iunie, Regelui Charles al III-lea, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, pentru ”implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de însăşi identitatea naţională”.

”Bine aţi revenit în România, ţara pentru care de-a lungul timpului aţi dezvoltat o afecţiune aparte! Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestăţii Voastre are loc în ţara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse şi după preluarea noilor responsabilităţi”, a spus preşedintele în alocuţiunea comună.

”Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea şi recunoştinţa noastră pentru implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de însăşi identitatea naţională: natura, peisajul rural din ţara noastră, dar şi moştenirea culturală bogată. Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestăţii Voastre, frumuseţea satelor şi a tradiţiilor lor a trecut graniţele. Le-aţi reamintit cât de preţioase sunt tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile moştenite de generaţii şi faptul că acestea nu îşi pierd valoarea în faţa erei vitezei şi a tehnologiei, ci dimpotrivă”, a spus preşedintele. Klaus Iohannis a arătat că Fundaţia caritabilă a Majestăţii Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc şi de a contribui la prezervarea lui prin activităţi de restaurare a clădirilor sau a obiectelor preţioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viaţă a unor meserii tradiţionale. Aţi creat astfel oportunităţi deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale. ”Activitatea substanţială, valoroasă şi constantă a Majestăţii Voastre pentru protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat şi în România”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că se bucură să evidenţieze faptul că anul 2023 este unul foarte important şi pentru relaţia dintre România şi Regatul Unit.

”Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declaraţia comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între ţările noastre. Dimensiunea militară şi de securitate, care reprezintă un pilon esenţial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic. Sunt bucuros să evidenţiez astăzi şi rolul special al comunităţii româneşti din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Şi pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci şi prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a continuat:

”Aţi făcut din protejarea ecosistemului şi din refacerea biodiversităţii unice a ţării noastre o prioritate. Admiraţia Majestăţii Voastre faţă de peisajele mioritice, faţă de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorinţă permanentă de a proteja această frumuseţe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu.Sunt bucuros să evidenţiez astăzi şi rolul special al comunităţii româneşti din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Şi pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci şi prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături”.

Şeful statului a arătat în finalul alocuţiiunii: ”Vă mulţumim că aţi fost şi sunteţi în continuare un mare prieten al României! Ne uităm cu speranţă spre viitor, convinşi că aceste legături vor deveni tot mai puternice şi că relaţiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare.”

Eveniment Quarterly Report

Iohannis a promulgat legea pentru instituirea datei de 11 Iulie ca "Ziua Prieteniei dintre România şi SUA"
Iohannis a promulgat legea pentru instituirea datei de 11 Iulie ca "Ziua Prieteniei dintre România şi SUA"
Klaus Iohannis, președintele României a promulgat marți, 5 decembrie, Legea pentru instituirea zilei de 11 Iulie ca "Ziua Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii", zi în care...
Iohannis, despre alegerile din 2024: "Este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul naţiunii şi, totodată, să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste"
Iohannis, despre alegerile din 2024: "Este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul naţiunii şi, totodată, să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste"
Klaus Iohannis, președintele României, a spus vineri, 1 decembrie, că 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum ne va arăta țara în viitor și că este responsabilitatea noastră să protejăm...
#vizita romania rege charles, #Klaus Iohannis presedinte, #charles al III lea, #Cotroceni , #stiri Klaus Iohannis