Ministrul Culturii si-a dat demisia pe Facebook: Situatia de la Opera, intolerabila

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 16:30
9624 citiri
Ministrul Culturii si-a dat demisia pe Facebook: Situatia de la Opera, intolerabila

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, si-a anuntat oficial demisia miercuri dupa-amiaza, pe Facebook, explicand ca situatia de la Opera Nationala este una "intolerabila".

"Domnule Prim-Ministru,

In fata rezistentei opace la schimbarea structurala pe care am incercat sa o initiez, sa o dezvolt si sa o pun in practica in institutiile de cultura din Romania, in fata ostilitatii nedezmintite a aparatului refractar la regandirea modalitatilor de functionare a institutiilor publice de cultura, a relatiei dintre sectorul independent si cel public, va prezint demisia mea", a scris pe Facebook Vlad Alexandrescu.

A treia demisie din Guvern - Scandalul de la Opera l-a costat functia pe ministrul Culturii

"Presiunea timpului, resursele limitate si dorinta de a da un semnal puternic in favoarea reformei au ajuns in acest moment sa fie, din pacate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu.

Schimbari dictate doar de buna credinta au dus la explozii institutionale neasteptate si la o situatie intolerabila la Opera Nationala, una dintre institutiile publice de cultura care s-au dovedit cel mai rezistente la o functionare moderna, europeana. Aceasta situatie nu face decat sa exemplifice o problema grava a sistemului, problema pe care inertia si lipsa de actiune consecventa nu o vor putea rezolva", mai spune ministrul demisionar.

Acesta a explicat in continuare care au fost, punctual, realizarile sale la Ministerul Culturii.

"In mandatul scurt pe care l-am avut, am fost preocupat in primul rand sa redau Ministerului Culturii credibilitatea si importanta pe care administratia culturala trebuie sa o aiba intr-o societate europeana moderna", a precizat Alexandrescu.

La finalul lungului mesaj postat pe Facebook, Vlad Alexandrescu isi exprima o dorinta catre premierul Dacian Ciolos: "Mi-as dori ca reformele pe care le-am initiat sa fie continuate".

Premierul Dacian Ciolos i-a cerut demisia ministrului Culturii, principala cauza fiind proasta gestionare a scandalului de la Opera Nationala Bucuresti. Este al treilea ministru care demisioneaza intr-o singura luna din cabinetul condus de Ciolos, dupa Ana Costea de la Ministerul Muncii si Anca Raducu de la Ministerul Fondurilor Europene.

Scandal la Opera: Se cere demisia lui Alexandrescu de la Ministerul Culturii

De aproape o luna Opera Nationala Bucuresti e in haos dupa ce Alexandrescu a schimbat conducerea ONB, aducandu-l pe Tiberiu Soare director interimar. Scandalul a izbucnit dupa ce primul act administrativ al lui Soare a fost sa stearga numele lui Johan Kobborg de pe site-ul institutiei, acolo unde era mentionat ca director al Corpului de balet, motivand ca o asemenea functie nu exista in organigrama.

Acesta a fost inceputul conflictului, care pare ca nu se mai termina si din cauza caruia angajatii Operei protesteaza refuzand sa mai tina spectacole.

F.N.

Citeste si:
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Istoricul Theodor Paleologu critică dur ultimele evoluții legate de competiția internă din USR PLUS. "După festivalul de insulte și mitocănii furnizat de PNL urmează, mai pe înfundate...
Sursa: Ziare.com