Ministrul demisionar al Culturii spune ca a deranjat grupuri de interese si ii raspunde lui Iohannis

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 13:28
5285 citiri
Ministrul demisionar al Culturii spune ca a deranjat grupuri de interese si ii raspunde lui Iohannis

Ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat joi, la intrarea in institutie, ca avea un program pentru Opera Nationala Bucuresti, care presupunea accentuarea dimensiunii europene, ca institutie de proiecte, dar ca nu a fost lasat sa il duca pana la capat, acuzand rezistenta si "provincialismul care poate deveni iremediabil".

La intrarea in Ministerul Culturii, Vlad Alexandrescu a vorbit, joi, despre importanta continuarii reformei pe care a initiat-o: "Aceste reforme trebuie sa continue, ar fi foarte grav ca reforma sa se opreasca aici. Din toata puterea mea, am incercat sa duc reforma mai departe, la un moment dat am intampinat rezistenta si aceasta rezistenta m-a impiedicat sa imi duc misiunea pana la capat".

Protest pentru sustinerea ministrului demisionar al Culturii: "Je suis Vlad"

Intrebat la ce anume se refera atunci cand vorbeste despre rezistenta, Alexandrescu a indicat grupurile de interese din "zona patrimoniului", pe care a fost evident ca "le-a deranjat", informeaza News.ro.

Vlad Alexandrescu a multumit celor care si-au manifestat sustinerea, miercuri seara, la un protest in fata guvernului: "Pentru oameni cum sunt cei care au protestat am luptat, sunt mandru, nu mai stiu un alt ministru al Culturii la care sa fi fost manifestatii cand s-a anuntat ca pleaca".

In ceea ce priveste responsabilitatea pe care a avut-o in conflictul de la Opera Nationala Bucuresti, prilejul care, de altfel, l-a dus la demisie, ministrul demisionar a mentionat ca acuzatiile presedintelui Iohannis i s-au parut "injuste".

"Aveam un program pentru Opera Nationala Bucuresti si consider ca nu am fost lasat sa il duc la indeplinire", a declarat Alexandrescu.

Tiberiu Soare, dupa demisia ministrului Culturii: Mi se pare regretabil tot acest lant de evenimente

Acesta a explicat ca schimbarile succesive de conducere le-a facut "pentru ca Opera sa ramana una europeana, sa ramana o institutie de proiecte... Opera e pandita de pericolul de a cadea intr-un provincialism iremediabil".

Protestatarii de la ONB au solicitat, la intalnirea cu vicepremierul Vasile Dancu, ca institutia sa fie una de repertoriu, cu un colectiv permanent angajat, nu una de proiecte.

Mandatul de cinci luni al lui Vlad Alexandrescu la portofoliul Culturii a stat sub semnul negocierilor pentru sculptura "Cumintenia Pamantului" si al scandalului de la Opera Nationala Bucuresti. Una dintre prioritatile mandatului sau a fost patrimoniul cultural. A oprit lucrarile la casa Nanu Muscel, monument aflat in Piata Romana din Bucuresti, deoarece au fost facute interventii fara aviz, si a propus o instructiune privind regimul descoperirilor arheologice intamplatoare.

Senatul Uniunii Teatrale din Romania si presedintele acestuia, Ion Caramitru, au solicitat prim-ministrului Dacian Ciolos sa-l demita pe ministrul Culturii, aducand in discutie "comportamentul discretionar si abuziv fata de managerii unor institutii de cultura, situatia conflictuala fara precedent, pe care a creat-o si intretinut-o la Opera Nationala din Bucuresti".

Ciolos, fata in fata cu protestatarii

Prim-ministrul Dacian Ciolos le-a explicat, miercuri seara, protestatarilor adunati in fata guvernului pentru a-si manifesta sustinerea pentru ministrul demisionar de la portofoliul Culturii, ca il apreciaza pe Vlad Alexandrescu si "vointa lui reformatoare", dar ca un ministru trebuie sa aiba "si capacitatea de a aplica masurile", referindu-se la situatia de la Opera Nationala Bucuresti.

In fata protestatarilor, prim-ministrul a incercat sa justifice decizia de a renunta la Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii. "Din cauza felului in care au degenerat lucrurile. Nu este vorba despre dubiile pe care le am eu. Modul cum au decurs lucrurile la Opera Nationala Bucuresti ii creeaza o slabiciune ca ministru. Asta nu afecteaza cu nimic vointa lui reformatoare. Chiar i-am propus sa gasim o solutie pentru a continua colaborarea privind Cumintenia Pamantului", le-a spus prim-ministrul protestatarilor adunati in fata guvernului, pentru a-si manifesta sustinerea pentru Vlad Alexandrescu.

Ministrul Culturii si-a dat demisia pe Facebook: Situatia de la Opera, intolerabila

"Va garantez ca oricine va fi numit la Ministerul Culturii va continua proiectele incepute. Va pot garanta, pentru ca sunt prim-ministru", a continuat Dacian Ciolos, in vreme ce din multime s-a strigat "Jos Caramitru!". Prim-ministrul a adaugat ca, joi, va putea anunta propunerea pentru portofoliul Culturii.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, la ceremonia de investire a lui Cristian Ghinea in functia de ministru al Fondurilor Europene, ca situatia de la Opera Romana a fost "un contraexemplu de implicare a unui minister", el spunand ca a avut alte doua nemultumiri majore legate de activitatea Guvernului. Presedintele Klaus Iohannis a spus ca una din nemultumirile sale legate de activitatea Guvernului este ca "pe zona fondurilor europene lucrurile nu s-au miscat asa cum trebuie".

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...