PNL cere demisia ministrului Culturii: Ar fi incalcat Constitutia afectand drepturile legitime ale Romaniei

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 14:34
3793 citiri
PNL cere demisia ministrului Culturii: Ar fi incalcat Constitutia afectand drepturile legitime ale Romaniei
Foto: MAE

Vicepresedintele Radu F. Alexandru cere in numele PNL demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, pe care il acuza ca submineaza interesul national si drepturile legitime ale statului roman, incalcand Constitutia si legile tarii.

"Cu ocazia vizitei facute la Vatican, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, s-a intalnit cu cardinalul Gianfranco Ravasi (foto), presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura. In cadrul discutiilor, la care a fost prezent si ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun, Alexandrescu a propus inaltului prelat o administrare comuna a Vaticanului si a Statului roman asupra cladirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia si a patrimoniului pe care aceasta il detine.

Initiativa ii apartine in exclusivitate ministrului Culturii, nu a fost discutata in prealabil la Bucuresti, ministrul nu a fost imputernicit de nicio autoritate a Statului roman sa lanseze o asemenea propunere", a subliniat Radu F.Alexandru intr-o conferinta de presa sustinuta luni, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Vicepresedintele PNL considera ca initiativa ministrului Culturii este de o gravitate "cu totul iesita din comun" si face cateva precizari necesare pentru intelegerea contextului.

Astfel, Biblioteca Batthyaneum, cu tot fondul de carte pe care il detinea, a intrat in proprietatea statului roman dupa Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, in baza Tratatului de la Trianon, semnat in iunie 1920, conform caruia "Transilvania revenea Romaniei, impreuna cu toate bunurile publice si private ale provinciei", reaminteste Radu F. Alexandru.

De asemenea, acesta a subliniat faptul ca "valoarea istorica, culturala si financiara a patrimoniului Batthyaneum este inestimabila".

Ministrul Culturii dezminte acuzatiile PNL: Se bazeaza pe informatii gresite

"Biblioteca detine in prezent 64.000 de unitati bibliografice, scrise in 30 de limbi si dialecte; 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea; 609 - cca.70% din incunabulele existente in tara noastra. 'Codex Aureus', cu siguranta cel mai celebru exponat, este apreciat, alaturi de 'Tezaurul Pietroasele', printre cele mai scumpe pe care le detine Romania.

Toate bunurile si toate colectiile pe care Biblioteca Batthyaneum le administreaza, filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei, sunt proprietate publica a Statului, sub incidenta Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil", se mai arata in comunicatul citat.

Ministrul Culturii i-a propus lui Iohannis un pact national pentru patrimoniu - nu a primit raspuns

O declaratie care poate sa produca grave prejudicii Romaniei

In prezent, statul roman se afla intr-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia, care revendica retrocedarea Bibliotecii, cu intregul patrimoniu, iar procesul este pe rol de ani de zile, sustine Radu F. Alexandru.

De altfel, in Informarea privind sedinta Comisiei speciale de retrocedare din data de 16 septembrie 2015 se arata ca a fost respinsa cererea de retrocedare formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia, avand ca obiect restituirea imobilului Biblioteca Batthyaneum, pentru ca "solicitanta nu a facut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului in cauza la data preluarii de catre stat".

"Prin demersul intreprins, ministrul Culturii a incalcat flagrant Constitutia tarii, legea patrimoniului national mobil (182/2000), legea muzeelor si a colectiilor (413/2004), legea bibliotecilor publice (334/2002) care stipuleaza ca toate bunurile proprietate publica a Statului sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile!

Dincolo de modul incalificabil in care un membru al Guvernului nesocoteste legile tarii, oferta facuta de Vlad Alexandrescu poate sa produca grave prejudicii Romaniei si in planul relatiilor internationale.

Propunerea strict personala facuta de ministrul Culturii are toate sansele sa fie receptionata la Vatican ca un mesaj transmis de la Bucuresti prin care Romania, dintr-o data, se arata dispusa sa isi modifice pozitia ferma de pana acum fata de speta 'Batthyaneum', gata la concesii in intampinarea pretentiilor emise de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia", mai sustine Radu F. Alexandru.

Bunurile aflate in litigiu, trimise la Vatican pentru o expozitie?

Mai mult, vicepresedintele PNL declara ca, in cadrul aceleiasi discutii cu omologul de la Vatican, Vlad Alexandrescu a avansat propunerea organizarii a doua expozitii la Roma, prima urmand sa cuprinda piese din tezaurul "Batthyaneum", iar cea de a doua, itineranta "Comorile culturale ale Romaniei".

"Initiativa ministrului Culturii referitoare la tezaurul 'Batthyaneum' incalca prevederile H.G. 518/2004, cu modificarile ulterioare, referitoare la 'Normele metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile', dupa care bunurile care fac parte dintr-un litigiu aflat in Justitie nu pot fi exportate temporar in vederea organizarii de expozitii, expertize sau operatiuni de restaurare.

Expozitia ce ar urma sa fie organizata la Vatican (2017-2018) presupune scoaterea din tara a unor valori de importanta cruciala pentru istoria poporului roman si incredintarea lor unei parti cu care, chiar indirect, Statul roman este intr-un litigiu juridic privind calitatea de proprietar asupra acestora. Este obligatoriu de luat in calcul ipoteza ca, odata inchisa expozitia, bunurile sa nu fie restituite Romaniei, Vaticanul oferindu-si bunele servicii sa le pastreze pana la solutionarea definitiva in Justitie? Raspunsul nu poate fi decat unul singur: DA!

In fata actelor grave de lipsa elementara de profesionalism si de responsabilitate indreptate impotriva interesului national si ale drepturilor legitime ale Statului roman, fara precedent in Romania post-ceausista! PNL ii cere premierului Dacian Ciolos demiterea imediata a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu", se arata in incheierea comunicatului citat.

C.B.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#PNL demisie Ministrul Culturii, #PNL demisie Vlad Alexandrescu, #Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia , #ministrul Culturii