Vom avea ministru nou la Cultura dupa Paste - Vlad Alexandrescu face si-o recomandare

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 14:40
4350 citiri
Vom avea ministru nou la Cultura dupa Paste - Vlad Alexandrescu face si-o recomandare

O propunere pentru portofoliul Culturii va fi facuta dupa Paste, mai multe variante fiind luate in calcul de executiv, in vreme ce Vlad Alexandrescu a recomandat-o pentru portofoliu pe Corina Suteu, secretar de stat, tocmai pentru continuitatea reformei pe care a initiat-o, potrivit surselor din Ministerul Culturii.

Surse guvernamentale au confirmat, pentru News.ro, ca Vlad Alexandrescu a propus-o la portofoliul Culturii pe Corina Suteu, in prezent secretar de stat la minister, unul dintre managerii culturali dovediti, dupa ce a condus ICR New York vreme de cativa ani. De asemenea, Alexandrescu a recomandat ramanerea in minister a lui Mihai Ghyka, care sa gestioneze in continuare campania pentru achizitia "Cumintenie Pamantului".

In spatiul public, au fost inaintate alte doua nume, actorul George Ivascu si consilierul pe probleme de patrimoniu si cultura de la Cotroceni, Sergiu Nistor, fara ca executivul sa le asume.

Ministrul demisionar al Culturii spune ca a deranjat grupuri de interese si ii raspunde lui Iohannis

Ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat joi, la intrarea in institutie, ca avea un program pentru Opera Nationala Bucuresti, care presupunea accentuarea dimensiunii europene, ca institutie de proiecte, dar ca nu a fost lasat sa il duca pana la capat, acuzand rezistenta si "provincialismul care poate deveni iremediabil".

La intrarea in Ministerul Culturii, Vlad Alexandrescu a vorbit, joi, despre importanta continuarii reformei pe care a initiat-o: "Aceste reforme trebuie sa continue, ar fi foarte grav ca reforma sa se opreasca aici. Din toata puterea mea, am incercat sa duc reforma mai departe, la un moment dat am intampinat rezistenta si aceasta rezistenta m-a impiedicat sa imi duc misiunea pana la capat".

Protest pentru sustinerea ministrului demisionar al Culturii: "Je suis Vlad"

Intrebat la ce anume se refera atunci cand vorbeste despre rezistenta, Alexandrescu a indicat grupurile de interese din "zona patrimoniului", pe care a fost evident ca "le-a deranjat".

Vlad Alexandrescu a multumit celor care si-au manifestat sustinerea, miercuri seara, la un protest in fata guvernului: "Pentru oameni cum sunt cei care au protestat am luptat, sunt mandru, nu mai stiu un alt ministru al Culturii la care sa fi fost manifestatii cand s-a anuntat ca pleaca".

In ceea ce priveste responsabilitatea pe care a avut-o in conflictul de la Opera Nationala Bucuresti, prilejul care, de altfel, l-a dus la demisie, ministrul demisionar a mentionat ca acuzatiile presedintelui Iohannis i s-au parut "injuste".

"Aveam un program pentru Opera Nationala Bucuresti si consider ca nu am fost lasat sa il duc la indeplinire", a declarat Alexandrescu.

Tiberiu Soare, dupa demisia ministrului Culturii: Mi se pare regretabil tot acest lant de evenimente

Acesta a explicat ca schimbarile succesive de conducere le-a facut "pentru ca Opera sa ramana una europeana, sa ramana o institutie de proiecte... Opera e pandita de pericolul de a cadea intr-un provincialism iremediabil".

Protestatarii de la ONB au solicitat, la intalnirea cu vicepremierul Vasile Dancu, ca institutia sa fie una de repertoriu, cu un colectiv permanent angajat, nu una de proiecte.

Ministrul Culturii si-a dat demisia pe Facebook: Situatia de la Opera, intolerabila

Mandatul de cinci luni al lui Vlad Alexandrescu la portofoliul Culturii a stat sub semnul negocierilor pentru sculptura "Cumintenia Pamantului" si al scandalului de la Opera Nationala Bucuresti. Una dintre prioritatile mandatului sau a fost patrimoniul cultural. A oprit lucrarile la casa Nanu Muscel, monument aflat in Piata Romana din Bucuresti, deoarece au fost facute interventii fara aviz, si a propus o instructiune privind regimul descoperirilor arheologice intamplatoare.

Senatul Uniunii Teatrale din Romania si presedintele acestuia, Ion Caramitru, au solicitat prim-ministrului Dacian Ciolos sa-l demita pe ministrul Culturii, aducand in discutie "comportamentul discretionar si abuziv fata de managerii unor institutii de cultura, situatia conflictuala fara precedent, pe care a creat-o si intretinut-o la Opera Nationala din Bucuresti".

Citeste si:
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Un nou scandal privind doctoratele plagiate zdruncină România la vârful administrației după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este...