România a alocat 0,3% din bugetul pentru biodiversitate convenit cu UE: "Să nu profităm de banii disponibili e intolerabil"

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 15:04
2242 citiri
România a alocat 0,3% din bugetul pentru biodiversitate convenit cu UE: "Să nu profităm de banii disponibili e intolerabil"

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe atrage atenţia că România ar putea să piardă sume importante din fondurile europene pentru mediu în perioada 2023-2027, deoarece guvernanţii au alocat pentru mediu doar 0,3% din bugetul total convenit cu autoritățile europene.

Uniunea Europeană spune că statele membre trebuie să depună eforturi pentru a ajunge la un procent de cheltuieli anuale pentru biodiversitate de cel puţin 10% în cadrul financiar multianual.

Doar 45 de milioane de euro au fost cuprinse pentru păduri şi mediu în documentul coordonat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deşi începând cu 2023 România are de cheltuit un total de 15,9 miliarde de euro, iar pentru perioada de tranziţie 2021-2022 alocările sunt de 6,2 miliarde de euro.

„România se află deja în numeroase proceduri de infringement din cauza angajamentelor nerespectate în ceea ce priveşte mediul, iar în noiembrie 2021 Comisia Europeană a trimis din nou România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligaţiilor - de data aceasta, cele privind depozitele de deşeuri. În aceste condiţii, să nu profităm la maximum de banii europeni disponibili pentru mediu este intolerabil”, consideră Vlad Gheorghe.

Politicialul este susţinut de grupul europarlamentar Renew Europe și a solicitat recent înfiinţarea unui Procuror Verde European pentru infracţiunile climatice.

Cât spune UE că ar trebui să aloce statele membre pentru mediu

Conform Rezoluţiei Parlamentului European din 9 iunie 2021 referitoare la Strategia Uniunii Europene privind biodiversitatea pentru 2030, statele membre trebuie să depună eforturi pentru a ajunge la un procent de cheltuieli anuale pentru biodiversitate de cel puţin 10% în cadrul financiar multianual (CFM).

Vlad Gheorghe spune că a solicitat în scris încă de anul trecut Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să ia urgent măsurile necesare pentru corectarea deficitului bugetar alocat pentru angajamentele în materie de mediu din Planul Naţional Strategic PAC 2023-2027.

„Altfel, ne aflăm în situaţia de a pune în pericol absorbţia fondurilor europene, iar încă o dată România nu îşi va îndeplini toate obiectivele asumate la nivel european, ceea ce este inadmisibil”, subliniază Gheorghe.

În răspunsul transmis europarlamentarului USR, Ministerul Mediului susţine că a transmis colegilor numeroase solicitări pe acest subiect, în timp ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a răspuns nici până la această dată interpelării lui Vlad Gheorghe, deşi Planul Naţional Strategic trebuia depus la Comisia Europeană încă de pe 31 decembrie 2021.

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...