Luni se decide daca piesa pentru Eurovision este plagiata sau nu

Luni, 25 Februarie 2008, ora 12:32
1479 citiri
Luni se decide daca piesa pentru Eurovision este plagiata sau nu

Comisia care urmeaza sa stabileasca daca piesa care a castigat selectia nationala Eurovision sambata, "Pe o margine de lume", intepretata de Nico si Vlad Mirita, este plagiata sau nu dupa o melodie a unui artist spaniol se reuneste luni la ora 12.30, la UCMR, potrivit biroului de presa al TVR.

Comisia de la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) nu este una formata pe loc, ci este cea care se ocupa in mod obisnuit de acuzatii de plagiat, a explicat pentru NewsIn compozitorul Horia Moculescu, care face parte din comisia de luni. Din comisie mai fac parte Eugen Rotaru si Viorel Gavrila si alti membri care sunt numiti pentru un caz particular. Compozitorul a spus ca nu stie cati membri va avea comisia in total.

"Nu cred ca se poate pune problema de plagiat", a spus Moculescu despre piesa compusa de Andrei Tudor. "Se intampla sa existe asemanari intre piese", a mai spus compozitorul.

Televiziunea publica, organizatorii selectiei nationale Eurovision, a luat decizia de a infiinta o comisie care sa stabileasca daca piesa care a fost aleasa sa reprezinte Romania la semifinala Eurovision de la Belgrad, de pe 20 mai, este copiata, dupa ce sambata seara, dupa anuntarea castigatorilor finalei nationale, au aparut sute de comentarii pe site-ul TVR care acuzau ca melodia este plagiata.

Mai multi dintre utilizatorii care au comentat negativ rezultatele votului din finala nationala a Eurovision au afirmat ca "Pe o margine de lume", compusa de Andrei Tudor, ar fi copiat piesa artistului spaniol David Bustamante, "La magia del corazon".

De asemenea, utilizatorii au creat o petitie care cere descalificarea piesei castigatoare a finalei nationale pe motiv ca ar fi copiat melodia lui Bustamante, pe site-ul www.thepetitionsite.com. Realizatorii petitiei specifica faptul ca, daca plangerea strange 10.000 de voturi, va fi trimisa la European Broadcasting Union (EBU), organizatorii Eurovision-ului 2008 de la Belgrad. Pana luni la ora 12.00, petitia a strans putin peste 4.500 de semnaturi.

Nico si Vlad Mirita au castigat sambata, cu piesa "Pe o margine de lume", finala selectiei nationale Eurovision, show transmis in direct de TVR 1, si vor reprezenta Romania in finala internationala a concursului ce va avea loc la Belgrad pe 20 mai.

Artistii castigatori au fost preferatii publicului, care le-a acordat cele mai multe voturi, 8.277, dar nu si ai juriului finalei nationale care i-au apreciat mai mult pe suedezii din trupa Biondo, clasati pe locul doi, la diferenta de doar sapte puncte. Piesa castigatoare, "Pe o margine de lume", a avut in total 271 de puncte, iar piesa "Shine" a suedezilor, 264 de puncte. In punctajul final, votul publicului si cel al juriului a avut o pondere egala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Participarea Israelului la Eurovision stârnește tensiuni majore în Suedia. Orașul gazdă are o populație numeroasă de origine palestiniană
Participarea Israelului la Eurovision stârnește tensiuni majore în Suedia. Orașul gazdă are o populație numeroasă de origine palestiniană
Malmö, al treilea oraş ca mărime din Suedia, a declarat miercuri că este pregătit să găzduiască un Eurovision sub supraveghere cu măsuri de securitate "vizibile" la începutul lunii mai....
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#eurovision, #comisie, #plagiat, #Nico, #vlad mirita , #Eurovision