Noul primar de sector fără voce în Parlament. Cine sunt codașii reprezentării electoratului în plen

Luni, 17 Iunie 2024, ora 03:00
5624 citiri
Noul primar de sector fără voce în Parlament. Cine sunt codașii reprezentării electoratului în plen
Vlad Popescu Piedone, ales primar al Sectorului 5 FOTO Facebook / Vlad Popescu Piedone

Peste 20 de de deputați au rămas în Parlament în cei trei ani și jumătate de mandat, printre ei și noul primar al Sectorului cinci, Vlad Popescu Piedone.

Dintre vechii parlamentari, 21 de deputați au rămas tăcuți la plenurile din Legislativ. Șase au reușit să iasă la microfon doar la depunerea jurământului, în timp ce 15 au mai reușit o singură dată.

Din Opoziție au rămas cinci reprezentanți care nu au mai rostit un cuvânt la tribuna Parlamentului de la depunere jurământului sau au luat cuvântul o singură dată pentru a reprezenta interesele electoratului lor. Un reprezentant al AUR, Călin Balabașciuc, doi ai USR, Andrei Drancă și Teodor Lazăr. De la UDMR este vorba despre Nagy Szabolcs și Kelemen Attila.

Din partea Puterii Executive, la grupul PNL, este vorba despre alți cinci deputați: Costel Barbu, Daniel Constantin, Jaro Marșalic, Răzvan Prisacă și Cosmin Șandru. Și de la minorități a rămas un reprezentant cu o singură luare de cuvânt, Ognean Crîstici.

Explicația noului primar ales

Cei mai mulți din grupul celor care nu au vorbit sunt pe lista PSD: Eliza Peța Ștefănescu, Cornel Folescu, Grațiela Gavrilescu, Ion Grecu, Marius Iancu, Remus Munteanu, Nicolae Pavelescu, Daniel Tudorache și Vlad Popescu Piedone, noul primar ales al Sectorului 5, care a vorbit în plen de doar două ori. Piedone este membru PUSL, intrat în parlament pe listele PSD.

Contactat de Ziare.com, noul primar ales al Sectorului 5, Vlad Popescu Piedone, a afirmat că vorbitorii din Legislativ ai formațiunilor sunt opțiunea partidelor.

„Să vă explic de ce nu au fost luări de cuvânt. Din 2020 până în prezent s-a mai schimbat regulamentul Parlamentului cu luările de cuvânt. Fiecare grup parlamentar are anumiți vorbitori și fac parte din acești vorbitori. Dacă vă uitați și faceți o analiză sunt cam aceleași persoane”, a explicat Vlad Piedone pentru Ziare.com.

Vlad Piedone a mai adăugat că, în calitate de primar, va ieși în față electoratului și va comunica. „Voi fi primarul tuturor, la Primăria Sectorului 5 nu se va mai face politică, cum nu s-a făcut din 2020 încoace. (…) Nu că voi vorbi cu cetățenii, vorbesc și am vorbit cu cetățenii în fiecare zi și nu doar în campanie. Datorită cetățenilor am candidat la Primăria Sectorului 5”, a mai spus noul primar ales.

Problema reprezentării electoratului

Sociologul Alfred Bulai a punctat pentru Ziare.com că în acest context „este vorba despre cultura democratică”, pe care nu o avem.

„Parlamentul de aici vine. În Parlament trebuie să susții idei. Sigur că poți să susții și direct acționând la anumite autorități, încercând să reprezinți oamenii pe care îi ai, care te-au trimis acolo, dar, în principal, ei ar trebui să dezbată și au inclusiv instrumente pentru asta. De exemplu interpelările care ar trebui să fie absolut normale și firești, chiar dacă este vorba de partidul tău, tu ai nevoie de răspunsuri oficiale. Asta e partea de bază a muncii parlamentare. Evident, că stai patru ani și nu ai vorbit niciodată, este o discuție. Nu prea poți să spui că ai vreo scuză. Poți să stai în prima sesiune câteva luni, la început, în mod normal trebuie să fii prezent”, a explicat sociologul Alfred Bulai pentru Ziare.com.

Sociologul a mai punctat că sunt mai multe elemente de care se pot folosi aleșii. „Din păcate, o mare parte, nu sunt activi, sunt doar o masă de manevră și votează cum li se spune de către liderul de grup”, a mai explicat sociologul.

În privința noului primar de la Sectorul 5, Alfred Bulai a criticat „moștenirea” primăriei de la tată la fiu, punctând că „probabil că domnul Piedone conduce în continuare prin fiul său”. Oficial, mandatul ar urma să fie preluat în septembrie de fiu.

Potrivit sociologului, în România, „relația pe care o are votantul cu politicianul său este destul de firavă și de aceea nu există presiune reală”.

„Când ai o cultură politică de un secol jumătate, două în spate, democratică, atunci există real această presiune. La noi nu este mare presiune. (…) Ei pot să fie muți în continuare pentru că efectele nu sunt atât de mari, decât atunci când or să apară politicieni care să fie spectaculoși, să exceleze în povestea asta și atunci sigur că oamenii or să aibă model. Deocamdată nu există. Uitați-vă care este audiența la luările de cuvânt din Parlament. (…) Nici măcar în campanie electorală”, a mai adăugat expertul, punctând că „partidele sunt mulțumite, pentru că la partide vorbesc doar liderii și lor le convine”.

Un sat întreg a alergat împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească. „M-au făcut gras acum ceva timp, au scris pe un perete”
Un sat întreg a alergat împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească. „M-au făcut gras acum ceva timp, au scris pe un perete”
Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene, intenţionează să slăbească şi aproape tot oraşul său a decis să alerge cu el, pentru a-l încuraja. Fregonese cântăreşte 130...
Dezbateri cu scântei în Parlament la adoptarea ”legii urșilor”. Deputat USR: „Mimați / V-ați urcat pe o tragedie”
Dezbateri cu scântei în Parlament la adoptarea ”legii urșilor”. Deputat USR: „Mimați / V-ați urcat pe o tragedie”
Camera deputaților a adoptat decizional proiectul pentru stabilirea unor cote de prevenție și de intervenţie în privința vânătorii de urși bruni. Inițiativa a intrat în dezbaterea...
#vlad popescu piedone, #Parlament, #plen, #sectorul 5, #primar , #parlament
  1. Băsescu, despre postul de comisar european ce îi revine României: ”Va decide Ciolacu. Nu cred că va sta să negocieze”
  2. Cum se poziționează AUR față de circul Dianei Șoșoacă din Parlamentul European. Piperea: ”I-a picat mănușă Ursulei”
  3. Momentul perfect. Cum își poate face Joe Biden ieșirea din politică: E urmărit cu ”microscopul”
  4. De ce candidatura lui Liviu Dragnea la prezidențiale ar fi imposibilă. Specialiștii explică drepturile și interdicțiile fostului lider PSD
  5. Ce riscă să pățească Diana Șoșoacă după circul odios din Parlamentul European Sancțiunile prevăzute pentru eurodeputații scandalagii
  6. Un sondaj realizat de Mirel Palada îl dă pe Marcel Ciolacu cu un procent ”confortabil” în lupta pentru Cotroceni. Pe ce loc este Mircea Geoană SONDAJ
  7. Vasile Dîncu nu-l vede pe Klaus Iohannis comisar european: "Ar fi o cădere pe scara demnităților sociale și politice"
  8. Ce scrie presa din Rusia după ce Diana Șoșoacă și-a pus botniță în Parlamentul European: ”Îndrăzneață!”
  9. Premierul României anunță "o vară provocatoare” privind asigurarea necesarului de energie. Întrunire de urgență pentru găsirea soluțiilor
  10. UPDATE Subprefectul PSD de Călărași a demisionat din funcție după apariția imaginilor compromițătoare. El a fost fotografiat în chiloți, beat și pictat pe față VIDEO FOTO