Agentia de Transplant neaga acuzatiile ministrului Voiculescu si spune ca de 10 zile nu s-a mai facut niciun transplant: E fara precedent!

Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 13:54
3858 citiri
Agentia de Transplant neaga acuzatiile ministrului Voiculescu si spune ca de 10 zile nu s-a mai facut niciun transplant: E fara precedent!
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Nationala de Transplant (ANT) sustine ca in ultimele zece zile nu s-a mai facut niciun transplant, fapt fara precedent in Romania, si arunca vina pe acuzatiile aduse institutiei in ultima vreme.

ANT atentioneaza ca afirmatiile "denigratoare si calomnioase" privind activitatea de transplant induc panica in randul pacientilor si vor duce la scaderea dramatica a transplanturilor si la cresterea mortalitatii.

Dupa ce ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, sambata, ca nu exista proceduri clare in privinta alocarii de organe si ca acest lucru se face subiectiv, reprezentantii ANT sustin ca informatiile sunt false.

Acestia au sustinut ca exista o evidenta stricta privind pacientii aflati pe listele de asteptare si donatorii declarati in moarte cerebrala.

Conducerea ANT a reiterat ca atacurile denigratoare declansate recent asupra institutiei au ca prima consecinta ca nu s-a mai facut niciun transplant in Romania, fapt fara precedent.

"La singurul donator in moarte cerebrala declarat la Satu-Mare, in cursul zilei de sambata, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat sa isi dea acordul, de teama sa nu fie implicat in scandalul mediatic la care asista", a spus directorul executiv al ANR, Radu Deac.

El a afirmat ca este necesar controlul asupra activitatii de transplant, iar erorile trebuie corectate prompt atunci cand sunt dovedite, dar a subliniat ca mediatizarea excesiva a unei situatii neclare pana acum, "afirmatiile denigratoare si calomnioase" la adresa activitatii de transplant sunt de natura sa induca panica in randul pacientilor, a celor aflati pe listele de asteptare, precum si a pacientilor transplantati, in general.

"Aceasta va atrage o reticenta in obtinerea consimtamantului de donare, cu scaderea dramatica a activitatii de transplant si cresterea imediata a mortalitatii in randul celor care asteapta sa fie transplantati. Cei care doresc sa continue aceasta campanie de denigrare isi asuma in primul rand in fata pacientilor si in al doilea rand chiar in fata legii responsabilitatea din acest punct de vedere", a mai spus Radu Deac.

Citeste si Ministrul Sanatatii acuza probleme la centrele de transplant din Romania. Sunt in pericol pacientii?

Acesta a mentionat ca la nivelul agentiei exista proceduri si protocoale de alocare a organelor, compatibilitatea donator-receptor, raportarea donatorilor si a organelor, astfel incat afirmatia ca la Agentia Nationala de Transplant alocarea de organe nu se face dupa criterii clare, ci doar pe baza unei "cutume", nu are acoperire.

Registrul National de Transplant este functional si are o evidenta stricta asupra tuturor pacientilor aflati pe listele de asteptare, prin atribuirea codului CUIANT. De asemenea, exista o evidenta stricta a tuturor donatorilor aflati in moarte cerebrala declarati pe teritoriul Romaniei, a punctat conducerea ANT.

"Cea mai buna evidenta a bolnavilor transplantati este aceea care denota ca pacientul primeste medicatia imunosupresoare. Aceasta evidenta se afla la CNAS, iar Agentiei Nationale de Transplant i s-a refuzat accesul in aceasta evidenta in repetate randuri", a precizat Radu Deac.

In ce priveste alegerea pacientilor receptori, care vor primi un organ transplantabil, conducerea ANT a aratat ca decizia apartine in exclusivitate echipei multidisciplinare de transplant responsabila de reusita sau nereusita transplantului, si in nici un caz nu poate fi decizia Agentiei Nationale de Transplant.

Citeste si MS: La toate centrele de transplant verificate aleatoriu s-au gasit nereguli. Ce spune ministrul care a semnat acreditarile

Directorul executiv al ANT a recunoscut ca exista neconcordante privind desfasurarea activitatii administrative a institutiei, dar acestea sunt corectabile, avand drept cauze lipsa de personal, salarizarea umilitoare, conditiile inadecvate de munca si "bugetul insuficient care nu a permis niciodata desfasurarea vreunei campanii de promovare".

Precizarile au fost facute dupa ce ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, sambata, ca, in urma verificarilor facute de Corpul de control din Ministerul Sananatii, au fost gasite nereguli grave in privinta modului de alocare si de prioritizare a pacientilor pentru transplant, astfel ca bolnavii nu beneficiaza de sanse egale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#transplat scandal Ministerul Sanatatii, #Agentie Transplat Ministerul Sanatatii , #ministrul Sanatatii