Legaturile interesante ale ministrului Sanatatii. Si in sistem, si antisistem

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 18:50
21525 citiri
Legaturile interesante ale ministrului Sanatatii. Si in sistem, si antisistem

Ploua cu controale ale Ministerului Sanatatii pe la diferite spitale.

Desi ministrul Voiculescu a avut in aproape fiecare caz nevoie de un scandal de presa pentru a le declansa, situatia unora dintre aceste spitale ar fi trebuit sa ii fie foarte bine cunoscuta in calitatea sa de presedinte al Asociatiei MedAlert.

Pentru ca aceasta asociatie a avut si are reprezentanti in consiliile de etica ale mai multor spitale.

Zilele trecute la spitalul din Craiova izbucnea marele scandal al pacientilor decedati in urma unor operatii, iar ministerul a trimis Corpul de Control.

Reprezentantul pacientilor in Consiliul de Etica al acelui spital este nimeni altul decat Adrian Stefan Voinea, reprezentantul MedAlert. Acum, dl Voinea este consilier personal al ministrului, desi nu are nicio pregatire in domeniu, fiind directorul Gazetei de Sud.

Va aduceti aminte ca directorul Spitalului Bagdasar Arseni, Bogdan Paltineanu, a fost arestat pentru ca a luat mita pe cand era directorul Institutului Ana Aslan. Cine era reprezentantul pacientilor in Consiliul de Etica al Institutului exact in perioada cand a fost comisa presupusa fapta? Dl Laurentiu Colintineanu, reeprezentatul MedAlert, actual purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Asta in conditiile in care MedAlert a fost creata cu scopul declarat al combaterii coruptiei in sanatate, iar unul dintre rolurile Consilului de Etica este prevenirea faptelor de coruptie in spitale.

De remarcat si faptul ca Vlad Voiculescu si-a adus in minister cel putin doi dintre fostii colegi de ONG.

Mai complicata este relatia dlui Voiculescu cu industria medicamentelor, intr-un moment in care la orizont se afla o decizie cruciala legata de pretul medicamentelor.

In functie de ceea ce va decide dl ministru, din 1 noiembrie vor disparea sau nu din famaciile din Romania sute de medicamente, adica un autentic seism.

Din informatiile mele, negocierile merg foarte greoi si devine din ce in ce mai putin probabil ca problema sa fie solutionata. Poate si pentru ca dl Voiculescu stie ca in aceasta chestiune sta pe un potential conflict de interese.

Vlad Voiculescu a fondat nu numai MedAlert, pe al carei site este specificat ca nu primeste niciun fel de sponsorizari din sectorul farmaceutic, ci si Asociatia Magicamp, al carei presedinte a ramas si dupa preluarea functiei de ministru. Abia pe 14 iulie a fost depusa cererea de modificare a actului constitutiv.

Magicamp face un lucru absolut laudabil si minunat pentru copiii bolnavi de cancer, dar pentru a-l face are nevoie de sponsorizari. Deci cine a sponsorizat asociatia fondata si condusa de actualul ministru care trebuie sa ia decizii cruciale pentru interesele industriei farma?

Anul trecut Pfizer a sponsorizat Magicamp cu 50 de mii de lei, iar Novartis cu aproximativ 108 mii de lei. Pentru sponsorizarile de anul acesta ale taberei nu exista date publice, dar din informatiile mele ele vin din partea Novartis, Pfizer si Himalaya. Trei firme de medicamente sponsorizeaza o asociatiei a ministrului Sanatatii?

Novartis sponsorizeaza Magicamp inca de la infiintare, deci o relatie solida, bazata probabil pe colegialitatea din cadrul Institutului Aspen dintre Vlad Voiculescu si Nicolae Voiculescu, nimeni altul decat fostul director general, vreme de 7 ani, al Novartis, un personaj foarte influent in sistemul sanitar, mereu in anturajul puterii, fie ca vorbim de dl Bazac, dl Banicioiu sau insusi dl Ponta.

Pe dl Nicolae Voiculescu il gasim si in Panama Papers.

Pozitia dlui ministru, undeva pe granita, la limita dintre sistem si antisistem, la limita conflictului de interese, poate reprezenta o explicatie a pasivitatii domniei sale in fata unor realitati extrem de grave si care nu mai suporta amanare.

Sanatatea nu are nevoie numai de bune intentii si analize, ci si de actiuni extrem de hotarate care deocamdata lipsesc cu desavarsire.

Ministrul Sanatatii, Vald Voiculescu, a venit cu cateva precizari, pe pagina sa de Facebook, in urma publicarii acestui articol. Astfel, el afirma ca a venit la Ministerul Sanatatii cu o parte din echipa cu care a lucrat anterior in zona sistemului medical. "Colegii din MedAlert care sunt membri in consiliile de etica a patru spitale au fost alesi anul trecut prin vot deschis de reprezentanti ai altor asociatii", precizeaza ministrul.

Totodata, legat de MagiCamp, Vlad Voiculescu spune ca asociatia a primit donatii "de la peste 2000 de persoane private si de la aproximativ 100 de firme, dintre care trei sunt firme farmaceutice, ale caror donatii insumeaza in jur de 10% din totalul donatiilor. Toate aceste informatii sunt cat se poate de publice si de clare".

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu, #Voiculescu pret medicamente , #ministrul Sanatatii