"Ministrul Sanatatii e precum un copil care te priveste duios, tinand un catel, eventual schiop, in brate. Cum sa-l certi, cum sa tipi la el?". Este, ati ghicit!, zicerea de acum vreo doua zile despre Vlad Voiculescu a unui alt prieten (da, puteti sa ma invidiati pentru prietenii inteligenti pe care ii am).
Si mi-a venit zicerea aceasta in minte vazandu-l pe dl ministru, joi, in conferinta de presa in care ne-a anuntat, cu catelul virtual in brate, ca singura solutie pe care o vedea pentru Spitalul de Arsi era sa-l inchida. Dar, ce sa vezi?, nici macar atat n-a reusit sa faca (din fericire, as zice). Si aici catelul incepe sa scanceasca stins.
Si eu care eram convinsa ca, odata cu descalecarea dnei Monica Grigore Althamer, teolog de pregatire si functionar bancar de profesie, pe post de secretar de stat la MS, solutiile vor veni de la sine.
Daca dl Voiculescu initial mi se parea dezamagitor, acum incepe sa mi se para de-a dreptul periculos, ca orice om pus in fruntea deciziilor care habar nu are despre ce trebuie sa decida.
Situatia de la Spitalul de Arsi, cu bolnavul in a carui plaga erau larve, este pe cat de sinistra pe atat de nesurprinzatoare. Cam ce credeti ca se intampla in mod natural in cazul unei plagi deschise, si inca una de tipul arsurii, deci extinsa, cu mare pierdere de piele, cand este tinuta intr-un mediu nesteril, foarte cald, in care, da, mustele zboara dupa ce intra pe ferestrele care au prostul obicei sa stea deschise pentru ca, daca ar fi inchise, nu ar exista nicio posibilitate de ventilatie in absenta aerului conditionat?
Dam cu pietre dupa medicii de la Arsi, poate ca exista si o eroare medicala, cu siguranta puteau fi montate plase la ferestre, dar cum pot ei totusi sa opreasca niste legi ale naturii imuabile in conditiile concrete date? Da, e sinistru, e cinic, e odios, dar intr-un spital ca acela de Arsi este inevitabil sa se intample ce s-a intamplat, indiferent de efortul medicilor.
In acelasi timp, acest spital este in mod esential necesar. De ce credeti ca maretul plan al dlui Voiculescu nu a putut fi pus in practica, desi inteleg ca domnia sa si-a dat toata silinta? Pentru ca a inchide un spital precum cel de Arsi nu presupune doar a trimite niste pacienti la alte camere de garda, ci de a avea conditiile necesare pentru ca acolo sa aiba cine prelua aceasta cazuistica. Sa vedem ce va fi de acum, adica dupa ce sectia ATI a fost inchisa de Inspectia Sanitara.
In plus, a zis cineva ca in alte spitale ar fi mai bine? Cate din spitalele publice din Bucuresti au aer conditionat macar in saloanele ATI? Ca daca iesim din Bucuresti nici nu cred ca avem ce discuta.
Eu de la dl ministru Voiculescu asteptam nu constatari si nici masuri de ong-ist care are in fata doar formularul E 112. Am o veste: nu vom putea avea E 112 pentru toti pacientii din Romania, nici daca toate trenurile (de lux) si avioanele din Romania numai pentru asta ar fi folosite si tot nu i-am putea muta pe toti.
Daca maine avem un cutremur sau un nou Colectiv, ne uitam la spitale inchise, in timp ce tiparim cu spor E 112?
"E inacceptabil ca dupa sase luni de la Colectiv noi sa nu fi invatat nimic. (...) Situatia este rezultatul lipsei de viziune, de actiune asupra acestui spital. Nimeni nu a facut nimic semnificativ pentru acest spital", spune dl Voiculescu si are dreptate.
Dar domnia sa cum a actionat? Inteleg ca stia cum stau lucrurile, ca doar voia sa inchida spitalul. A convocat un grup de lucru? A dat un termen unor specialisti pentru un plan de masuri concrete? Ceva cat de cat in afara de constatare si inchidere? Viziunea deficitara la altii cum s-a manifestat la domnia sa? Poate, daca dl Voiculescu incepea sa faca efectiv ceva, nu ajungeam la inchiderea sectiei ATI.
Eu asteptam de la dl Voiculescu solutii concrete la situatiile concrete din sistemul sanitar. Punctual, care este problema si ce se poate face? Stam in jurul mesei pana picam sub ea de oboseala si gasim pana la urma o solutie, initial de avarie, provizorie, urmata de un plan cu bataie lunga. Asa face un ministru. Asa face un manager de sistem. Dl Voiculescu e insa un spectator cu catel in brate.
Si imi permit, dupa indelungi discutii cu multi medici, sa-i fac si o sugestie dlui Voiculescu, daca tot considera ca bugetele si contractele nu ajung pentru ca ministerul sa serveasca pacientul. Asa e, nu ajung. Ar mai trebui sa existe si protocoale medicale precise.
"Toata lumea fuge de ghidurile terapeutice. Ele spun ce trebuie sa faci cand a venit omul in spital: asta, asta si asta. Faci ce spune ghidul? Esti in ordine. Nu faci? Esti culpabil. La noi se face cum vrea seful de specialitate care se comporta ca dirijorul intr-o orchestra.
In Anglia, pentru orice primesti aspirina. De ce? Asa scrie la protocol, pentru probleme cardiace, si daca scrie la protocol asa trebuie facut. La noi nu exista asa ceva pentru ca noi facem tot ce ne sta in putinta sa nu respectam regulile", imi spunea prof Nicolae Galie intr-un interviu.
Poate ca pacientii ar avea de castigat, la fel ca medicii (sau ei, dupa cum spune dna secretar de stat Monica Grigore Althamer, trebuie doar sa se teama pana nu se mai tem pentru ca au plecat din tara), daca dl Voiculescu ar lasa catelul din brate si ar convoca acele comisii care sa elaboreze ghidurile, protocoalele.
Sigur ca o sa-i sara in cap sistemul feudal despre care chiar domnia sa ne vorbea. Dar nu cu el trebuie sa lupte pentru a servi pacientul?
Nadejdea este un slavonism cuminte, aparent inofensiv.
El... Vezi tot