Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul Sanatatii, primele declaratii dupa investirea in functie: Cum va rezolva problemele din sistem

Miercuri, 25 Mai 2016, ora 17:17
8328 citiri
Ministrul Sanatatii, primele declaratii dupa investirea in functie: Cum va rezolva problemele din sistem
Foto: captura video Realitatea Tv

Medicamentele esentiale din spitale, investitiile si infectiile nosocomiale sunt cele trei proritati ale mandatului noului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, pe care acesta le-a prezentat in primele declaratii oficiale dupa preluarea functiei.

"As vrea sa va prezint prioritatile mandatului meu in saptamanile care urmeaza. As incepe cu trei subiecte pentru care va asigur ca vom acorda intreaga atentie in lunile care urmeaza.

Primul ar fi medicamentele esentiale - e un termen al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care desemneaza medicamentele ieftine, care au existat pe piata in ultimii 20-30-40 de ani, despre care nu exista nicio urma de dubiu asupra eficacitatii.

M-am lovit si eu de lipsa de medicamente in spitale. Ce am gasit ca este de facut a fost sa ma duc in farmacii si sa conving - cateodata mai greu, alteori mai usor - farmacistii din afara tarii sa-mi vanda acele medicamente. Din pozitia pe care o ocup acum, trebuie sa ma asigur ca lucrul asta nu o sa se mai intample niciodata.

Vineri am avut o prima intalnire cu presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor (ANM), ultima a fost aseara. Am disecat procesul si avem 10 'to do'-uri pe care fiecare si le-a asumat - reprezentantii MS, Unifarm si ANM. In saptamanile care urmeaza, sper sa avem progres asolut semnificativ in acest sens. As vrea sa fiu ultimul ministru care se confrunta cu lipsa medicamentelor", a declarat Voiculescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Citeste si Ce i-a transmis presedintele Klaus Iohannis ministrului Sanatatii, dupa depunerea juramantului

Acesta a vorbit apoi si despre a doua prioritate - investitiile, aratand ca este nevoie de construirea a trei spitale in trei mari orase ale tarii, precum si de modernizarea unuia din Bucuresti si reconstruirea altuia.

"Vorbim despre infectiile nosocomiale si o parte a problemei au fost biocidele. O parte semnificativa a acestei probleme este infrastructura invechita. Si spun in special spitale, care au fost in general construite in anii '70 sau inainte de aceasta perioada.

Investitiile sunt necesare de mult, investitiile pe care tara asta le-a facut in ultimii 25 de ani sunt absolut sumare. Avem o oportunitate pe care v-as descrie-o in cateva cuvinte: 150 de milioane de euro ne sunt la dispozitie pentru 3 spitale regionale - Cluj, Iasi, Craiova", a subliniat ministrul.

Acesta a mentionat ca a avut o intalnire, luni, cu comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, si a explicat ca exista un program de 250 de milioane de euro, impreuna cu Banca Mondiala, din anul 2014, insa din acesta nu a fost folosit niciun ban.

"Vom debloca acest program, din care 180 de milioane de euro sunt disponibili pentru investitii. Un alt punct sunt cele doua spitale din Bucuresti, in parteneriat public privat - Spitalul de Copii 'Marie Curie' si Spitalul 'C.C. Iliescu', unde cladirea actuala trebuie inlocuita, pentru ca sta sa cada", a explicat ministrul.

Ce spune noul ministru al Sanatatii despre infectiile nosocomiale

Acesta a inclus in lista prioritatilor si infectiile intraspitalicesti, sustinand ca vor fi efectuate teste in spitale.

"Al treilea lucru - infectiile nosocomiale. Pun in pericol viata pacientilor. Pun in pericol si viata personalului medical si modul in care pot sa-si exercite meseria nobila pe care si-au ales-o. Avem aici cateva masuri imediate si un plan national de prevenire si control al infectiilor nosocomiale.

Vom face teste de sanitatie pentru substantele folosite in spitale. Testele ne vor arata daca dezinfectantii isi fac treaba si ne vor da un indiciu despre modul in care procedurile de igiena sunt respectate in spitale.

Avem o problema de personal pe care nu o putem rezolva imediat si, dupa cum stiti, omul sfinteste locul. Va trebui sa luam masuri pentru trainuirea personalului actual si pentru incurajarea rezidentilor sa mearga catre specialitatile care ne sunt necesare. (...) Avem nevoie de sprijinul familiilor pacientilor. Avem nevoie de mecanisme de control si de supracontrol. Functia de control e esentiala, asa incat lucrurile vor fi aranjate astfel incat aceasta functie sa poata fi exercitata cu simt de raspundere", a mai spus ministrul.

Nu in ultimul rand, acesta a subliniat ca va fi "oricat de transparent se poate" si a intarit ideea de transparenta, aratand ca medicii, pacientii si presa trebuie sa poata urmari situatia, sa vada unde este problema si sa ceara "rezolvarea ei de urgenta".

Citeste mai multe despre Spitale mari din Bucuresti, verificate de Corpul de Control al lui Ciolos

"Stim cat de importanta este increderea in sistemul sanitar. Ati auzit de multe ori ca este esential ca oamenii sa aiba incredere in sistemul medical romanesc. Primul lucru pe care trebuie sa il faci ca sa castigi sau sa recastigi increderea cuiva este sa incetezi sa il minti", a mai spus Vlad Voiculescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#prioritati Vlad Voiculescu, #prioritati ministrul Sanatatii, #Vlad Voiculescu infectii nosocomiale, #investitii spitale Romania , #ministrul Sanatatii